Τελευταία Νέα

Σδούκου: Θα ανακοινώσουμε ποιές είναι οι κατάλληλες θαλάσσιες ζώνες για τα Υπεράκτια Αιολικά

Σδούκου: Θα ανακοινώσουμε ποιές είναι οι κατάλληλες θαλάσσιες ζώνες για τα Υπεράκτια Αιολικά
To διεθνές ενδιαφέρον για τα Υπεράκτια Αιολικά επανέφερε ο Νορβηγός Πρέσβης

Τον Οκτώβριο θα είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, όπως ανακοίνωσε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Ωστόσο είναι αξιοσημείωτο ότι, σε ειδική αναφορά που έκανε για τα υπεράκτια πάρκα η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου - στην ομιλία της στο «2021 Southeast Europe Energy Forum» - επεσήμανε ότι παράλληλα με την είσοδο των σχετικών ρυθμίσεων στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση, θα γίνουν και οι ανακοινώσεις για τις κατάλληλες περιοχές για την ανάπτυξή τους.

Η …εξίσωση τής εκ των προτέρων χωροθέτησης ειδικών περιοχών αποτέλεσε και ένα από τα «αγκάθια» τα οποία δυσκόλευαν το έργο της ειδικής ομάδας του ΥΠΕΝ που έχει αναλάβει να ολοκληρώσει το έργο. Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, επιχειρήθηκε καταρχάς να συγκεραστούν πολλές και αντικρουόμενες απόψεις και προτάσεις, στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός θεσμικού εργαλείου το οποίο αφενός θα στηρίζει τις επενδύσεις και αφετέρου δεν θα προκαλέσει νέο «τσουνάμι» αντιδράσεων, όπως έχει συμβεί και με τα χερσαία έργα ΑΠΕ.

Οι εισηγήσεις που δεχόταν το ΥΠΕΝ από φορείς και παράγοντες της αγοράς διέφεραν σημαντικά. Αφενός η ΕΛΕΤΑΕΝ είχε προτείνει να προηγείται η κατάρτιση ενός Ειδικού Πλαισίου Όρων Ανάπτυξης θαλάσσιων πάρκων για μια μεγάλη ευρύτερη περιοχή, εντός της οποίας, ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να προτείνει όποιο έργο επιθυμεί και εντός της οποίας θα διενεργείται και ο σχετικός διαγωνισμός. Μάλιστα, αυτά τα ειδικά πλαίσια προτείνεται να έχουν εγκριθεί με τα Θαλάσσια Χωροταξικά Πλαίσια, και κατά την έγκρισή τους να έχουν τη σύμφωνη γνώμη ΑΔΜΗΕ και συναρμόδιων υπηρεσιών ώστε να παρέχεται ασφάλεια στους επενδυτές που θα επιλεγούν ότι δεν θα συναντήσουν εμπόδια για τη παραχώρηση της αναγκαίας θαλάσσιας έκτασης.

Από την άλλη, άλλοι επενδυτές, Έλληνες και ξένοι, προτείνουν ένα πλαίσιο αντίστοιχο με το μοντέλο των χερσαίων αιολικών με απλά λόγια ο καθένας να μπορεί να υποβάλλει αίτηση για όποια περιοχή θέλει πρακτική που ενέχει τον κίνδυνο να ξεκινήσει ένας καινούργιος γύρος αντιδράσεων από τις τοπικές κοινωνίες. Η δήλωση πάντως της κυρίας Σδούκου την περασμένη Παρασκευή δείχνει την κατεύθυνση των νέων ρυθμίσεων καθώς όπως ανέφερε, με την εισαγωγή του πλαισίου για τα υπεράκτια πάρκα στη Βουλή «θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε και τις κατάλληλες περιοχές για την ανάπτυξή τους».

Κρίσιμη συνεδρίαση του ευρωδικαστηρίου την Τετάρτη

Πάντως, ο πονοκέφαλος των αντιδράσεων στις χωροθετήσεις υπεράκτιων αιολικών πάρκων αναμένεται να απασχολήσει την Τετάρτη και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ). Οι ανώτατοι ευρωπαίοι δικαστές, σε μια κρίσιμη συνεδρίαση, θα κρίνουν εάν η στήριξη θαλάσσιων πάρκων στη Γαλλία συνιστούν παράνομες κρατικές ενισχύσεις, μια απόφαση ιδιαιτέρως σημαντική για το μέλλον του τομέα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ειδικότερα, η υπόθεση έχει ως εξής. Τo 2011 και το 2013 η Γαλλία προκήρυξε διαγωνισμό για την κατασκευή των πρώτων θαλάσσιων αιολικών πάρκων στην χώρα, τα οποία έπρεπε να παρέχουν περίπου το 2% της συνολικής ετήσιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Επιλέχθηκαν έξι έργα τα οποία ωστόσο χωροθετούνταν εντός θαλάσσιων περιοχών τις οποίες εκμεταλλεύονται για αλιεία.

Kαθένα από τα υπεράκτια έργα επωφελείται με λειτουργικές ενισχύσεις, υπό την μορφή υποχρέωσης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε τιμή ανώτερη από την τιμή της αγοράς που βαρύνει τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας EDF-OA Solaire, ενώ το πρόσθετο κόστος αντισταθμίζεται πλήρως από το κράτος. Η Coopérative des artisans pêcheurs associés (CAPA), εταιρεία που συστάθηκε από αλιείς του Τréport (Γαλλία) και γειτονικών λιμανιών, καθώς και άλλοι δέκα προσφεύγοντες, μεταξύ των οποίων αλιευτικές επιχειρήσεις, ζητούν την ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής, της 26ης Ιουλίου 2019, με την οποία είχε αποφασίσει να μην προβάλει αντιρρήσεις, κρίνοντας τις ενισχύσεις υπέρ των θαλάσσιων αιολικών πάρκων συμβατές με την εσωτερική αγορά.

Στα 78 ευρώ/MWh προβλέπει η Navigant το σταθμισμένο κόστος το 2030

Σε κάθε περίπτωση, το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει μεγάλο σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο Νορβηγός πρέσβης στην Ελλάδα, Φρούντε Όβερλαντ Άντερσεν, μιλώντας το περασμένο Σάββατο στη «Γνώμη της Πάτρας» επανέλαβε ότι νορβηγικές εταιρείες ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε πλωτά αιολικά πάρκα στην Ελλάδα. «Πιστεύω ακράδαντα ότι το επόμενο κύµα της αιολικής τεχνολογίας θα μεταφερθεί στη θάλασσα. Τα πλωτά αιολικά πάρκα προσφέρουν πολλές δυνατότητες στον τομέα της τεχνολογίας. Μπορείς να χτίσεις μεγαλύτερες και πιο αποτελεσματικές κατασκευές από ό,τι στη στεριά και να αποφύγεις το αγκάθι σχετικά µε τη χρήση της γης. Οι νορβηγικές εταιρείες θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες για την αξιοποίηση της υπεράκτιος πλωτής αιολικής ενέργειας», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Πέρα από τους Νορβηγούς (κυρίως της Equinor), ζεστό παραμένει το ενδιαφέρον και από άλλους ξένους «παίκτες» όπως των Copenhagen Offshore Partners, Quantum, Ideol, Innogy, Principle Power κ.ά. αλλά και από ελληνικές εταιρείες όπως είναι η Mytilineos, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με την Ocean Winds) ο όμιλος Κοπελούζου, η ΔΕΗΑΝ κλπ. Η χρονική συγκυρία άλλωστε είναι ευνοϊκή καθώς η συμβουλευτική εταιρεία Navigant προβλέπει ότι το 2030 το σταθμισμένο κόστος ενέργειας από πλωτά αιολικά στο Αιγαίο θα είναι 76 ευρώ/MWh και θα μειωθεί στα 46 ευρώ/MWh έως το 2050.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης