Ενέργεια

Ευρώπη: Πρόστιμο 500 χιλ. ευρώ την ημέρα στην Πολωνία για την λειτουργία λιγνιτορυχείου

Ευρώπη: Πρόστιμο 500 χιλ. ευρώ την ημέρα στην Πολωνία για την λειτουργία λιγνιτορυχείου

Αφορά παράβλεψη της δικαστικής απόφασης της ΕΕ για το Turow καθώς εντείνεται η διαμάχη με την Τσεχία

 

Η Πολωνία θα πρέπει να καταβάλει 500.000 ευρώ καθημερινά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αψηφήση της προηγούμενης δικαστικής απόφασης για την διακοπή των εργασιών στο ανοιχτό λιγνιτωρυχείο Turow, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το Reuters η διαταγή, την οποία ο Πολωνός υφυπουργός αποκάλεσε «επιθετικότητα», έρχεται εν μέσω μιας διαμάχης μεταξύ της Πολωνίας και της Τσεχίας που εξαρτώνται από τον άνθρακα. Η τσεχική κυβέρνηση λέει ότι το ορυχείο βλάπτει τις κοινότητες στα σύνορα και στη συνέχεια κατέθεσε αγωγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία πέρυσι ξεκίνησε νομικές διαδικασίες κατά της Πολωνίας, λέγοντας ότι η Βαρσοβία παραβίασε το δίκαιο της ΕΕ όταν επέκτεινε τη ζωή του ορυχείου.

Η Τσεχική Δημοκρατία οδήγησε επίσης την υπόθεσή της στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έδρα το Λουξεμβούργο, και κέρδισε την υποστήριξη των δικαστών για προσωρινή εντολή στην Πολωνία να σταματήσει τις δραστηριότητες του Turow μέχρι την τελική απόφαση της υπόθεσης - την οποία η Βαρσοβία απέρριψε.
Ζήτησε επίσης να καταβληθεί ημερήσια ποινή ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ στην Πολωνία. Το δικαστήριο τη Δευτέρα συμφώνησε για πρόστιμο, αλλά το όρισε σε πολύ χαμηλότερο ποσό. "Η Πολωνία διατάσσεται να καταβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ημερήσια χρηματική ποινή ύψους 500, 000 ευρώ επειδή δεν έχει σταματήσει τις δραστηριότητες εξόρυξης λιγνίτη στο ορυχείο Turów", ανέφερε το δικαστήριο. "Ένα τέτοιο μέτρο φαίνεται αναγκαίο προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των προσωρινών μέτρων που αποφασίστηκαν με τη διαταγή της 21ης Μαΐου 2021 και να αποτραπεί το κράτος μέλος από την καθυστέρηση της ευθυγράμμισης της συμπεριφοράς του με αυτήν τη διαταγή", ανέφεραν οι δικαστές.

Συνομιλίες

Η διαταγή θα μπορούσε να πιέσει τη Βαρσοβία να καταλήξει σε συμφωνία με την Πράγα σχετικά με αναβαθμίσεις και μέτρα για τη διασφάλιση του νερού, του θορύβου και των επιπέδων αέρα γύρω από το ορυχείο που έχει επιδιώξει η Τσεχική κυβέρνηση. Οι συνομιλίες ξεκίνησαν τον Ιούνιο.
Σε απάντηση της ποινής, ο Τσέχος υπουργός Περιβάλλοντος είπε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για την Πολωνία να σεβαστεί την προληπτική απόφαση του δικαστηρίου. Ο πολωνικός όμιλος PGE (, ο οποίος λειτουργεί το Turow, που βρίσκεται κατά μήκος των τσεχικών και γερμανικών συνόρων, δήλωσε ότι αναμένει να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις. Ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε την εντολή «επιθετικότητα» από το δικαστήριο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ο αναπληρωτής, , είπε ότι υπερβαίνει τον εκβιασμό. "Το ΔΕΕ απαιτεί μισό εκατομμύριο καθημερινά πρόστιμα από την Πολωνία για το γεγονός ότι η Πολωνία δεν άφησε τους πολίτες της χωρίς ενέργεια και δεν έκλεισε τα ορυχεία εν μία νυκτί", ανέφερε στο Twitter. "Είναι δικαστική ληστεία και κλοπή το μεσημέρι. Δεν θα πάρετε ούτε λεπτό".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης