Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΡΑΕ: Διασταυρώσεις για τα 2 εκατ. αναντίστοιχα ΑΦΜ με Μετρητές - Αλλάζει ο τρόπος προσδιορισμού των τελών χρήσης

ΡΑΕ: Διασταυρώσεις για τα 2 εκατ. αναντίστοιχα ΑΦΜ με Μετρητές - Αλλάζει ο τρόπος προσδιορισμού των τελών χρήσης

Αλλαγές στον τρόπο προσδιορισμού των τελών χρήσης συστήματος και δικτύου δηλαδή των ρυθμιζόμενων εσόδων του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ προωθεί η ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Όπως δήλωσε χθες σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Αρχής Θανάσης Δαγούμας οι συγκεκριμένες χρεώσεις θα βασίζονται στο μέλλον περισσότερο στην ισχύ απ΄ότι, συμβαίνει σήμερα και αυτό θα αποτελέσει ένα κίνητρο ειδικά για τους μεγάλους καταναλωτές να είναι περισσότερο ενεργοί.
Θέλουμε η χρήση της ισχύος να αντικατοπτρίζεται στις χρεώσεις χρήσης συστήματος και δικτύου, οι οποίες θα βασίζονται στην ονομαστική ισχύ κάθε καταναλωτή και όχι στη συμφωνημένη ισχύ είπε ο κ. Δαγούμας σημειώνοντας, ότι η ΡΑΕ βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με το ΔΕΔΔΗΕ για το συγκεκριμένο θέμα. Όπως εξήγησε εάν οι χρεώσεις είναι capacity based οι μεγάλοι καταναλωτές θα έχουν κίνητρο να συνεισφέρουν στο σύστημα.

Όπως εξήγησε η χρέωση ισχύος θα εφαρμοστεί εφόσον γίνουν αλλαγές από τον ΔΕΔΔΗΕ ενώ τόνισε ότι το τελικό κόστος δεν θα αλλάξει θα υπάρχουν μόνο μικρές προσθαφαιρέσεις.
Επίσης ο κ. Δαγούμας ανακοίνωσε ότι η ΡΑΕ βρίσκεται σε επικοινωνία με την ΑΑΔΕ και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προκειμένου να αναληφθεί από κοινού πρωτοβουλία για το ξεκαθάρισμα περίπου 2 εκατομμυρίων μετρητών ρεύματος που σήμερα δεν είναι αντιστοιχισμένοι με ΑΦΜ καταναλωτών. Όπως είπε για να γίνει αυτό θα χρειαστούν ένα με δυο χρόνια, αλλά θα πρέπει κάποτε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και να γνωρίζουν οι προμηθευτές ρεύματος του πελάτες τους.
Θέλουμε μια σύγχρονη αγορά ενέργειας κατέληξε ο κ. Δαγούμας τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει σαφής εικόνα του συνόλου των καταναλωτών και της αγοράς.

Αδειες ΑΠΕ 100 GW


Αναφερόμενος στο ζήτημα του Κώδικα Προμήθειας, ο οποίος σήμερα εκδίδεται με υπουργική απόφαση, ο πρόεδρος της ΡΑΕ δήλωσε ότι η αρμοδιότητα αυτή κατά την άποψή του, θα έπρεπε να ανήκει στην Αρχή και όχι στο υπουργείο και ότι το ζήτημα συζητείται αυτή την περίοδο με τον υπουργό ΠΕΝ, Κ. Σκρέκα, προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Για το ζήτημα των ΑΠΕ, μετά και τη χθεσινή (28/9) επιστολή του ΥΠΕΝ με την οποία ζητήθηκε από τη ΡΑΕ να παγώσει όλες τις άδειες στην Εύβοια, ο κ. Δαγούμας είπε ότι η Αρχή με βάση και το νέο πληροφοριακό της σύστημα για τις ΑΠΕ, εκδίδει πολύ γρήγορα άδειες παραγωγής, οι οποίες στο σύνολό τους προσεγγίζουν τα 100 GW για όλη την Ελλάδα.

Ωστόσο, το ποια έργα θα εγκατασταθούν τελικώς, και σε ποια σημεία, είναι ζήτημα που εξαρτάται από το νέο Χωροταξικό των ΑΠΕ, το οποίο δεν έχει εκδοθεί ακόμα. Με άλλα λόγια, ο κ. Δαγούμας εξήγησε ότι το μεγάλο πλήθος των αδειών, που εκδίδονται, οφείλεται στο μοντέλο που έχει επιλεγεί (bottom up) και η τελική ευθύνη ανήκει στο ΥΠΕΝ με βάση τον χωροταξικό σχεδιασμό.

www.worldenergynews.gr






Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης