Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΟΗΕ και προβλέψεις για ζήτηση ενέργειας: Η σύγκριση του 1950 με το σήμερα και η εξέλιξή τους

ΟΗΕ και προβλέψεις για ζήτηση ενέργειας: Η σύγκριση του 1950 με το σήμερα και η εξέλιξή τους
Από το 2001 έως το 2019, ο ρυθμός αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας ήταν 3,1%, ακόμη χαμηλότερος από ό, τι τις προηγούμενες δυόμισι δεκαετίες

Στον ενεργειακό τομέα ξεχωριστή θέση έχουν οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις των όσων περιστρέφονται γύρω από τις επενδύσεις, τα νέα έργα και τον χρόνο υλοποίησής τους, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι κυβερνήσεις των χωρών προτιμούν τις αξιόπιστες (και ιδανικά χαμηλού κόστους) πηγές ενέργειας και καυσίμου και οι βιομηχανίες προγραμματισμούς για να εντοπίσουν τον τρόπο ανάπτυξης της παραγωγικής τους ικανότητας.

Ενδιαφέροντα στοιχεία

Αντικείμενο μελέτης στην παρούσα φάση είναι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το 1975 και το 2000. Το 1952, η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ήταν 1.000 TWh. Στη συνέχεια, ο ΟΗΕ έδωσε αύξηση σε 5.000 TWh ως το 1975 και 19.000 TWh έως το 2000. Το εντυπωσιακό στοιχείο στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι η ζήτηση του ΟΗΕ υποτιμήθηκε το 1975 κατά 7% και υπερεκτιμήθηκε το 2000 κατά σχεδόν 49%.

Από το 2001 έως το 2019, ο ρυθμός αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας ήταν 3,1%, ακόμη χαμηλότερος από ό, τι τις προηγούμενες δυόμισι δεκαετίες. Και αυτό συμβαίνει παρά την εξαιρετική αύξηση της παραγωγής ενέργειας που ξεκίνησε στα τέλη της χιλιετίας στην Κίνα και σε μικρότερο βαθμό στην Ινδία. Στις αρχές του αιώνα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας ήταν περίπου το 1/3 της παραγωγής των Ηνωμένων Πολιτειών. Πέρυσι, ήταν 88% υψηλότερη.

Το σκεπτικό του επιχειρήματος

Όλες οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις καταλήγουν λανθασμένες με κάποιο τρόπο, αλλά μερικές είναι ωστόσο χρήσιμες. Όσο παλαιότερη είναι μια πρόβλεψη, φυσικά, τόσο πιο πιθανό είναι να είναι λάθος, αλλά επίσης, τόσο περισσότερα μπορούμε να μάθουμε από το πώς οι παλιές υποθέσεις της ταιριάζουν με την παρούσα πραγματικότητα.

Η μακροπρόθεσμη πρόβλεψη του Bloomberg αφορά το εξής: Μελλοντική ηλεκτροδότηση βασικών τομέων μεταφορών και βιομηχανιών και ταυτόχρονη απαλλαγή από την ενεργειακή κατανάλωσή τους. Η συνολική ζήτηση ενέργειας θα αυξηθεί σημαντικά, αλλά θα προκαλέσει έκπληξη σε πολλούς. Λόγω μάλιστα του χαμηλού κόστους που θα προκύψει στον τομέα της ενέργειας, θα υποτιμήσουμε τη ζήτηση βραχυπρόθεσμα και θα την υπερεκτιμήσουμε μακροπρόθεσμα. Τέλος, νέες επιχειρήσεις και επιχειρηματικά μοντέλα, που δεν έχουν μπει ακόμη στο μικροσκόπιο των προβλέψεων, αναμένεται να εμφανιστούν και να ανθίσουν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης