Ενέργεια

Αποθήκευση,Εξοικονομώ και αύξηση ορίου στην αυτοπαραγωγή προωθούνται μέσα στον Οκτώβριο

Αποθήκευση,Εξοικονομώ και αύξηση ορίου στην αυτοπαραγωγή προωθούνται μέσα στον Οκτώβριο
Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος «Νέο Εξοικονομώ» ανέρχεται σε 632 εκατομμύρια ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και με τη μόχλευση θα ξεπεράσει το 1 δισ
Έρχεται τριπλή παρέμβαση του ΥΠΕΝ για την προώθηση της πράσινης ενέργειας, αλλά και ως …ανάχωμα στην άνοδο των τιμών του ρεύματος που πλήττει βιομηχανία και νοικοκυριά. «Εξοικονομώ», αύξηση του ορίου στην αυτοπαραγωγή και αποθήκευση ενέργειας προωθούνται τάχιστα ως αντίδοτο στην αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Όσον αφορά στο «Εξοικονομώ», η πλατφόρμα όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας μιλώντας από το βήμα της Βουλής, θα ανοίξει εντός του Οκτωβρίου. Το νέο πρόγραμμα διαθέτει συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης και αφορά 50.000 επιλέξιμα νοικοκυριά, ενώ όπως τόνισε ο υπουργός, για πρώτη φορά εισάγονται κοινωνικά κριτήρια όπως για οικογένειες με αναπηρία ή για πολύτεκνους. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος «Νέο Εξοικονομώ» ανέρχεται σε 632 εκατομμύρια ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιηθούν κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Η μέση εκτιμώμενη επιδότηση θα φτάνει στο 62% της συνολικής δαπάνης. Η υποβολή αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά και θα γίνεται ταυτόχρονα σε όλη την Επικράτεια. Επίσης, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε και στα άλλα δύο προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας που θα ακολουθήσουν για τα δημόσια κτίρια και τις επιχειρήσεις.

Αυτοπαραγωγή και Αποθήκευση

Πέρα από το νέο «Εξοικονομώ» τον Οκτώβριο θα έρθει και νέο νομοσχέδιο για την άρση του ανώτατου ορίου στην αυτοπαραγωγή. Ειδικότερα, όπως επεσήμανε ο κ. Σκρέκας θα δίνεται η δυνατότητα αυτοπαραγωγής χωρίς όριο εγκατεστημένης ισχύος ,ώστε μια ενεργοβόρος βιομηχανία να μπορεί να εγκαθιστά ένα φωτοβολταϊκό πάρκο για αυτοκατανάλωση ενέργειας και έτσι να μπορεί να συγχρονίζει την παραγωγή της και να έχει πολύ χαμηλό κόστος. Ωστόσο, για να στηρίξει το ΥΠΕΝ τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, δεν θα πρέπει μόνο να αυξήσει το όριο στο «net metering» αλλά θα πρέπει να περιλάβει στη ρύθμιση για το «virtual net metering» τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις, καθώς σήμερα εικονική αυτοπαραγωγή μπορούν να κάνουν μόνον το Δημόσιο, οι αγρότες και οι ενεργειακές κοινότητες.

Να θυμίσουμε ότι πριν λίγες μέρες είχε εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση με την οποία ενεργοποιήθηκε η ρύθμιση που είχε περάσει στον νόμο 4759/20, βάσει της οποίας δινόταν η δυνατότητα αύξησης στα 3 MW της μέγιστης ισχύος των μονάδων ΑΠΕ για αυτοπαραγωγή, από 1 MW που ίσχυε.

Η τρίτη παρέμβαση για τον Οκτώβριο αφορά στην Αποθήκευση. Όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, «αξιοποιούμε 450 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τεχνολογίες αποθήκευσης, για μπαταρίες και για έργα αντλησιοταμίευσης, ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε περισσότερες ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας». Οι πρώτες ρυθμίσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, που θα περιληφθούν τον επόμενο μήνα στο ενεργειακό νομοσχέδιο, θα αφορούν στην πρώτη φάση της αδειοδότησης των έργων αποθήκευσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης