Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Συμφωνία 27 δισ. δολ. μεταξύ TotalEnergies - Ιράκ για ενεργειακά projects

Συμφωνία 27 δισ. δολ. μεταξύ TotalEnergies - Ιράκ για ενεργειακά projects
To Ιράκ αντιμετωπίζει οξεία ενεργειακή κρίση

Συμφωνία 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την ιρακινή κυβέρνηση υπέγραψε η γαλλική TotalEnergies για να επενδύσει σε τέσσερα προβληματικά ενεργειακά έργα που η χώρα αγωνίζεται να εφαρμόσει εδώ και αρκετά χρόνια. Ο γαλλικός όμιλος δεν έκανε κανένα σχόλιο ούτε επιβεβαίωσε το ύψος του συμβολαίου, όταν του ζητήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πρόκειται για το κοινό έργο παροχής θαλασσινού νερού (CSSP), το οποίο το Ιράκ προσπαθεί να προχωρήσει για πάνω από μια δεκαετία. Η Total θα αναπτύξει μια εγκατάσταση 7,5 εκατ. ημερησίως για την παροχή αφαλατωμένου θαλασσινού νερού για έγχυση σε κοιτάσματα πετρελαίου. Είναι ζωτικής σημασίας project για τη διατήρηση και τελικά την επέκταση της παραγωγής σε ώριμα κοιτάσματα στο νότιο Ιράκ.

Η TotalEnergies θα ενισχύσει επίσης την παραγωγή στο πετρελαϊκό πεδίο Ratawi 85,000 b/d στο Basrah ανεβάζοντάς την στα 210,000 b/d. Παράλληλα, θα υπάρχει μια κεντρική εγκατάσταση επεξεργασίας για τη διαχείριση του συσχετισμένου φυσικού αερίου από πέντε κοιτάσματα πετρελαίου στη Βασόρα: Ratawi, West Qurna 2, Majnoon, Luhais και Tuba.

Το τελευταίο μέρος της συμφωνίας καλύπτει έναν ηλιακό σταθμό ισχύος 1.000 MW για τον οποίο το Ιράκ λέει ότι θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια σε λιγότερο από το 45 % του κόστους της τρέχουσας παραγωγικής του ικανότητας. Η εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας αναμένεται ότι θα μειώσει την εξάρτηση του Ιράκ από τα ορυκτά καύσιμα.

Η ενεργειακή κρίση του Ιράκ

Το Ιράκ διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και αερίου. Είναι η δεύτερη χώρα του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), αλλά αντιμετωπίζει οξεία ενεργειακή κρίση και στην επικράτειά του σημειώνονται πολλές διακοπές της ηλεκτροδότησης που τροφοδοτούν την κοινωνική δυσαρέσκεια.

Ο κύριος λόγος της κρίσης είναι η ελλιπής  υποδομή παραγωγής της χώρας, έτσι ώστε να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση, καθιστώντας τη συμφωνία ηλιακής ενέργειας ακόμη πιο σημαντική και επιτακτική.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης