Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι εκτιμήσεις αναλυτών για την νευρικότητα στην αγορά των τιμών ενέργειας - «Δύσκολος χειμώνας»

Οι εκτιμήσεις αναλυτών για την νευρικότητα στην αγορά των τιμών ενέργειας - «Δύσκολος χειμώνας»
Οι τιμές ρεκόρ άνθρακα έχουν καταστήσει τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας ελκυστικές

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, αναμεταδίδει το CNBC. Στην περίπτωση μάλιστα που ο φετινός χειμώνας αποδειχτεί βαρύς, τότε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για εκρηκτικό κοκτέιλ για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια.

Επιπλέον, το ρεκόρ των τιμών της ενέργειας δεν αναμένεται να τελειώσει σύντομα, με τους ενεργειακούς αναλυτές να προειδοποιούν ότι η νευρικότητα της αγοράς είναι πιθανό να διατηρηθεί όλο το χειμώνα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος είναι πλέον οι πιο ακριβοί στην Ευρώπη, οι τιμές της ενέργειας έχουν αυξηθεί εν μέσω της μεγάλης εξάρτησης της χώρας από το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Oι εκτιμήσεις των αναλυτών

«Μακράν ο μεγαλύτερος παράγοντας είναι οι τιμές του φυσικού αερίου», δήλωσε ο Glenn Rickson, επικεφαλής της ευρωπαϊκής ανάλυσης ισχύος στην S&P Global Platts Analytics. Βέβαια, «υπάρχουν και άλλοι υποστηρικτικοί παράγοντες, όπως η χαμηλή αιολική παραγωγή και η μη διαθεσιμότητα πυρηνικών σταθμών σε ολόκληρη την ήπειρο».

Παράλληλα, οι τιμές του άνθρακα στην Ευρώπη έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί φέτος καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μειώνει την προσφορά πιστώσεων εκπομπών. Η τιμή αναφοράς του άνθρακα της ΕΕ ανέβηκε πάνω από 60 ευρώ ανά μετρικό τόνο για πρώτη φορά τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι τιμές ρεκόρ άνθρακα έχουν καταστήσει τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας ελκυστικές, επειδή ο άνθρακας, για παράδειγμα, εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα όταν καίγεται. Ο Rickson είπε ότι οι προοπτικές για τις ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας φέτος το χειμώνα θα είναι «πολύ εξαρτημένες» από τις τιμές του φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες.

Πώς φτάσαμε στις τιμές-ρεκόρ

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν επιταχυνθεί από τις αρχές Απριλίου, όταν οι ακατάλληλες ψυχρές καιρικές συνθήκες σήμαιναν ότι η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκε κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας πριν από την πανδημία, υποδεικνύοντας μια πιθανή κρίση εφοδιασμού.

Η άρση των lockdowns συνέπεσε επίσης με υψηλότερη από την αναμενόμενη ζήτηση που οδήγησε σε έλλειψη φυσικού αερίου.

Παράλληλα, καθοριστικός παράγοντας ήταν ο αγωγός Nord Stream 2. Η Ρωσία σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Wall Street Journal δεν θέλησε να αυξήσει πρόσφατα τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη διαμέσου αγωγών από την Ουκρανία.

Κλιματική κρίση

Τέλος, περίτρανο παράδειγμα απόγνωσης ήταν η στάση του Ηνωμένου Βασιλείου στην αύξηση των τιμών φυσικού αερίου. Αυτό σε συνδυασμό με την χαμηλή αιολική παραγωγή ώθησαν τη χώρα να επιστρατεύσει έναν σταθμό παραγωγής με καύση άνθρακα για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών.

Η κίνηση εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης εν μέσω της κλιματικής κρίσης. Είναι βέβαιο ότι ο άνθρακας είναι το ορυκτό καύσιμο με την μεγαλύτερη ένταση άνθρακα όσον αφορά τις εκπομπές και ως εκ τούτου ο σημαντικότερος στόχος για αντικατάσταση στην προτεινόμενη περιστροφή των ανανεώσιμων εναλλακτικών λύσεων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί να καταργήσει πλήρως την παραγωγή άνθρακα έως τον Οκτώβριο του 2024 για να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα. Οι αναλυτές της Wood Mackenzie αναμένουν επίσης ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη «θα παραμείνουν αυξημένες στα τρέχοντα επίπεδα καθ 'όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Και στο μέλλον, οι επενδύσεις στον εγχώριο εφοδιασμό με φυσικό αέριο παραμένουν ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση της ενέργειας σε ανανεώσιμες πηγές και νέες τεχνολογίες».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης