Ενέργεια

Eπιστολή Σδούκου προς τους προμηθευτές για την επιδότηση ρεύματος - Οι οδηγίες εφαρμογής

Eπιστολή Σδούκου προς τους προμηθευτές για την επιδότηση ρεύματος - Οι οδηγίες εφαρμογής
Η ενσωμάτωση της επιδότησης θα γίνει σε όλους τους λογαριασμούς κατανάλωσης (έναντι ή εκκαθαριστικούς) που θα εκδίδονται από την 1/10/2021
Οδηγίες για την ενσωμάτωση στους λογαριασμούς του ρεύματος, της επιδότησης ύψους 0,03 ευρώ/KWh, που θα δοθεί σε όλους καταναλωτές χαμηλής τάσης μέσω του υπό σύσταση Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, δίνει το ΥΠΕΝ με επιστολή της γενικής γραμματέως Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου, προς τους Συνδέσμους που εκπροσωπούν το σύνολο των εταιριών προμήθειας.
Η επιστολή έρχεται σε συνέχεια της συνάντησης που είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με τους εκπροσώπους των εταιριών προμήθειας περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν τους ζήτησε να συμμετάσχουν με επιπλέον εκπτώσεις, πέραν της κρατικής επιδότησης στην προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις για τους καταναλωτές από την κατακόρυφη άνοδο της χονδρικής τιμής του ρεύματος. Αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι η σημερινή (1/10) μέση χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Αγορά Επόμενης Ημέρας έχει διαμορφωθεί στα 168 ευρώ/MWh.

Η επιστολή της κ. Σδούκου απευθύνεται στον ΕΣΠΕΝ (Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας, τον ΕΣΕΠΗΕ ( Ελληνικός Σύνδεσμος Εμπόρων και Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας) και τον ΕΣΑΗ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρών Ηλεκτρικής Ενέργειας), δηλαδή στο σύνολο των συλλογικών φορέων εκπροσώπησης της αγοράς προμήθειας και αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
Το ποσό της επιδότησης ανέρχεται σε 0,03 ευρώ/KWh με μέγιστο επιδοτούμενο όριο τις 300 KWh μηνιαίας κατανάλωσης και 310 KWh για τους μήνες με 31 ημέρες. Δικαιούχοι της επιδότησης είναι οι καταναλωτές χαμηλής τάσης ανεξαρτήτως χρήσεως συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτών με ειδικό τιμολόγιο όπως το ΚΟΤ (Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο) και οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι με κυμαινόμενο τιμολόγιο που εμπεριέχει ρήτρες αναπροσαρμογής.
Η επιδότηση αφορά την περίοδο από 1η Σεπτεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2021, ενώ το διάστημα εφαρμογής ενδέχεται να παραταθεί αναλόγως με τις συνθήκες στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Από 1.10 η ενσωμάτωση της επιδότησης

Η ενσωμάτωση της επιδότησης θα γίνει σε όλους τους λογαριασμούς κατανάλωσης (έναντι ή εκκαθαριστικούς) που θα εκδίδονται από την 1/10/2021 και θα καλύπτουν περιόδους κατανάλωσης που εμπίπτουν στην περίοδο εφαρμογής του μέτρου.
Το ακριβές ποσό της επιδότησης θα πρέπει να εμφανίζεται ως διακριτή πίστωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας στο πεδίο των ανταγωνιστικών χρεώσεων υπό τον τίτλο «Πίστωση Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης»
Οι προμηθευτές καλούνται να στείλουν στο ΥΠΕΝ έως τα τέλη Οκτωβρίου αναλυτικά στοιχεία, σχετικά με τον αριθμό των πελατών χαμηλής τάσης με κυμαινόμενο τιμολόγιο προμήθειας, καθώς και τα εκτιμώμενα ποσά της επιδότησης ανά κατηγορία πελατών με βάση το μέγιστο επιδοτούμενο όριο.

Το πρώτο δεκαημέρο του Νοεμβρίου η πίστωση στους προμηθευτές

Η πίστωση των έναντι ποσών της επιδότησης προς τις εταιρίες προμήθειας θα γίνει βάσει της εκτιμώμενης κατανάλωσης των επιδοτούμενων μετρητών που εκπροσωπεί κάθε προμηθευτής και αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Οριστική εκκαθάριση θα γίνει στο τέλος της περιόδου εφαρμογής του μέτρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επιστολή αναφέρεται, πως οποιαδήποτε επιπλέον έκπτωση χορηγηθεί κατά τη διακριτική ευχέρεια των προμηθευτών ως συμπληρωματική του μέτρου της επιχορήγησης, θα αποτυπώνεται επίσης διακριτά στο πεδίο των ανταγωνιστικών χρεώσεων.
Επίσης στην επιστολή σημειώνεται ότι μετά την ψήφιση των διατάξεων για τη σύσταση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (η οποία σημειωτέων αναμένεται να γίνει σήμερα από την Βουλή) θα εκδοθεί υπουργική απόφαση με την οποία θα καθοριστούν τα ειδικότερα ζητήματα σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου, οι υποχρεώσεις υποβολής στοιχείων εκ μέρους των προμηθευτών καθώς και η διαδικασία πίστωσης των σχετικών ποσών στους προμηθευτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης