Ενέργεια

Δαγούμας: Ρήτρα πρόωρης αποχώρησης στα σταθερά τιμολόγια – Ανοιχτός στο πλαφόν του 30% για την αναπροσαρμογή

Δαγούμας: Ρήτρα πρόωρης αποχώρησης στα σταθερά τιμολόγια – Ανοιχτός στο πλαφόν του 30% για την αναπροσαρμογή
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΡΑΕ, θα υπάρξει και δεύτερη διαβούλευση επί των αλλαγών που προωθεί η ΡΑΕ στον τρόπο διάρθρωσης των τιμολογίων

Από τις αρχές του 2022 και… βλέπουμε οι όποιες παρεμβάσεις της ΡΑΕ στην αγορά προμήθειας προκειμένου να καταστούν τα τιμολόγια περισσότερο διαφανή και εύκολα συγκρίσιμα από τους καταναλωτές.

Όπως δήλωσε σήμερα σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Θ. Δαγούμας, θα υπάρξει και δεύτερη διαβούλευση επί των αλλαγών που προωθεί η ΡΑΕ στον τρόπο διάρθρωσης των τιμολογίων, ενώ τόνισε ότι πρόθεση της Αρχής δεν είναι να παρέμβει στα τιμολόγια που «τρέχουν», διότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε σύγχυση στην αγορά και θα άλλαζε την πολιτική που έχουν κάνει οι Προμηθευτές.

Οι βασικές αρχές που εξετάζει η ΡΑΕ


Το θέμα έχει ήδη συζητηθεί, μια φορά στην Ολομέλεια της ΡΑΕ και θα συζητηθεί επίσης στην αυριανή (30/9) συνεδρίαση, ενώ όπως είπε ο κ. Δαγούμας, οι βασικές αρχές που είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει η Αρχή είναι στα μεν σταθερά τιμολόγια να υπάρχει ρήτρα πρόωρης αποχώρησης για τους καταναλωτές, καθώς οι Προμηθευτές έχουν κάνει hedging, στα δε κυμαινόμενα τιμολόγια, να μην υπάρχει αντίστοιχη ρήτρα.

Σε ότι αφορά το πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, το οποίο στην αρχική πρόταση της ΡΑΕ είχε προσδιοριστεί στο 30% και είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τον πλευρά των Προμηθευτών, ο κ. Δαγούμας εμφανίστηκε ανοιχτός στο να συζητηθεί αν θα εφαρμοστεί τελικά και είπε ότι κατά τη γνώμη της ΡΑΕ, ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει το μέγιστο και το ελάχιστο εκτιμώμενο ποσό που θα κληθεί να πληρώσει.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ δήλωσε επίσης ότι και οι Προμηθευτές βιώνουν μια δύσκολη συγκυρία, ότι έχει ήδη συναντηθεί μαζί τους και θα συναντηθεί πάλι, με στόχο να βρεθούν συναινέσεις στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Όπως είπε, αρκετές εταιρείες αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας, τα οποία έχουν δηλώσει στην Αρχή ότι θα τα αντιμετωπίσουν με αυξήσεις κεφαλαίων. Ωστόσο, εκκρεμεί το ζήτημα της καταβολής εκ μέρους των Προμηθευτών εγγυήσεων προς τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΔΑΠΕΕΠ, οι οποίες εγγυήσεις θα πρέπει να καταβληθούν έως τις αρχές Νοεμβρίου.  Τότε, σύμφωνα με τον κ. Δαγούμα, θα φανεί ποιες εταιρείες μπορούν να ανταποκριθούν και ποιες όχι.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του Κώδικα Προμήθειας, ο οποίος σήμερα εκδίδεται με υπουργική απόφαση, ο πρόεδρος της ΡΑΕ δήλωσε ότι η αρμοδιότητα αυτή κατά την άποψή του, θα έπρεπε να ανήκει στην Αρχή και όχι στο υπουργείο και ότι το ζήτημα συζητείται αυτή την περίοδο με τον υπουργό ΠΕΝ, Κ. Σκρέκα, προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Εξάλλου, προανήγγειλε ότι θα γίνουν αλλαγές στα ποσοστά που λαμβάνουν οι χρεώσεις ισχύος και ενέργειας στα τιμολόγια, κάτι που ωστόσο πρόσθεσε δεν θα έχει επιπτώσεις στο τελικό κόστος.

Αποτελεσματικό το νέο πληροφοριακό σύστημα για τις ΑΠΕ

Για το ζήτημα των ΑΠΕ, μετά και τη χθεσινή (28/9) επιστολή του ΥΠΕΝ με την οποία ζητήθηκε από τη ΡΑΕ να παγώσει όλες τις άδειες στην Εύβοια, ο κ. Δαγούμας είπε ότι η Αρχή με βάση και το νέο πληροφοριακό της σύστημα για τις ΑΠΕ, εκδίδει πολύ γρήγορα άδειες παραγωγής, οι οποίες στο σύνολό τους προσεγγίζουν τα 100 GW για όλη την Ελλάδα.

Ωστόσο, το ποια έργα θα εγκατασταθούν τελικώς, και σε ποια σημεία, είναι ζήτημα που εξαρτάται από το νέο Χωροταξικό των ΑΠΕ, το οποίο δεν έχει εκδοθεί ακόμα. Με άλλα λόγια, ο κ. Δαγούμας εξήγησε ότι το μεγάλο πλήθος των αδειών που εκδίδονται οφείλεται στο μοντέλο που έχει επιλεγεί (bottom up) και η τελική ευθύνη ανήκει στο ΥΠΕΝ με βάση τον χωροταξικό σχεδιασμό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης