Ενέργεια

To «πόκερ» με τον Nord Stream 2 - Τον Οκτώβριο οι πρώτες παραδόσεις στη Γερμανία

To «πόκερ» με τον Nord Stream 2 - Τον Οκτώβριο οι πρώτες παραδόσεις στη Γερμανία
Πολλά τα ερωτηματικά για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται και τις εξελίξεις που θα δρομολογήσει στο φυσικό αέριο

Όταν ξεκίνησε η κατασκευή του δεύτερου αγωγού Nord Stream που επρόκειτο να διπλασιάσει τον όγκο πλοίων φυσικού αερίου προς την Ευρώπη - τα περισσότερα προς τη Γερμανία - η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχασε χρόνο για να εκφράσει την αντίθεσή της στην προοπτική περισσότερου ρωσικού φυσικού αερίου, αναμεταδίδει το Oilprice.

Με επικεφαλής την Ουκρανία, η οποία φοβάται τις απώλειες στα τέλη διέλευσης που θα φέρει ο Nord Stream 2, και τα κράτη της Βαλτικής και την Πολωνία, τα οποία ήδη εξαρτώνται πάρα πολύ από τη ρωσική προμήθεια φυσικού αερίου, αυτή η αντίθεση οδήγησε σε νομικές μάχες και απειλές κυρώσεων εάν η Ρωσία «προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τον αγωγό ως όπλο εναντίον άλλων χωρών», σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στους Ρώσους συμμετέχοντες στο Nord Stream 2 και απείλησαν επίσης τους δυτικοευρωπαίους εταίρους τους με κυρώσεις. Η Γερμανία αντιτάχθηκε σε αυτό, για τον λόγο αυτό το Nord Stream 2 προχώρησε και τώρα πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του. Κι όμως, η Ευρώπη αντιμετωπίζει κρίση φυσικού αερίου φέτος το χειμώνα και ανυπομονεί να δει το Nord Stream 2 να τεθεί σε λειτουργία.

Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη λειτουργίας

Τον Οκτώβριο αναμένονται οι πρώτες παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω του αμφιλεγόμενου αγωγού της Βαλτικής Θάλασσας Nord Stream 2, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο φορέας εκμετάλλευσης, συγκολλήθηκε και ο τελευταίος σωλήνας.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του Nord Stream 2 ανακοίνωσε επίσημα ότι βυθίστηκε ο τελευταίος σωλήνας του αγωγού, ο οποίος και συνδέθηκε με το τμήμα του αγωγού που έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση. Μετά και από αυτήν τη σύνδεση, θα ακολουθήσουν περαιτέρω προετοιμασίες πριν από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού.Αναμένεται ότι η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom θα χρησιμοποιήσει για τις πρώτες παραδόσεις φυσικού αερίου αρχικά το πρώτο σκέλος του αγωγού, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο.

Tα σημάδια του χειμώνα

Νωρίτερα φέτος, όταν η Gazprom ολοκλήρωσε τις παραδόσεις φυσικού αερίου της στην Ευρώπη με μακροπρόθεσμα συμβόλαια, δεν ήταν αρκετό για να γεμίσει τον κενό αποθηκευτικό χώρο της Ευρώπης και να τον προετοιμάσει για το χειμώνα. Η Ουκρανία άδραξε αμέσως την ευκαιρία να κατηγορήσει τη Μόσχα για «εκβιασμό», αλλά η ΕΕ, σε μια ασυνήθιστη κίνηση, διαφώνησε.

Σημειώνεται ότι η Ευρώπη ήθελε διακαώς να ιαφοροποιήσει τους προμηθευτές φυσικού αερίου, αλλά η μόνη διαφοροποίηση που έχει επιτύχει είναι μέσω του υγροποιημένου φυσικού αερίου και του Διαδριατικού Αγωγού, ο οποίος τη στιγμή που τέθηκε σε λειτουργία-πέρυσι-ήταν χρόνια πίσω από το χρονοδιάγραμμα.

Ωστόσο, ο TAP, ο οποίος μεταφέρει αζερικό αέριο, έχει μόνο το 1/5 της χωρητικότητας που έχει ο αγωγός Nord Stream: μπορεί να μετακινήσει 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, που ισοδυναμεί με το 2% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος του αερίου TAP που φέρνει στην Ευρώπη πηγαίνει στην Ιταλία. Ο αγωγός θα μπορούσε να επεκταθεί, αλλά αυτό μελλοντικά.

Επίσης, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η βρετανική εταιρεία ενέργειας Centrica. Οι τιμές ενέργειας για εκατομμύρια Βρετανούς αναμένεται να εκτοξευθούν από τον Οκτώβριο, αφού η ρυθμιστική αρχή της ενέργειας ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το ανώτατο όριο των τιμολογίων που χρησιμοποιούνται ευρύτερα κατά περίπου 12-13%, κυρίως λόγω των αυξανόμενων τιμών χονδρικής. «Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια κατάσταση τιμών. Εάν δεν μπορείτε να προσελκύσετε προσφορά, η μόνη εναλλακτική λύση είναι να μειώσετε τη ζήτηση για να ισορροπήσετε την αγορά», δήλωσε ο Cassim Mangerah στο FT νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Επιπλέον, η Ουκρανία εξακολουθεί να καλεί την Ευρώπη να σταματήσει το Nord Stream 2 παρά τις διαβεβαιώσεις της καγκελαρίου Merkel τι δεν θα επιτρέψει στη Gazprom να στερήσει από την Ουκρανία τα τέλη διέλευσης που λαμβάνει τώρα για το ρωσικό αέριο που στέλνει μέσω άλλων αγωγών στην Ευρώπη.

Το συμπέρασμα

Μετά από όλα αυτά γίνεται σαφές ότι η Ευρώπη «δυσανασχετεί» με το ρωσικό αέριο, το οποίο δίνει δύναμη σε μια χώρα που η ΕΕ θεωρεί εχθρική και παράλληλα ψάχνει διακαώς όλο και περισσότερο φυσικό αέριο, καθώς ο περσινός παρατεταμένος χειμώνας εξάντλησε τα αποθέματά της.

Ωστόσο, τον περσινό χειμώνα σημειώθηκε εκτροπή των φορτίων LNG από την Ευρώπη στην Ασία επειδή οι Ασιάτες αγοραστές ήταν έτοιμοι να πληρώσουν υψηλότερες τιμές. Και εδώ έρχεται η ανατροπή: ακόμη και αν οι προσπάθειες διακοπής του Nord Stream 2 αποτύχουν, ο νέος αγωγός δεν θα οδηγήσει σε αύξηση των ευρωπαϊκών παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Ο λόγος είναι απλός: Κάθε φορά που ξεκινά ο αγωγός, οι προγραμματισμένες παραδόσεις της Gazprom στην Ευρώπη για ολόκληρο το 2021 ορίζονται στα 183 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Και με ή χωρίς Nord Stream 2, ο αριθμός αυτός θα παραμείνει αμετάβλητος, δήλωσε η κρατική εταιρεία στα τέλη Αυγούστου. Ο νέος αγωγός θα μπορούσε να μεταφέρει επιπλέον 5,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, δήλωσε ο επικεφαλής του οικονομικού τμήματος της Gazprom. Αυτό όμως δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά. Από την άλλη πλευρά, ο ρωσικός γίγαντας τηρεί τις μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις της για συμβόλαια προς την Ευρώπη, οπότε θα ήταν δύσκολο να κατηγορηθεί η εταιρεία ότι σκόπιμα έκοψε τις προμήθειες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης