Περιβάλλον

Guterres: Το 50% της χρηματοδότησης πρέπει να δαπανηθεί για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Guterres: Το 50% της χρηματοδότησης πρέπει να δαπανηθεί για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Δεν κάνουμε αρκετά για να βοηθήσουμε τις χώρες να προσαρμοστούν στις αναπόφευκτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres

 

Για να μετριάσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ο κόσμος θα πρέπει να δαπανήσει τουλάχιστον το 50% της συνολικής χρηματοδότησης του κλίματος για την προσαρμογή, όπως η προστασία γης που κινδυνεύει από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και την μετεγκατάσταση ανθρώπων των οποίων τα σπίτια δεν μπορούν να σωθούν, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Δήλωσε την Παρασκευή ο Antonio Guterres.


Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στις αναπτυσσόμενες χώρες. «Οι αναπτυσσόμενες χώρες έλαβαν μόνο 16,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018 - σε σύγκριση με το κόστος προσαρμογής περίπου 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε ο Guterres.
«Πρέπει να δεσμεύσουμε τουλάχιστον το 50% των χρηματοδοτήσεων για το κλίμα στην προσαρμογή». Το ετήσιο κόστος της κλιματικής προσαρμογής στις αναπτυσσόμενες χώρες αναμένεται να αυξηθεί έως και 300 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, σημείωσε.
Ο Guterres, ο οποίος μίλησε στο Φόρουμ Μεγάλων Οικονομιών για την Ενέργεια και το Κλίμα, είπε επίσης ότι η Γη βρίσκεται σε μια καταστροφική πορεία επειδή οι χώρες δεν κάνουν αρκετά για να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα.

«Χρειαζόμαστε μείωση των εκπομπών κατά 45% έως το 2030 για να φτάσουμε στην ουδετερότητα του άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα». Η τελευταία έκθεση των Εθνικά καθορισμένων συνεισφορών, που αναμένεται να δημοσιευθεί την Παρασκευή πριν από τη διάσκεψη COP 26 τον Νοέμβριο, περιέχει πληροφορίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν οι χώρες για να επιτύχουν τους στόχους που καθορίζονται στη συμφωνία του 2015 για το κλίμα που υπεγράφη στο Παρίσι.
Σύμφωνα με αυτήν την έκθεση, οι εκπομπές εξακολουθούν να αυξάνονται, τόνισε ο Guterres.
«Τα σημερινά δεδομένα συνεπάγονται αύξηση 16% στις εκπομπές το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2010», συμπλήρωσε. «Εάν λειτουργούν όλοι οι προγραμματισμένοι σταθμοί παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, όχι μόνο θα είμαστε ξεκάθαρα πάνω από 1,5 βαθμούς - θα είμαστε πολύ πάνω από 2 βαθμούς. «Χρειαζόμαστε συνασπισμούς αλληλεγγύης - μεταξύ χωρών που εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα και χωρών που διαθέτουν τους οικονομικούς και τεχνικούς πόρους για να υποστηρίξουν τις μεταβάσεις». Προειδοποίησε επίσης για «υψηλό κίνδυνο αποτυχίας του COP26».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης