Ενέργεια

Vitrenko (Naftogaz): Με το «χεράκι» της Ρωσίας η παγκόσμια ενεργειακή κρίση και το ράλι τιμών

Vitrenko (Naftogaz): Με το «χεράκι» της Ρωσίας η παγκόσμια ενεργειακή κρίση και το ράλι τιμών
Οι επικριτές του αγωγού υποστηρίζουν ότι ο αγωγός δεν είναι συμβατός με τους ευρωπαϊκούς στόχους για το κλίμα,

Ο διευθύνων σύμβουλος του ουκρανικού κρατικού ενεργειακού κολοσσού Naftogaz κατηγόρησε τη ρωσική Gazprom ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως γεωπολιτικό όπλο, καλώντας τις ΗΠΑ και τη Γερμανία να αναλάβουν δράση εναντίον της Μόσχας, ενώ περιμένει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών για ένα αμφιλεγόμενο έργο αγωγών.

Μιλώντας στο CNBC, τόνισε ότι η δήλωση επίπληξης του ΙΕΑ αυτή την εβδομάδα, προς το Κρεμλίνο έδωσε περαιτέρω υποστήριξη στην άποψη ότι η Μόσχα έπαιξε ρόλο στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης σε συνδυασμό πάντα με τους υπόλοιπους παράγοντες της αγοράς.

Βαριά κατηγορία

Σύμφωνα με τον CEO της Naftogaz, Yuriy Vitrenko, η Gazprom χειραγωγεί την ενεργειακή κρίση της περιοχής για να προσπαθήσει να ενισχύσει την υπόθεση για την έναρξη ροών μέσω του Nord Stream 2.

Ο αγωγός έχει σχεδιαστεί για να παραδίδει ρωσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, παρακάμπτοντας την Ουκρανία και την Πολωνία. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι ο αγωγός δεν είναι συμβατός με τους ευρωπαϊκούς στόχους για το κλίμα, ενισχύει την εξάρτηση της περιοχής από τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας και πιθανότατα θα ενισχύσει την οικονομική και πολιτική επιρροή του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin στην περιοχή.

Η κατασκευή του Nord Stream 2 ολοκληρώθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Η Ρυθμιστική Αρχή της Γερμανίας δήλωσε ότι χρειάζονται τέσσερις μήνες για την άδεια λειτουργίας. «Η Gazprom σκόπιμα παρακρατεί τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εμποδίζοντας την πρόσβαση στο σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ουκρανίας από άλλες ρωσικές εταιρείες και εμποδίζοντας τις εξαγωγές από την Κεντρική Ασία που θα μπορούσαν να μεταβούν στην Ουκρανία μέσω Ρωσίας. Αυτό είναι ένα πολύ σαφές σημάδι ότι χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο ως γεωπολιτικό όπλο αυτή τη στιγμή» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, αναμένει από την κυβέρνηση του προέδρου Joe Biden να επανεξετάσει αμέσως την απόφασή της να παραιτηθεί από τις κυρώσεις κατά του Nord Stream 2 AG, της ελβετικής εταιρείας που ανήκει στην Gazprom και εργάζεται στον αγωγό Nord Stream 2. Μάλιστα, η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ αναμένεται να συζητήσει το θέμα σε κλειστή ακρόαση την επόμενη εβδομάδα. Έρχεται εν μέσω εντεινόμενων πιέσεων από ορισμένα μέλη του Κογκρέσου να εγκαταλείψουν την παραίτηση και να επιβάλουν κυρώσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης