Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αιχμές Barkindo για την παγκόσμια στροφή προς τις ΑΠΕ - Τι είπε για το φυσικό αέριο

Αιχμές Barkindo για την παγκόσμια στροφή προς τις ΑΠΕ - Τι είπε για το φυσικό αέριο
Οι παγκόσμιες τιμές φυσικού αερίου έχουν τριπλασιαστεί μόνο φέτος, προκαλώντας αναταραχή στην αγορά

Οι εκτοξευόμενες τιμές του φυσικού αερίου είναι το κόστος της απόπειρας στροφής προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του OPEC, Mohammed Barkindo, μιλώντας στο CNBC.

Ο μακροχρόνιος επικεφαλής του καρτέλ πετρελαίου επέκρινε αυτό που πίστευε ότι ήταν μια υπερβολικά συναισθηματική προσέγγιση στις ενεργειακές πολιτικές και την κλιματική αλλαγή, αν και δεν έδειξε με βεβαιότητα ποιος φταίει για αυτό που περιέγραψε ως «εσφαλμένη παρουσίαση γεγονότων».

«Η διακυβερνητική επιτροπή για την κλιματική αλλαγή υποτίθεται ότι είναι το πιο έγκυρο σώμα τόσο όσον αφορά την κλιματική αλλαγή όσο και τη μετάβαση», είπε. «Και εμείς στον ΟΠΕΚ πιστεύουμε ότι κάνουν εξαιρετική δουλειά, παράγουν πολύ σημαντικές εκθέσεις, αλλά δυστυχώς αυτές οι αναφορές τίθενται στο περιθώριο στην παρούσα φάση».

Τριπλασιάστηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου

Τα λόγια του επικεφαλής του ΟΠΕΚ αντικατοπτρίζουν μια αυξανόμενη συζήτηση μεταξύ των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής και των ενεργειακών στελεχών για το μέλλον της ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του κλίματος. Πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στη Δύση στρέφονται προς τις ΑΠΕ, ενώ εκείνες της βιομηχανίας υποστηρίζουν ότι μια απόπειρα ταχείας μετάβασης θα διαταράξει τις αγορές, θα βλάψει τους καταναλωτές και τελικά δεν είναι ρεαλιστική.

Οι παγκόσμιες τιμές φυσικού αερίου έχουν τριπλασιαστεί μόνο φέτος, προκαλώντας αναταραχή στην αγορά και αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι οι τιμές των βασικών προϊόντων θα συνεχίσουν να παίρνουν την ανιούσα.

Όπως έχει γίνει σαφές, οι αιτίες της αύξησης των τιμών έγκεινται στην υψηλότερη ζήτηση και τη χαμηλότερη προσφορά. Αυτό γιατί οι υψηλότερες θερινές θερμοκρασίες στις ΗΠΑ προκάλεσαν τη ζήτηση για κλιματισμό και οι μεγαλύτερες περίοδοι ψύχους στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλα μέρη της Ευρώπης την άνοιξη σήμαιναν αυξημένες ανάγκες θέρμανσης. Όλα αυτά οδήγησαν σε χαμηλότερες προμήθειες φυσικού αερίου για τους επόμενους χειμερινούς μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό να δούμε μεγαλύτερη πίεση στις προμήθειες και υψηλότερες τιμές στο μέλλον.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης