Ενέργεια

Σοκ και δέος σε λιανική και Μέση Τάση που προσβλέπουν σε βοήθεια από τις Βρυξέλλες - Ρεκόρ στα προθεσμιακά του 2022

Σοκ και δέος σε λιανική και Μέση Τάση που προσβλέπουν σε βοήθεια από τις Βρυξέλλες - Ρεκόρ στα προθεσμιακά του 2022
Σε τιμές - ρεκόρ τα προθεσμιακά συμβόλαια - Ανησυχία για νέα ανεξόφλητα

Με το μάτι στραμμένο στο Eurogroup και την προσδοκία ότι θα δρομολογηθούν κεντρικές παρεμβάσεις για την αντιστάθμιση των υπέρογκων αυξήσεων στο φυσικό αέριο και το ρεύμα αλλά και μέτρα μακροπρόθεσμης προστασίας της αγοράς από τις υψηλές διακυμάνσεις του φυσικού αερίου που αποτελεί το καύσιμο –γέφυρα για την ενεργειακή μετάβαση, βρίσκεται η εγχώρια ενεργειακή αγορά, καθώς είναι κοινή η εκτίμηση πλέον ότι το πρόβλημα δεν λύνεται σε εθνικό επίπεδο. Η άποψη αυτή εξάλλου αποτυπώνεται και στην επιστολή των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς το Eurogroup.
«Η άνευ προηγουμένου άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και κατ 'επέκταση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, αποτελεί σημαντική πρόκληση για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, αποκλειστικά, σε εθνικό επίπεδο. Αυτό είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτεί άμεση δράση που πρέπει να ληφθεί από κοινού σε επίπεδο ΕΕ» αναφέρουν οι δύο Ελληνες υπουργοί στην επιστολή τους που συνοδεύεται με συγκριμένες προτάσεις βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης εφαρμογής.

Σοκ και δέος από την άνοδο των προθεσμιακών

Οι εταιρίες προμήθειας ατενίζουν με τρόμο το άμεσο μέλλον, καθώς τίποτα δεν προεξοφλεί αποκλιμάκωση των τιμών. Αντιθέτως το σοκ μεγαλώνει καθώς οι τιμές φυσικού αερίου συνεχίζουν να καλπάζουν και οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος να κινούνται σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Στην Ελλάδα η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά διαμορφώνεται σήμερα στα 171,38 ευρώ η μεγαβατώρα, στην Ιταλία καταγράφεται η υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη στα 206,71 ευρώ, κατά πόδας ακολουθούν οι χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου, Ισπανία και Πορτογαλία με τιμή στα 203,68 ευρώ , ενώ και η τιμή προσεγγίζει τα 160 ευρώ ακόμη και στις αγορές της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Ανατριχίλα δε έχει προκαλέσει το γεγονός, ότι στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο κλείστηκαν προθεσμιακά συμβόλαια στην τιμή των 142,5 ευρώ η μεγαβατώρα για όλη την διάρκεια του 2022 και στα 212 ευρώ η μεγαβατώρα για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Νέο κύμα ανεξόφλητων

Οι αβεβαιότητες βαθαίνουν  δοκιμάζοντας όλο και πιο έντονα τις αντοχές των εταιριών προμήθειας, που εξακολουθούν να στέκονται όρθιες μεταβιβάζοντας τα αυξημένα κόστη στη λιανική. Το για πόσο διάστημα οι πελάτες τους καταναλωτές, όχι μόνο οικιακοί αλλά και επιχειρήσεις θα αντέξουν να πληρώνουν διπλάσιες τιμές για ρεύμα και τετραπλάσια για φυσικό αέριο είναι η μεγάλη αγωνία των παρόχων. Η ανησυχία για ένα κύμα ανεξόφλητων οφειλών από συνεπείς μέχρι τώρα πελάτες, των οποίων όμως η οικονομική δυνατότητα αποπληρωμής των λογαριασμών θα αρχίσει να εξαντλείται μετά από ένα διάστημα, κυριαρχεί στην αγορά της λιανικής σε μικρούς και μεγάλους παίχτες.

Και οι επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη

Η εικόνα που μεταφέρεται είναι ότι μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται κάποιο πρόβλημα στις εισπράξεις πέραν του γεγονότος, ότι διευρύνεται ο αριθμός των καταναλωτών, που ζητάει από τον προμηθευτή του διευκολύνσεις αποπληρωμής. Οι επόμενοι μήνες εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολοι, καθώς οι οικιακοί καταναλωτές θα επιβαρυνθούν και με αυξημένα κόστη για θέρμανση, ενώ για τις επιχειρήσεις που έχουν επιβαρυνθεί ήδη με μεγάλες αυξήσεις από τις αρχές του έτους, το κόστος θα γίνεται όλο και πιο δυσβάσταχτο καθώς βαθαίνει η κρίση των τιμών. Η επέκταση των κυβερνητικών μέτρων αντιστάθμισης των αυξήσεων και στις επιχειρήσεις τόσο για την κατανάλωση του ρεύματος, όσο και του φυσικού αερίου εκτιμάται από την αγορά ως αναγκαία. Ειδικά για την Μέση Τάση που αντιμετωπίζει προβλήματα από την περίοδο προ του θέρους. Η Ισπανία εξάλλου έχει ασκήσει μια τέτοια πολιτική.
Μια τέτοια γενικευμένη στήριξη ωστόσο προϋποθέτει πολύ υψηλά κονδύλια που δεν μπορεί να καλύψει ο εθνικός προυπολογισμός, για αυτό και η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον και αγωνία τις αποφάσεις του ιερατείου των Βρυξελλών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης