Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι αιτιάσεις των ιδιωτών παρόχων για τα μέτρα επιδότησης - Μέχρι 36% η έκπτωση της ΔΕΗ για πολύ λίγους

Οι αιτιάσεις των ιδιωτών παρόχων για τα μέτρα επιδότησης - Μέχρι 36% η έκπτωση της ΔΕΗ για πολύ λίγους
Να δουλέψει ο ανταγωνισμός με καθαρό τρόπο και να μην παραπλανάται ο καταναλωτής ζήτησε ο ΥΠΕΝ

Αντιμέτωπος με παράπονα των ιδιωτών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας βρέθηκε χθες το απόγευμα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που συγκάλεσε ο ίδιος προκειμένου να ενημερώσει την αγορά για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης με στόχο να αμβλυνθούν για τους τελικούς καταναλωτές, οι επιπτώσεις από τις υπέρογκες αυξήσεις στις χονδρικές τιμές του ρεύματος.
Ο κ. Σκρέκας που στόχο είχε να παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί το μέτρο της επιδότησης όλων των τελικών καταναλωτών ρεύματος χαμηλής τάσης (ανεξαρτήτως παρόχου) με το ποσό των 30 ευρώ/MWh και παράλληλα να καλέσει τους ιδιώτες προμηθευτές να συμβάλλουν στην προσπάθεια άμβλυνσης των επιπτώσεων μέσω της απορρόφησης μέρους των αυξήσεων, βρέθηκε αντιμέτωπος με διαμαρτυρίες για τους επικοινωνιακούς χειρισμούς της κυβέρνησης στο όλο θέμα.

Σκρέκας: Να δουλέψει ο ανταγωνισμός

Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η κυβέρνηση εμφανίστηκε να προβάλει την εμπορική πολιτική της ΔΕΗ και τις εκπτώσεις που παρέχει στους πελάτες της, ως κυβερνητικό μέτρο προστασίας των καταναλωτών. Μάλιστα ειδική αναφορά έγινε στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος είπε ότι οι εκπτώσεις που παρέχει η ΔΕΗ θα πυροδοτήσουν τον ανταγωνισμό και οι ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν γιατί διαφορετικά θα χάσουν πελάτες.
Πάντως ο κ. Σκρέκας ζήτησε από τις εταιρίες να επανεξετάσουν την εμπορική τους πολιτική και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους να κάνουν το καλύτερο δυνατό για τους καταναλωτές, ενώ επανέλαβε ότι η κρατική επιδότηση των 30 ευρώ/MWh θα αφορά το σύνολο των καταναλωτών ανεξαρτήτως παρόχου.
Ο κ. Σκρέκας τόνισε πως δεν υπάρχει εργαλείο εξαναγκασμού που θα υποχρέωνε οποιονδήποτε να πουλήσει σε τιμή που δεν τον συμφέρει. Θέλουμε, είπε, να δουλέψει ο ανταγωνισμός με καθαρό τρόπο και να μην παραπλανάται ο καταναλωτής.
Η όλη σύσκεψη δεν διήρκεσε περισσότερο από 45 λεπτά και οι ιδιώτες πάροχοι θα κινηθούν συντηριτικά αρχικά, αναμένοντας το πως θα εξελιχθεί η νέα ισορροπία στην αγορά.Εκτιμούν δε ότι οι τιμές τους είναι και θα παραμείνουν ανταγωνιστικές απέναντι στην ΔΕΗ.

Αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του μέτρου

Η επιδότηση θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου και τα ποσά θα πιστώνονται στις εταιρίες προμήθειας τον επόμενο μήνα αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο.
Η διαδικασία της πίστωσης θα γίνεται μέσω του ΔΕΔΔΗΕ. Ο υπουργός κάλεσε επίσης τις εταιρίες προμήθειας ρεύματος να τροποποιήσουν τα πληροφοριακά συστήματα τους ώστε να είναι σαφής και διακριτή η επιδότηση στα τιμολόγια τους.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η επιδότηση των 30 ευρώ/MWh θα εφαρμόζεται για την κατανάλωση μέχρι 300 KWh το μήνα και υπολογίζεται σε 9 ευρώ το μήνα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, το ποσό αυτό καλύπτει πάνω από το 70% των καταναλωτών, ενώ εκτιμάται ότι θα καλύπτεται το 80% των αυξήσεων. Πάντως οι υπολογισμοί αυτοί αμφισβητούνται έντονα από ιδιώτες παρόχους λόγω της ανοδικής τάσης που καταγράφεται στην αγορά χονδρικής ρεύματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για σήμερα (15/9) η μέση τιμή χονδρικής διαμορφώθηκε πάνω από τα 172 ευρώ/MWh, έναντι 135,83 ευρώ/MWh χθες, ενώ εκτιμάται ότι έως το τέλος του έτους η μέση χονδρική τιμή μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 200 ευρώ/MWh.
Μάλιστα οι ιδιώτες πάροχοι θεωρούν ότι τα 150 εκατ. ευρώ που είναι το συνολικό ύψος της προσυπολογιζόμενης επιδότησης σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν τις επερχόμενες αυξήσεις που θα δουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους.
Σε ότι αφορά τη ΔΕΗ η οποία συμμετείχε στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο κ. Σκρέκας, έχει ανακοινώσει ότι πέραν της επιδότησης θα παρέχει έκπτωση 30% για τις καταναλώσεις έως τις 300 KWh καθώς και ότι η έκπτωση αυτή θα φθάνει έως και το 36% για κατανάλωση από 300-600 KWh. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΔΕΗ η επιβάρυνση της από την επιπλέον έκπτωση δεν θα είναι μεγάλη δεδομένου ότι μόνο το 8-9% των πελατών της καταναλώνει 300-600 KWh μηνιαίως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης