Έρχεται η ΥΑ για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες με τιμή στα 8,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα - Ποιό το όριο της μέγιστης ισχύος

Έρχεται η ΥΑ για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες με τιμή στα 8,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα - Ποιό το όριο της μέγιστης ισχύος
H τιμή κλειδώνει υψηλότερα από αυτήν που αποζημιώνονται οι υπόλοιποι παραγωγοί
Εντός του μήνα αναμένεται, εκτός νέου απροόπτου, η υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα περιλαμβάνει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του νέου προγράμματος για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, το οποίο είχε σταματήσει το 2019, αν και παρέμενε ανενεργό από το 2013. Έτσι οι οικιακοί, αλλά και εμπορικοί καταναλωτές, θα μπορούν να πωλούν στο δίκτυο έναντι καθορισμένης τιμής, το σύνολο της παραγόμενης ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά συστήματα που εγκαθιστούν. Η απόφαση αναμένεται από την αγορά, αλλά και τους καταναλωτές, εδώ και ενάμιση χρόνο.

Μέγιστη ισχύς 10 kWp

Το νέο πρόγραμμα, το οποίο έχει περάσει από …40 κύματα, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, τελικά θα δίνει τη δυνατότητα πώλησης της παραγόμενης ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά συστήματα στο δίκτυο με τη τιμή να έχει «κλειδώσει» στα 8,7 λεπτά η κιλοβατώρα, δηλαδή αυξημένη, σε σχέση με εκείνη που αποζημιώνονται οι υπόλοιποι παραγωγοί.
Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, έπειτα από πιέσεις της αγοράς, το νέο όπως και το παλιό πρόγραμμα, θα περιλαμβάνει συστήματα έως 10 kWp, αν και η αρχική σκέψη ήταν να επιτραπεί η εγκατάσταση έργων με μέγιστη ισχύ έως 6 κιλοβάτ (kWp).
Μάλιστα, τον περασμένο Μάρτιο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας κάνοντας αναφορά, για άλλη μια φορά, στο σχέδιο ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή, είχε επισημάνει ότι θα μπορούν να εγκαθίστανται επί κτιρίων, όχι μόνο στη στέγη, αλλά και στο δώμα ή ακόμη και στα στέγαστρα των βεραντών, στις προσόψεις των κτισμάτων και στα σκίαστρα, καθώς και σε βοηθητικούς χώρους κτιρίου, όπως είναι οι αποθήκες και οι χώροι στάθμευσης, ενώ θα μπορούν να εγκατασταθούν και στο έδαφος.

Το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες είχε ξεκινήσει το 2009 και έδινε τη δυνατότητα πώλησης της ενέργειας που παρήγαγαν τα νοικοκυριά στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με περίπου 550 ευρώ/MWh (μεγαβατώρα). Όμως η ταρίφα, τα επόμενα χρόνια περιορίστηκε σημαντικά φθάνοντας στις αρχές του 2013 στα 125 ευρώ/MWh και το 2019 στα 80 ευρώ/MWh. Τότε ήταν που το πρόγραμμα «πάγωσε», αν και ουσιαστικά είχε σταματήσει μια πενταετία πριν καθώς η συγκεκριμένη επένδυση δεν ήταν πλέον ελκυστική, παρότι το κόστος για τον εξοπλισμό είχε με τα χρόνια περιοριστεί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης