Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πρόσθετη ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος από τα ΥΚΩ μέσα στο 2021

Πρόσθετη ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος από τα ΥΚΩ μέσα στο 2021
Το μέτρο επισπεύδεται για να συμβάλλει στη μείωση του συνολικού ύψους του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας

Τη μείωση της χρέωσης για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στους λογαριασμούς του ηλεκτρισμού, από το 2021 αντί του 2022 όπως είχε αρχικώς προγραμματιστεί, σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως ένα επιπλέον μέτρο για την απορρόφηση μέρους των αυξήσεων, εξαιτίας της ανόδου της χονδρικής τιμής του ρεύματος.
Πρόκειται για τη μείωση των ΥΚΩ που προκύπτει λόγω της λειτουργίας εδώ και τρεις μήνες, της μικρής διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο. Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στη Βουλή το συνολικό ποσό που θα αφαιρεθεί από τον λογαριασμό των ΥΚΩ, μειώνοντας αντιστοίχως τους λογαριασμούς του ρεύματος για το σύνολο των καταναλωτών ανέρχεται σε 100 εκατ ευρώ.

Πως προκύπτουν τα 100 εκατ ευρώ

Η προς τα κάτω αναπροσαρμογή της εν λόγω χρέωσης, που ήταν επιβεβλημένη μετά τη λειτουργία της γραμμής μεταφοράς Κρήτης - Πελοποννήσου αλλά και των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τις Κυκλάδες, είχε προγραμματιστεί αρχικώς τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2022. Ωστόσο πλέον το μέτρο επισπεύδεται καθώς μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του συνολικού ύψους του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας. Αξίζει να αναφερθεί ότι το ποσό των 100 εκατ ευρώ που θα αφαιρεθεί από το τους λογαριασμούς του ρεύματος, είναι η εξοικονόμηση που προκύπτει για το σύστημα από τη μείωση του κόστους παραγωγής ρεύματος μείον την αύξηση στα τέλη χρήσης δικτύου που προκύπτει λόγω της έναρξης λειτουργίας των νέων τμημάτων του δικτύου.
Όπως είναι γνωστό οι ΥΚΩ είναι ένας Λογαριασμός που έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει τη διαφορά ανάμεσα στο κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού στο διασυνδεδεμένο σύστημα και στα μη συνδεδεμένα νησιά, όπου το κόστος είναι υψηλότερο. Η χρέωση ΥΚΩ επιβαρύνει κάθε λογαριασμό ρεύματος, ανεξαρτήτως παρόχου.
Στην πλήρη ανάπτυξή της, η ηλεκτρική διασύνδεση όλων ή των περισσότερων νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα μπορεί να μειώσει στο ελάχιστο ή και να εξαλείψει τη διαφορά κόστους.

Ο υπολογισμός για όφελος 400 εκατ ευρώ είναι παλιός

Και μόνον η πλήρης σύνδεση της Κρήτης, όταν ολοκληρωθεί το καλώδιο Κρήτη-Αττική, υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να αποφέρει εξοικονόμηση της τάξης των 400 εκατ. ευρώ ετησίως.  Βέβαια το ποσό αυτό βασίζεται σε παλαιότερους υπολογισμούς της διαφοράς μεταξύ του κόστους παραγωγής στο ηπειρωτικό σύστημα και την Κρήτη.
Στην τρέχουσα φάση, με τη μεγάλη άνοδο των τιμών χονδρικής στο διασυνδεδεμένο σύστημα, η διαφορά αυτή μπορεί να έχει μειωθεί, καθώς οι τιμές του πετρελαίου, από το οποίο παράγεται ηλεκτρική ενέργεια στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, δεν έχουν παρουσιάσει τόσο μεγάλη αύξηση όσο οι τιμές του φυσικού αερίου, που είναι το βασικό, συμβατικό καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής στο ηπειρωτικό σύστημα.  Άλλωστε η εκρηκτική άνοδος της τιμής του αερίου, σε συνδυασμό με την αύξηση στις τιμές των ρύπων, είναι και η βασική αιτία της μεγάλης ανόδου της χονδρεμπορικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης