Ενέργεια

Με αργούς ρυθμούς οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για την Στρατηγική Εφεδρεία - Ερωτηματικά για το τέλος του έτους

Με αργούς ρυθμούς οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για την Στρατηγική Εφεδρεία - Ερωτηματικά για το τέλος του έτους
Δεν έχει προωθηθεί ακόμα η μελέτη του ΑΔΜΗΕ προς την Κομισιόν για να τεκμηριώσει την ανάγκη κρατικής ενίσχυσης

Αμφίβολο είναι εάν έως το τέλος του έτους, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα έχει ολοκληρωθεί και εγκριθεί από την Κομισιόν η Στρατηγική Εφεδρεία δηλαδή ο μηχανισμός βάση του οποίου λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα περάσουν στον έλεγχο του ΑΔΜΗΕ, θα χρησιμοποιούνται για την εξασφάλιση της επάρκειας του συστήματος με απόφαση του Διαχειριστή και η ΔΕΗ θα αποζημιώνεται γι΄ αυτό.

Δεν υφίσταται ακόμη η αναγκαία μελέτη του ΑΔΜΗΕ

Το σχήμα της Στρατηγικής Εφεδρείας όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές βρίσκεται στο στάδιο των διευκρινίσεων και της ανταλλαγής ερωταπαντήσεων μεταξύ της Κομισιόν και του ΥΠΕΝ. Η Κομισιόν αφού έλαβε το ελληνικό σχέδιο ζήτησε διευκρινήσεις για δεκάδες ζητήματα και την περίοδο αυτή συντάσσονται οι απαντήσεις, οι οποίες αναμένεται να σταλούν στις Βρυξέλλες το επόμενο δεκαήμερο.
Με δεομένη τη διαδικασία και τους ρυθμούς που ακολουθούνται σε τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις από την Κομισιόν πρέπει να θεωρείται ότι θα υπάρξει και επόμενος κύκλος ερωτήσεων και απαντήσεων, ενώ για να προχωρήσει το αίτημα θα πρέπει να κατατεθεί και η μελέτη επάρκειας από τον ΑΔΜΗΕ. Δηλαδή μια μελέτη που να στοιχειοθετεί το έλλειμμα επάρκειας και κατά συνέπεια την ανάγκη υιοθέτησης μηχανισμού κάλυψης του κενού. Μέχρι στιγμής το ελληνικό αίτημα για τον μηχανισμό στρατηγικής εφεδρείας συνόδευε μόνον μία επιστολή του ΑΔΜΗΕ στην οποία αναφερόταν η ανάγκη για στρατηγικές εφεδρείες, όχι όμως και η ολοκληρωμένη μελέτη επάρκειας συστήματος.

To έλλειμμα επάρκειας πιέζει

Πρέπει να σημειωθεί ότι η μελέτη είναι απαραίτητη καθώς τόσο η Στρατηγική Εφεδρεία όσο και ο μηχανισμός επάρκειας ισχύος CRM, εμπίπτουν στους κανονισμούς περί κρατικών ενισχύσεων και η Κομισιόν για να τους εγκρίνει ζητεί τεκμηρίωση της αναγκαιότητά τους.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι το έλλειμμα επάρκειας του συστήματος κατέστη απολύτως σαφές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του καύσωνα, όταν η ΔΕΗ έβαλε μπροστά σβηστά λιγνιτικά εργοστάσια για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση.
Ο μηχανισμός για τις στρατηγικές εφεδρείες αφορά κυρίως σε μονάδες της ΔΕΗ, λιγνιτικές και ενδεχομένως κάποιες πετρελαϊκές στα νησιά, οι οποίες θα πρέπει να μπορούν να λειτουργούν, όταν απαιτείται, για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς με ηλεκτρική ενέργεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης