Περιβάλλον

Καμπανάκι Timmermans για Κίνα: Οι κλιματικές υποσχέσεις πρέπει να επιταχυνθούν - «Ώρα για δράση»

Καμπανάκι Timmermans για Κίνα: Οι κλιματικές υποσχέσεις πρέπει να επιταχυνθούν - «Ώρα για δράση»
Η ΕΕ έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής ένα από τα πιο συγκεκριμένα σχέδια για το πώς σκοπεύει να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, με το γνωστό «Fit for 55»

Οι διεθνείς ηγέτες πρέπει να συνομιλήσουν με την Κίνα και να πείσουν το έθνος να εφαρμόσει συγκεκριμένα βήματα προς την καύση του άνθρακα, δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΕ για το κλίμα, Frans Timmermans στο CNBC χθες (28/9) πριν από τη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα COP26 τον Νοέμβριο.

Η Κίνα ανακοίνωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι θα σταματήσει την κατασκευή νέων έργων παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στο εξωτερικό. Το έθνος έχει επίσης πει ότι στοχεύει να γίνει ουδέτερο ως προς τον άνθρακα μέχρι το 2060 και ότι θα φτάσει τις μέγιστες εκπομπές μέχρι το 2030. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέλουν αυτές οι φιλοδοξίες να ξεπεράσουν τα λόγια και να συνεχιστούν με άμεση και συγκεκριμένη δράση.

«Πρέπει να εξετάσουμε τις εκπομπές. Η Ευρώπη είναι υπεύθυνη για περίπου το 8% των παγκόσμιων εκπομπών - αναλαμβάνουμε μια πολύ, πολύ σοβαρή δέσμευση και πάμε πολύ μακριά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιστρέψει στο παιχνίδι, είναι υπεύθυνες, νομίζω, για το 16% περίπου των εκπομπών, αλλά πρέπει να μιλήσουμε με την Κίνα, η οποία είναι υπεύθυνη για το 28% των παγκόσμιων εκπομπών» τόνισε χαρακτηριστικά ο Frans Timmermans. Επίσης, ο επικεφαλής της ΕΕ σημείωσε ότι χωρίς τη συμμετοχή της Κίνας στην τελευταία μεγάλη παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι το 2015, η συμφωνία -ορόσημο εκείνη την εποχή δεν θα είχε συμβεί.

«Πρέπει να τους πείσουμε να φτάσουν στο αποκορύφωμά τους νωρίτερα από το 2030, πολύ νωρίτερα, και πρέπει να τους πείσουμε να καταλήξουν σε σχέδια για την απομάκρυνση του άνθρακα από την οικονομία τους» συμπλήρωσε. Επανέλαβε την άποψη που συμμερίζεται η Ursula von der Leyen, σύμφωνα με την οποία, «είναι ενθαρρυντικοί οι στόχοι του Προέδρου Xi. Αλλά καλούμε την ίδια ηγεσία να καθορίσει πώς θα φτάσει η Κίνα εκεί».

Το ευρύ σχέδιο της ΕΕ

Η ΕΕ έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής ένα από τα πιο συγκεκριμένα σχέδια για το πώς σκοπεύει να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Σε ένα ευρύ φάσμα πακέτου που ονομάζεται "Fit for 55", η επιτροπή περιέγραψε νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι πώς τα 27 μέλη της ΕΕ μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Το πακέτο δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις εθνικές κυβερνήσεις, αλλά φωτίζει τους στόχους που έχουν οι Βρυξέλλες για την κλιματική πολιτική. Αλλά το μπλοκ αναγνωρίζει ότι χωρίς διεθνή συνεργασία, οι προσπάθειές του θα είναι μάταιες.

Υπάρχουν ερωτηματικά για το πόσο επιτυχής θα είναι η προσεχής συνάντηση COP26. Είναι η πρώτη συγκέντρωση στο είδος της μετά την πανδημία του κορωνοϊού και πολλές κυβερνήσεις εξακολουθούν να παλεύουν με το οικονομικό κόστος που επιφέρουν τα lockdowns και οι κοινωνικοί περιορισμοί.

Τέλος, ο Roberto Cingolani, υπουργός οικολογικής μετάβασης στην Ιταλία, ελπίζει ότι τα πλουσιότερα κράτη θα ανακοινώσουν ότι εντείνουν τη συνεισφορά τους για να υποστηρίξουν άλλες χώρες με χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης και της σταδιακής απεξάρτησης από τον άνθρακα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης