Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σκρέκας: Επιδότηση για όλους μέχρι 300 KWh μηνιαίως – Αυξημένες εκπτώσεις της ΔΕΗ, καλεί τους ιδιώτες να συνδράμουν - Παραδείγματα

Σκρέκας: Επιδότηση για όλους μέχρι 300 KWh μηνιαίως – Αυξημένες εκπτώσεις της ΔΕΗ, καλεί τους ιδιώτες να συνδράμουν - Παραδείγματα
Ο υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η ΔΕΗ μπορεί να απορροφήσει αυτές τις εκπτώσεις
Σχετικά Άρθρα

Από 1 Σεπτεμβρίου θα ισχύσει τελικώς η επιδότηση των 30 ευρώ/MWh στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, που θα παρέχει το κράτος στους τελικούς καταναλωτές ρεύματος, ανεξαρτήτως παρόχου και η οποία θα δοθεί μέσω του Ειδικού Ταμείου Στήριξης για την ενεργειακή μετάβαση.

Η κρατική επιδότηση θα ισχύει μόνο για τις καταναλώσεις μέχρι τις 300 KWh μηνιαίως σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός.

Αυτό διευκρίνισε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, σημειώνοντας παράλληλα ότι κατά τη διάρκεια της απογευματινής σύσκεψης που θα έχει με τους ιδιώτες παρόχους, τη ΔΕΗ και τη ΡΑΕ, θα ζητήσει και από τους ιδιώτες παρόχους να συμπεριλάβουν εκπτώσεις στα τιμολόγιά τους, ώστε να περιοριστεί η επιβάρυνση στους τελικούς καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα παρέχει έκπτωση 30% επί της ρήτρας αναπροσαρμογής των τιμολογίων με βάση τη χονδρική τιμή έως τις 300 KWh. Επιπλέον, από τις 300 KWh έως τις 600 (μηνιαία κατανάλωση) η έκπτωση της ΔΕΗ σύμφωνα με παραδείγματα που έδωσε ο κ. Σκρέκας στη συνέντευξη Τύπου, θα αυξάνεται έως και 36,7%.

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι η παροχή των εκπτώσεων θα σημάνει κόστος για τη ΔΕΗ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση αισθάνεται ασφαλής για την πορεία της Επιχείρησης, καθώς όπως είπε, η ΔΕΗ έχει μια διοίκηση που έχει αποδείξει ότι μπορεί να δημιουργήσει έναν εθνικό πρωταθλητή.

Δείτε ΕΔΩ τα παραδείγματα από λογαριασμούς της ΔΕΗ που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη Τύπου

 

«Όπως αποδείχτηκε, από την προσφορά για την εξαγορά του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, δεν αισθανόμαστε μόνο εμείς για την πορεία της ΔΕΗ αλλά και οι διεθνείς αγορές και η μεγάλοι ξένοι επενδυτές» είπε ο κ. Σκρέκας. Υπογράμμισε ακόμη ότι η επιβάρυνση εφόσον παρασχεθούν εκπτώσεις, θα υπάρξει και για τους ιδιώτες παρόχους, αλλά το θέμα δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σημειακά ή σε μηνιαία βάση. Υπενθύμισε μάλιστα, ότι τα περιθώρια κέρδους των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας ήταν διαφορετικά στην αρχή του έτους ή πριν από ένα χρόνο.

«Πρέπει να κοιτάμε τους μέσους όρους και όχι μίνι ότι συμβαίνει σήμερα» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε «Τα πράγματα είναι δύσκολα για όλους. Η κυβέρνηση θέλει να προστατεύσει τους καταναλωτές, που δεν μπορούν να είναι έρμαια των διεθνών συνθηκών».

Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε ακόμη ότι θα θέσει το ζήτημα της ανόδου των τιμών στο επερχόμενο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, που θα γίνει στη Λουμπλιάνα.

Διευκρινίζοντας πως θα γίνει η επιδότηση των 30 ευρώ/MW, ο κ. Σκρέκας είπε ότι  «Αφορά όλους τους ιδιώτες παρόχους, άρα δεν έχει σημασία με ποιον είναι συνδεδεμένος ο καταναλωτής. Θα δει στον λογαριασμό του την έκπτωση/επιδότηση που θα δώσει το κράτος. Αξίζει να τονίσουμε ότι δεν θα υπάρχει κάποιο εξαναγκαστικό εργαλείο, που θα υποχρεώσει οποιοδήποτε πάροχο να πουλήσει μια τιμή που δεν είναι βιώσιμη» τόνισε ο υπουργός.

Αναφορικά με την στάση της ΔΕΗ στην εν λόγω κατάσταση και την απογευματινή συνάντηση με τους ιδιώτες παρόχους, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι «Η ΔΕΗ είναι μια εταιρεία που από μόνη της αποφάσισε να στηρίξει τους καταναλωτές, συμβάλλοντας στην προσπάθεια του κράτους με την επιδότηση. Εμείς το απόγευμα, θα συναντηθούμε και με τους ιδιώτες παρόχους για αυτό το θέμα και θα κάνουμε μια γενική συζήτηση. Κάποιοι μάλιστα εξ’ αυτών έχουν τονίσει ότι δεν θέλουν να περάσουν όλες αυτές τις ανατιμήσεις στους πελάτες τους. Εμείς θέλουμε να δουλέψει ο ανταγωνισμός με καθαρό τρόπο και πακέτα, να μην παραπλανάται ο καταναλωτής.

Επομένως επιδιώκουμε τις χαμηλές τιμές μέσα από τον ανταγωνισμό προς όφελος του καταναλωτής. Δεν υπάρχει τρόπος να επιβάλουμε τη μείωση. Μπορούμε όμως να επιβάλουμε μέτρα παρακολούθησης της αγοράς και του ανταγωνισμού, για ένα δικαιότερο συναγωνισμό μεταξύ των εταιρειών».

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει τα νοικοκυριά, λέγοντας ότι: «Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που πήρε αυτή την απόφαση να στηρίξει μέχρι τέλος του χρόνου όλα τα νοικοκυριά απέναντι σε όλες τις αυξήσεις που έρχονται λόγω της ενεργειακής κρίσης. Το πόσο θα κρατήσει αυτή η κρίση δεν μπορεί να το γνωρίζει κάποιος. Εκτιμούμε ότι μέχρι τέλος του χρόνου το φαινόμενο θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται»


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης