Ενέργεια

Δραματική εκτίμηση Pouyanne για τη διάρκεια της κρίσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Δραματική εκτίμηση Pouyanne για τη διάρκεια της κρίσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Ο Pouyanne βλέπει πολύ πιθανή την επανεκκίνηση στων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα
Σχετικά Άρθρα

Την εκτίμησή του ότι η κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι πιθανό να διαρκέσει ολόκληρο το χειμώνα εξέφρασε Διευθύνων Σύμβουλος της TotalEnergies SE Patrick Pouyanne, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. Αυτό γιατί, τα αποθέματα είναι χαμηλότερα από το συνηθισμένο στις αρχές του φθινοπώρου, ενώ η ζήτηση από την Κίνα αυξάνεται έντονα.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να περάσει τον χειμώνα», δήλωσε ο CEO του γαλλικού κολοσσού πετρελαίου και φυσικού αερίου για την κρίση, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. «Είναι επίσης η απόδειξη ότι το αέριο έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση», πρόσθεσε.

«Λάθος η στροφή στον άνθρακα»

Ο Pouyanne βλέπει πολύ πιθανή την επανεκκίνηση στων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, σε περίπτωση που οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξευτούν. «Και αυτό όμως έχει τα αρνητικά του, καθώς είναι κακό για τον πλανήτη».

Η κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη οδηγεί ήδη σε τιμές ρεκόρ, και έχει ωθήσει μεγάλους παραγωγούς χημικών προϊόντων όπως η BASF SE να μειώσουν την παραγωγή καθώς το κόστος των πρώτων υλών αυξάνεται.

Η κατάσταση στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τον Herve-Matthieu Ricour, επικεφαλής των πωλήσεων ενέργειας σε νοικοκυριά της γαλλικής εταιρείας Engie SA,  δεν «παίζει» το σενάριο έλλειψης φυσικού αερίου.

Είναι γεγονός ότι η τρέχουσα κατάσταση συνοδεύει την πραγματικότητα όλων των κρατών, σε μια περίοδο κατά την οποία γινόταν συντονισμένη προσπάθεια απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και στην στροφή σε «πράσινες» κινήσεις.

Αναζήτηση της ισορροπίας

Σύμφωνα με τον CEO του γαλλικού ομίλου, ζητούμενο είναι η σωστή ισορροπία. «Θα είμαστε σε θέση, από τη μία πλευρά, να δημιουργήσουμε έναν πολύ ισχυρό βραχίονα ΑΠΕ και ταυτόχρονα να διατηρήσουμε μια αρκετά ελκυστική απόδοση για τους μετόχους που προέρχονται από τις επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Τέλος, καθώς οι ηγέτες ετοιμάζονται να συναντηθούν στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη τον επόμενο μήνα, «η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι να σταματήσει η χρηματοδότηση σταθμών παραγωγής ενέργειας από άνθρακα και η αποψίλωση των δασών, αλλά και να δημιουργηθεί η τεχνική βάση μιας λεγόμενης εθελοντικής αγοράς πιστώσεων άνθρακα που θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση έργων τα οποία αντισταθμίζουν τις εκπομπές ρύπων» επισήμανε, είπε ο Pouyanne.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης