Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Morgan Stanley: Τα 80 δολ/βαρέλι στέλνουν την αγορά προς "την καταστροφή της ζήτησης"

Morgan Stanley: Τα 80 δολ/βαρέλι στέλνουν την αγορά προς
Η Κίνα και η Ινδία, μερικοί από τους κορυφαίους εισαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο, άρχισαν να πωλούν πετρέλαιο αυτόν τον μήνα από τα στρατηγικά τους αποθέματα σε μια πρωτοφανή κίνηση

Έφτασε στο πολυαναμενόμενο όριο των 80 δολ/βαρέλι το brent σήμερα (29/9) με την εικόνα της ζήτησης να φαίνεται ελπιδοφόρα, σύμφωνα με τους ειδικούς.Δεδομένου ότι βρισκόμαστε προ των πυλών του χειμώνα, η κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη δίνει το περιθώριο στο πετρέλαιο να παίρνει την ανιούσα, αναμεταδίδει το CNBC. Ορισμένοι βέβαια προειδοποιούν ότι η καταστροφή της ζήτησης πλησιάζει, καθώς οι τιμές ανεβαίνουν υψηλότερα.

«Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αποσυνδεθεί από το οριακό κόστος της προσφοράς. Αντ 'αυτού, ταξιδεύουν στο επίπεδο όπου ξεκινά η καταστροφή της ζήτησης, το οποίο εκτιμούμε πάνω από 80 δολ/βαρέλι» είχε γράψει σε σημείωμά της τον Ιούνιο η Morgan Stanley.

Προσθέτει, ωστόσο, ότι «η τιμή με την οποία ξεκινά η καταστροφή της ζήτησης μπορεί να είναι τρομερά δύσκολο να εκτιμηθεί. Αφήνουμε την πρόβλεψή μας για τις τιμές προς το παρόν αμετάβλητη, αλλά αναγνωρίζουμε ότι, σύμφωνα με τις τρέχουσες τάσεις, υπάρχει ξεκάθαρα το αντίθετο σενάριο με τα 85 δολ/βαρέλι. Η Morgan Stanley προβλέπει ότι η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα γίνει πιο σφιχτή, αναφέροντας κατά μέσο όρο 3 εκατομμύρια βαρέλια αργού ανά ημέρα ανάληψης αποθεμάτων τον τελευταίο μήνα, σε σύγκριση με 1,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως που είχαν αντληθεί τους προηγούμενους μήνες του τρέχοντος έτους.

«Αυτές οι κληρώσεις είναι υψηλές και υποδηλώνουν ότι η αγορά είναι περισσότερο ανεπαρκής από ό, τι γενικά αντιλαμβανόταν», ανέφεραν οι αναλυτές της τράπεζας Martijn Rats και Amy Sergeant.

Προσθετικές εκτιμήσεις

Η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε χθες ότι η μετάλλαξη Δέλτα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού και ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη έχουν υποβαθμιστεί για τις περισσότερες χώρες της περιοχής. Και η Κίνα αντιμετωπίζει μια πιθανή επιβράδυνση με την κρίση της Evergrande και την αυξανόμενη έλλειψη ενέργειας που πλήττει εργοστάσια, σπίτια και αλυσίδες εφοδιασμού.

«Τα οικονομικά προβλήματα της Κίνας ρίχνουν μια σκοτεινή σκιά στην πλευρά της ζήτησης του νομίσματος πετρελαίου και συνεπώς τις προοπτικές των τιμών», προειδοποίησε ο Stephen Brennock, ανώτερος αναλυτής της PVM Oil Associates με έδρα το Λονδίνο. Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας θα τροφοδοτήσουν ακόμη υψηλότερο πληθωρισμό, το οποίο αποτελεί σημαντική απειλή για τη ζήτηση.

Το ξάφνιασμα Κίνας – Ινδίας

Η Κίνα και η Ινδία, μερικοί από τους κορυφαίους εισαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο, άρχισαν να πωλούν πετρέλαιο αυτόν τον μήνα από τα στρατηγικά τους αποθέματα σε μια πρωτοφανή κίνηση για να προσπαθήσουν να μειώσουν τις τιμές του αργού καθώς το κόστος ενέργειας αυξάνεται σε όλη την περιοχή. Παρόλο που δεν κατάφερε να μειώσει τις παγκόσμιες τιμές, έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης