Ενέργεια

Το «ντεμί» τέλος της Κίνας στην κατασκευή μονάδων άνθρακα - Αναλυτικά το πλάνο

Το «ντεμί» τέλος της Κίνας στην κατασκευή μονάδων άνθρακα - Αναλυτικά το πλάνο
Η Κίνα υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες υποδομών άνθρακα στις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδιαίτερα στην Ασία

Σε μια πολύ σημαντική ανακοίνωση προχώρησε ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping, σχετικά με την σχέση της με τον άνθρακα. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εικονικής τηλεδιάσκεψης του ΟΗΕ, ανέφερε ότι η Κίνα θα σταματήσει να κατασκευάζει νέους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στο εξωτερικό.

«Η Κίνα θα ενισχύσει την υποστήριξη σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας και χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Δεν θα κατασκευάσει νέα έργα παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στο εξωτερικό», δήλωσε ο πρόεδρος, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το «βαρύ φορτίο» της Κίνας

Σημειώνεται ότι περισσότερο από το 70% των μονάδων παραγωγής ενέργειας από άνθρακα που κατασκευάζονται σήμερα παγκοσμίως βασίζεται σε χρηματοδότηση από την Κίνα. Αυτό σημαίνει ότι η υπόσχεση του Xi Jinping θα έχει σοβαρό αντίκτυπο σε όλη την αγορά. Ωστόσο, σύμφωνα με τους Financial Times, η κατασκευή μονάδων άνθρακα θα συνεχιστεί κανονικά εντός των συνόρων.

«Αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη, καθώς η Κίνα υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες υποδομών άνθρακα στις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδιαίτερα στην Ασία. Αν όμως, αποσκοπεί στην πραγματική μείωση των εκπομπών, η Κίνα πρέπει επίσης να σταματήσει την κατασκευή νέας χωρητικότητας άνθρακα στο εσωτερικό της» τόνισε ο Alden Meyer από το E3G.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι μεταξύ 2013 και 2019, περίπου 42 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν σε νέα ικανότητα παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στη Νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική. Από το συνολικό ποσό, η Κίνα αντιπροσώπευε το 40%.

Η αιτιολόγηση

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε σημαντικές επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας από άνθρακα σε χώρες με υψηλά ποσοστά ενεργειακής φτώχειας. Αυτές οι χώρες χρειάζονται προσιτή, αξιόπιστη και καθαρή ενέργεια για να υποστηρίξουν την κοινωνικοοικονομική τους ανάπτυξη και να μετριάσουν την κλιματική αλλαγή. Η χρηματοδότηση νέων έργων άνθρακα δεν συνάδει με αυτούς τους στόχους και εμποδίζει την ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε η Olivia Coldrey.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης