Ενέργεια

ΔΕΗ: Το πρώτο placement του ΤΑΙΠΕΔ, η συμμετοχή του Υπερταμείου στην αύξηση για το 34%.. και η "λύση" της αναστολής

ΔΕΗ: Το πρώτο placement του ΤΑΙΠΕΔ, η συμμετοχή του Υπερταμείου στην αύξηση για το 34%.. και η
Στο 33-34% θα περιοριστεί το ποσοστό του Δημοσίου με την συμμετοχή του Υπερταμείου στην αύξηση κεφαλαίου

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες καθίσταται η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, που πέραν του μεγάλου αυτού βήματος για την επιχείρηση, ενέχει και πολιτική σημασία καθώς το Δημόσιο σε πσοσοτό πέφτει κάτω από 51%.Ο τρόπος με τον οποίο ετοιμάζεται δε να υλοποιηθεί ενέχει πολλά ερωτήματα στην παρούσα φάση, καθώς η αγορά δεν γνωρίζει τους όρους της αύξησης κεφαλαίου και αυτό πρόκειται να ευνοήσει την υποτιμητική κερδοσκοπία, η οποία από την ώρα της ανακοίνωσης της αύξησης "ακονίζε"ι τα ξίφη της.
Ο χρόνος δε μέχρι την γενική συνέλευση είναι πολύς, περίπου 4 εβδομάδες και αυτό θα ευνοήσει κερδοσκοπικά παιχνίδια. Το βέλτιστο θα ήταν η κυβέρνηση να είχε ήδη ολοκληρώσει την προετοιμασία για την αύξηση και να γίνονταν τα βήματα γρήγορα, ώστε τα περιθώρια να ήταν περιορισμένα για διακυμάνσεις της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ.

Η λύση της αναστολής διαπραγμάτευσης της μετοχής της ΔΕΗ

Το ενδεικνυόμενο επίσης θα ήταν να υπάρξει αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, ωσότου ξεκαθαρίσουν οι όροι της αύξησης, καθώς ήδη η αγορά είναι ανάσταστη, από την αδικαιολόγητη μέχρι χθες, υποχώρηση της τιμής, μετά την πολύ επιτυχή έκβαση του διαγωνισμού για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.
Ζητά την διερεύνηση των συναλλαγών μετά την ανακοίνωση των αποτελσμάτων του διαγωνισμού, ώστε να διευρευνηθεί αν υπήρξε χρήση εμπιστευτικής πληροφόρησης από εκείνους που πούλησαν γνωρίζοντας τις εξελίξεις. Γιατί εφόσον οι ανακοινώσεις αναφέρουν, ότι ήδη έχει διερευνηθεί και διαπιστωθει το ενδιαφέρον από επενδυτές για την αύξηση,  είναι αυταπόδεικτο ότι οι πληροφορίες είχαν διαρρεύσει σε κύκλους τω διεθνών επενδυτών.

Εύθραστο το κλίμα ζημιώνει τους σοβαρούς επιχειρηματίες

Μια υποτιμητική κερδοσκοπία, η οποία θα διαταράξει περαιτέρω το εύθραστο κλίμα του ελληνικού χρηματιστηρίου, θα επιδεινώσει πολύ τις προσδοκίες και θα δικαιώσει όσους τον τελευταίο καιρό λένε, ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι μακριά από το να εξομαλύνει την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς. Και ενώ οι μεγάλοι επιχειρηματίες που κάνουν επενδύσεις υπολογίζουν σε αυτήν και σπεύδουν να την αξιοποιήσουν με στόχο την αύξηση των κεφαλαιοποιήσεών τους, αγοράζοντας τις ίδιες μετοχές τους, χρησιμοποιώντας τες σαν ενέχυρο για να στηρίξουν τις κινήσεις τους είτε ακόμα φροντίζοντας να αναμορφώσουν τις εταιρίες τους παρουσιάζοντας εξαιρετικά αποτελέσματα και κέρδη εν μέσω μιας ενεργειακής κρίσης που εξελίσσεται και είναι άγνωστο, ποιες επιπτώσεις θα έχει.
Χρακτηριστικό το παράδειγμα της ΒΙΟΧΑΛΚΟ χθες 23/9, που ενώ παρουσίασε μια εκπληκτική άνοδο κερδοφορίας, είδε την μετοχή της να πέφτει 4% συμπαρασυρόμενη από το κερδοσκοπικό παιχνίδι στην μετοχή της ΔΕΗ. Με τέτοιες προχειρότητες δεν ανακτάται η εμπιστοσύνη των επενδυτών και ειδικά των μεγάλων διεθνών τελικών πελατών, που βλέπουν τις τελευταίες ημέρες και θα δουν και σήμερα τις τοποθετήσεις τους να υποχωρούν σε ένα χρηματιστήριο με φτωχές αποδόσεις την τελευταία διετία, την ώρα που οι διεθνείς αγορές ανθίζουν.
Και αυτό γιατί ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια απογειώθηκαν μετά τις επεκτατικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην περίοδο COVID η ελληνική αγορά παραμένει κάτω από τις 948,64 μονάδες που έγραψε στις 24/1/2020.

Placement από το ΤΑΪΠΕΔ - Συμμετοχή από το Υπερταμείο στην αύξηση

Όμως φαίνεται ότι η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου της ΔΕΗ έχει πολλές εξελίξεις ακόμα μπροστά μέχρι την ολοκληρωσή της.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ΤΑΪΠΕΔ θα προχωρήσει σε placement σε επενδυτές διαθέτοντας έτσι το δικό του ποσοστό, που θα σηματοδοτήσει και την αυτόματη πτώση του πσοσοτού του δημοσίου στο 34%. Το Υπερταμείο θα συμμετάσχει στην αύξηση με στόχο να διατηρήσει το ποσοστο του Δημοσίου στο 34%.
Αυτό αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες καθώς η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου  ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά χθες από τη διοίκηση της ΔΕΗ με στόχο να ανέλθει σε 750 εκατ. ευρώ.  Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση των δυο Ταμείων «θα εξετάσουν με βάση τους κανόνες της αγοράς και με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου, τη μείωση της συμμετοχής τους σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority), με απώτερο στόχο να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ και να τοποθετηθούν ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές».

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα γίνει με τη διαδικασία βιβλίου προσφορών για τον καθορισμό της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών και όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ στόχος της είναι η χρηματοδότηση του επικαιροποιημένου Στρατηγικού της Σχεδίου ύψους 8,4 δις ευρώ έως το 2026.
Οι νέες μετοχές θα διατεθούν με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα και με ιδιωτική τοποθέτηση σε θεσμικούς επενδυτές στο εξωτερικό.

Η αύξηση θα γίνει με αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών ιδιωτών μετόχων, αλλά θα προβλεφθεί μηχανισμός κατά προτεραιότητα κατανομής στους υφιστάμενους μετόχους που θα συμμετάσχουν στη συνδυασμένη προσφορά, δηλαδή στη δημόσια προσφορά στο εσωτερικό και στην ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό.
Η κατά προτεραιότητα κατανομή στη δημόσια προσφορά θα αντιστοιχεί τουλάχιστον στο ποσοστό συμμετοχής των υφιστάμενων μετόχων στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, κατά την ημερομηνία καταγραφής ώστε οι εν λόγω μέτοχοι να διατηρήσουν τουλάχιστον το ίδιο ποσοστό συμμετοχής στην εταιρία μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Η ΔΕΗ θα έχει το δικαίωμα να εφαρμόσει παρόμοιο μηχανισμό κατά προτεραιότητα κατανομής στις νέες μετοχές που θα διατεθούν στη διεθνή προσφορά.

Στις 19 Οκτωβρίου η έκτακτη γενική συνέλευση

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ έχει ήδη προχωρήσει σε βολιδοσκόπηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση της «έχει λάβει ενδείξεις σημαντικού ενδιαφέροντος και υποστήριξης για την πιθανή συναλλαγή».
Αυτό άλλωστε δείχνει και η πρόσφατη επιτυχημένη διεθνής προσφορά ομολογιών βιωσιμότητας ύψους 775 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2021 καθώς και της προγενέστερης διεθνούς προσφοράς ομολογιών που ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2021.
Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από την έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ που έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 19 Οκτωβρίου 2021 και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προγραμματίζεται να ξεκινήσει στα τέλη Οκτωβρίου και να ολοκληρωθεί στις αρχές Νοεμβρίου.
Οι Citigroup Global Markets Europe AG και Goldman Sachs Bank Europe SE ενεργούν ως συντονιστές αποκλειστικά σε σχέση με την διεθνή προσφορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης