Ενέργεια

Πλειοδότης η Macquarie για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ με 2,116 δισ. ευρώ σε Enterprise Value - H υψηλότερη αποτίμηση διαχειριστή στην Ευρώπη!

Πλειοδότης η Macquarie για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ με 2,116 δισ. ευρώ σε Enterprise Value - H υψηλότερη αποτίμηση διαχειριστή στην Ευρώπη!
Το τίμημα της Macquarie ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς δίνοντας ένα τίμημα για το EV του ΔΕΔΔΗΕ στα 4,232- 4,3 δισ!
Σχετικά Άρθρα
To αυστραλιανό fund Macquarie είναι ο πλειοδότης για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Που σημαίνει ότι επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση του CEO Γ. Στάσση  ότι το τίμημα θα ξεπερνούσε το 1,5 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερη ικανοποιητική κατάληξη του διαγωνισμού καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ αποτιμήθηκε από τον αγοραστή στο υψηλό όριο του εύρους δηλαδή υψηλότερα των 4 δισ , θυμίζουμε ότι οι εκτιμήσεις των αναλυτών τον αποτιμούσαν από 3 έως 4,5 δισ. ευρώ.
Η ΔΕΗ λαμβάνει στο ταμείο της ένα πολύ υψηλό τίμημα της τάξης του 1,312 δισ. ευρώ , εάν υπολογίσουμε ότι τα υπόλοιπα 804 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στο 49% των συνολικών δανείων του ΔΕΔΔΗΕ που είναι 1,6 δισ. ευρώ.
Το αποτέλεσματα του διαγωνισμού είναι καλύτερο από ό,τι αναμενόταν, από την αγορά και οπλίζει τη ΔΕΗ με ισχυρά κεφάλαια για να προχωρήσει στο δεύτερο βήμα της αναδιάρθρωσης και των επενδύσεων στις ΑΠΕ.
Ασφαλώς και η ΔΕΗ με μια κεφαλαιοποίηση 2,296 δισ εμφανίζεται τώρα να πουλά το 49% της θυγατρικής της στα 2,116 δισ, έχει καθαρό όφελος εισροής 1,3 δισ και κατέχει ένα υπόλοιπο 51% που η αγορά το έχει αξιολογήσει 2,15- 2,2 δισ ευρώ. Η συνολική αποτίμηση του ΔΕΔΔΗΕ στα 4,232 - 4,3 δισ είναι και η υψηλότερη για διαχειριστή δικτύου στην Ευρώπη.
Άρα η αγορά και μάλιστα τα απαιτητικά private equity funds έχουν αξιολογήσει την αξία της θυγατρικής της στο 51% πολύ κοντά στην κεφαλαιοποίησή της.
Αυτό απο μόνο του σημαίνει ότι τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ και οι δραστηριοτητές της δεν μπορεί να αξίζουν μόνο 180 εκατ ευρώ που είναι η αξία που υπολείπεται από το 51% της θυγατρικής μέχρι το σύνολο της σημερινής κεφαλαιοποίησης.
Σε αυτό δεν υπολογίζουμε την εισροή κεφαλαίων που σβήνει δάνεια και δημιουργεί ισχυρά διαθέσιμα, αναβαθμίζοντας πλήρως την κεφαλαιακή διάρθρωση.
Η εξέλιξη αυτή δίνει ένα σημαντικό upside στην κεφαλαοποίηση της ΔΕΗ. Θυμίζουμε την ανάλυση της AXIA με στόχο τα 15 ευρώ.
Πολλά θα εξαρτηθούν βραχυπρόθεσμα και από την χρηματιστηριακή πορεία των διεθνών αγορών, όμως σε κάθε περίπτωση η ΔΕΗ θα προσελκύσει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Παράλληλα η κίνηση αυτή αναδεικνύεται σε κομβική για την επιστροφή της επιχείρησης στους ισχυρούς της ελληνικής οικονομίας με πρωταγωνιστικές προοπτικές, δύο μόλις χρόνια μετά τις ζημίες - ρεκόρ και τα πρόθυρα της χρεωκοπίας που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την ΔΕΗ:

● Με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ ολοκληρώνεται με επιτυχία η διαδικασία υποβολής προσφορών.
● Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που έχει γίνει στην Ελλάδα, καθώς, η προσφορά είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ.
● Η διαδικασία ολοκληρώθηκε μέσα σε 8 μήνες, χωρίς κανένα πρόβλημα ή καθυστερήσεις.
● Στο διαγωνισμό υπήρξε από την αρχή πολύ μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον από 9 επενδυτές και οδήγησε στην κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από 4 επενδυτικούς κολοσσούς με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους €1 τρισ.
● Η προσφορά ανήλθε σε € 2,1 δισ για το 49% της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ (Enterprise Value), συμπεριλαμβάνοντας το αντίστοιχο (pro-rata) καθαρό χρέος ύψους €0,8 δισ και παραπέμπει σε μία αποτίμηση η οποία ανέρχεται στο 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης
● Με το ποσό αυτό η ΔΕΗ θα μειώσει σημαντικά το δανεισμό της (Net Debt/EBITDA) κάτω του 3x, ενώ με το υπόλοιπο θα χρηματοδοτήσει το σημαντικό επενδυτικό της πλάνο σε ΑΠΕ, που θα οδηγήσουν ακόμη γρηγορότερα σε απεξάρτηση από εισαγόμενες και ρυπογόνες μορφές ενέργειας.
● Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ, με την υποστήριξη και την τεχνογνωσία ενός διεθνούς εταίρου -και υπό τη διοίκηση της ΔΕΗ- θα αναπτύξει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης του δικτύου του και θα προσφέρει καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες για όλους τους πολίτες.


H ανακοίνωση της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο

Η ΔΕΗ Α.Ε., σε συνέχεια της από 3.9.2021 ανακοίνωσης, ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής προσφορών για την πώληση του 49% των μετοχών της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

Πλειοψηφών προσφέρων αναδείχθηκε η Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), με προσφορά που αποτιμά το 49% της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ (Enterprise Value) σε €2.116 εκατ. συμπεριλαμβάνοντας το αντίστοιχο (pro-rata) καθαρό χρέος ύψους €804 εκατ.

Η προσφορά παραπέμπει σε μία αποτίμηση η οποία ανέρχεται στο 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τα αρμόδια εταιρικά όργανα της ΔΕΗ Α.Ε..

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση είναι τα 3 δισ ευρώ, που είχε υπάρξει από την αποτίμηση της Grant Thornton και η αποτίμηση στα 4,232 - 4,250 δισ του ΔΕΔΔΗΕ για το 100% σε EV αντιστοιχεί στο 151% αυτής της Ρυθμιζόμενης Περουσιακής Βάσης.
Δηλαδή με την αξία της επιχείρησης για το 100% με βάση τα 2,116 δισ για το 49% που δίνει ο αγοραστής.


Κώστας Σκρέκας: «Προσφορά ρεκόρ για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ – Επιβράβευση της στρατηγικής της κυβέρνησης»


Με αφορμή την ανακήρυξη της Spear WTE Investments Sarl, μέλος της Macquarie Infrastructure and Real Assets, ως πλειοδότριας στον διαγωνισμό για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε:

«Η οικονομική προσφορά της Spear WTE Investments Sarl για την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, συνολικού ύψους 2,116 δισ. ευρώ, αποτελεί το υψηλότερο τίμημα που έχει προσφερθεί για ιδιωτικοποίηση κρατικής εταιρείας. Το προσφερόμενο τίμημα καταδεικνύει δίχως αμφιβολία τις εξαιρετικά θετικές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας και αντανακλά την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στους χειρισμούς της κυβέρνησης. Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι η διαγωνιστική διαδικασία προσέλκυσε σε όλα τα στάδιά της επενδυτές παγκοσμίου βεληνεκούς. Με τα κεφάλαια που θα εξασφαλίσει η ΔΕΗ θα προχωρήσει απρόσκοπτα στην υλοποίηση των επενδυτικών της σχεδίων για την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τεχνολογιών αποθήκευσης ηλεκτρισμού. Οι επενδύσεις που έχει δρομολογήσει η ΔΕΗ θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στον πράσινο μετασχηματισμό του εγχώριου ενεργειακού κλάδου και στην επίτευξη των φιλόδοξων κλιματικών στόχων της χώρας για αύξηση της καθαρής ενέργειας και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».


Κ. Χατζηδάκης: Δικαιώθηκε η προσπάθεια

«Είναι πολύ σπουδαίο νέο αυτό που έγινε σήμερα με τον ΔΕΔΔΗΕ! Ένας μεγάλος επενδυτής, το Macquarie Group, που ξεκίνησε από την Αυστραλία και δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο, έδωσε 2,1 δισ. ευρώ για να αποκτήσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ΧΩΡΙΣ το management! Όταν ξεκινήσαμε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος αυτή την προσπάθεια, η οποία ξεκίνησε να παίρνει σάρκα και οστά από πέρσι το καλοκαίρι, δέχθηκα τις γνωστές επιθέσεις που δέχομαι εδώ και χρόνια στην προσπάθεια να εκσυγχρονίσουμε τις δημόσιες επιχειρήσεις και να προσελκύσουμε επενδύσεις στην Ελλάδα: “ νεοφιλελεύθερος, αυτός που τα ξεπουλάει όλα κτλ”. Αυτοί που αγνοούν τη διεθνή πραγματικότητα δεν μπορούν να καταλάβουν τη σημασία που έχει για τη ρευστότητα των δημοσίων επιχειρήσεων, αλλά και για την ίδια τους τη νοοτροπία η συμμετοχή μεγάλων και αξιόπιστων επενδυτών, όπως συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες χώρες. Νιώθω σήμερα δικαιωμένος για αυτή την προσπάθεια. Και θέλω να δώσω τα συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της προσπάθειας και ιδιαίτερα στον Γιώργο Στάσση, διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ και τον Τάσο Μάνο, διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης