WindEurope: Οι τεχνολογικές εξελίξεις θα συμβάλλουν στην περαιτέρω αξιοπιστία της αιολικής ενέργειας

WindEurope: Οι τεχνολογικές εξελίξεις θα συμβάλλουν στην περαιτέρω αξιοπιστία της αιολικής ενέργειας
Τα μελλοντικά μοντέλα πρέπει να έχουν υπόψη τους την πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών για να βελτιστοποιηθούν οι αποδόσεις της αιολικής ενέργειας

Στις 8-10 Σεπτεμβρίου πάνω από 300 άτομα συγκεντρώθηκαν διαδικτυακά στο ετήσιο Τεχνολογικό Εργαστήρι της WindEurope. Το εργαστήριο επικεντρώθηκε στην ανάλυση των λειτουργικών αιολικών πάρκων και την αξιολόγηση των πόρων. Συζητήθηκαν επίσης η τεχνητή νοημοσύνη, η ψηφιοποίηση και η πρόβλεψη της αιολικής ενέργειας.

Αυτό που επισημάνθηκε ήταν η συνδρομή της αιολικής ενέργειας στην επίτευξη των κλιματικών και ενεργειακών στόχων της ΕΕ, η οποία επιθυμεί η αιολική να αποτελεί το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης έως το 2050. Αυτό σημαίνει 1.300 GW αιολικής ισχύος στην ΕΕ έως το 2050. Και ήδη 460 GW έως το 2030. Στην «μετάφραση» επομένως χρειάζονται  30 GW νέων αιολικών πάρκων κάθε χρόνο αυτή τη δεκαετία, το οποίο αποτελεί από μόνο του μια τεράστια πρόκληση.

Τα «πρέπει» της βιομηχανίας

Η πρόγνωση του καιρού θα παίξει επίσης έναν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο. Οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν λόγω της κλιματικής αλλαγής. Τα μελλοντικά μοντέλα πρέπει να το έχουν υπόψη τους για να βελτιστοποιήσουν τις αποδόσεις της αιολικής ενέργειας. Η ψηφιοποίηση θα αυξήσει τη λειτουργική αποδοτικότητα των ανεμογεννητριών, τη λήψη αποφάσεων και την αποδοτικότητα κόστους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson δήλωσε: «Η ΕΕ έθεσε μια τεράστια πρόκληση για τη βιομηχανία αιολικής ενέργειας: να αυξηθεί από 180 GW σήμερα σε 1.300 GW το 2050. Η σωστή εφαρμογή της τεχνολογίας θα είναι κεντρική για την αντιμετώπισή της. Θα χρειαστεί να αξιοποιήσουμε στο έπακρο όλες τις καλύτερες διαθέσιμες τοποθεσίες ανέμων. Η αξιολόγηση των πόρων θα είναι βασική. Και θα χρειαστεί να βγάλουμε κάθε τελευταία MWh απόδοσης από τα υπάρχοντα αιολικά πάρκα μας και όλα τα νέα που κατασκευάζουμε. Έτσι, η παρακολούθηση της απόδοσης των αιολικών πάρκων θα είναι επίσης βασική. Και η αξιοποίηση της ισχύος των δεδομένων θα είναι κεντρική τόσο για την αξιολόγηση των πόρων όσο και για την παρακολούθηση της απόδοσης».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης