Ενέργεια

Γερμανία: Ξεκίνησε από την ρυθμιστική αρχή η πιστοποίηση του Nord Stream 2

Γερμανία: Ξεκίνησε από την ρυθμιστική αρχή η πιστοποίηση του Nord Stream 2

 

Η Bundesnetzagentur, ανέφερε στην ιστοσελίδα της, η οποία ενημερώθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου, ότι η τετράμηνη περίοδος για την πιστοποίηση του ομίλου Nord Stream 2 AG ξεκίνησε στις 8 Σεπτεμβρίου

 

Η ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας δήλωσε ότι έχει στη διάθεσή της τέσσερις μήνες για να ολοκληρώσει την πιστοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, αφού έλαβε όλα τα απαραίτητα έγγραφα για αίτηση άδειας λειτουργίας από την εταιρεία αγωγών.

Ο ρωσικός όμιλος φυσικού αερίου Gazprom την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρώσει την κατασκευή του αγωγού προς τη Γερμανία, ο οποίος θα μπορούσε να επιτρέψει στη Ρωσία να διπλασιάσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.
Το έργο προκάλεσε έντονη κριτική από τις ΗΠΑ και την Ουκρανίας. Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι θα αυξήσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τις ρωσικές προμήθειες ενέργειας.
Η γερμανική ρυθμιστική αρχή, η Bundesnetzagentur, ανέφερε στην ιστοσελίδα της, η οποία ενημερώθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου, ότι η τετράμηνη περίοδος για την πιστοποίηση του ομίλου Nord Stream 2 AG ξεκίνησε στις 8 Σεπτεμβρίου.

Στην ΕΕ το σχέδιο

Αφού ολοκληρωθεί η επιθεώρηση της ρυθμιστικής αρχής, η αρχή θα στείλει ένα σχέδιο απόφασης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέφερε. Το Bundesnetzagentur πρέπει να διασφαλίσει ότι ο Nord Stream συμμορφώνεται με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαιτούν από τους ιδιοκτήτες αγωγών να διαχωρίζονται από τους προμηθευτές φυσικού αερίου όταν φτάνει και διασχίζει τα γερμανικά ύδατα και έδαφος. Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel προσπάθησε να περιορίσει τους φόβους για τον αγωγό σε αποχαιρετιστήρια επίσκεψη στην Πολωνία το Σαββατοκύριακο, λέγοντας ότι έχει ξεκαθαρίσει στη Μόσχα ότι η Ουκρανία πρέπει να παραμείνει χώρα διέλευσης για το ρωσικό αέριο μετά τη λήξη της πενταετούς συμφωνίας το 2024.
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας δήλωσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ότι η συνεχιζόμενη διέλευση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας μείωσε την πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου ως πολιτικό όπλο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης