Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Εργοστάσιο Geocycle: Η βιώσιμη πρακτική ανακύκλωσης λεπίδων ανεμογεννητριών

Εργοστάσιο Geocycle: Η βιώσιμη πρακτική ανακύκλωσης λεπίδων ανεμογεννητριών
Οι λεπίδες ανεμογεννητριών είναι πιο δύσκολο να ανακυκλωθούν λόγω των σύνθετων υλικών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τους

Επίσκεψη στο εργοστάσιο της Holcim στο Lägerdorf στη Γερμανία πραγματοποίησαν πριν λίγες μέρες ο διευθύνων σύμβουλος της WindEurope Giles Dickson, μαζί με την Claudia Grotz της Siemens Gamesa και την πρόεδρο της ομάδας εργασίας WindEurope's Sustainability. Συνάντησαν την ομάδα Geocycle που χρησιμοποιεί απορρίμματα λεπίδων ανεμογεννητριών για να παράγει θερμότητα και τέφρα για να βοηθήσει στην παραγωγή τσιμέντου. Αυτή τη στιγμή είναι το μόνο εργοστάσιο τσιμέντου στην Ευρώπη που χρησιμοποιεί απορρίμματα λεπίδων.

Στο τέλος της κανονικής λειτουργίας τους (20-25 χρόνια) οι χερσαίες ανεμογεννήτριες μπορούν να αναβαθμιστούν με νέα εξαρτήματα (παράταση διάρκειας ζωής) ή αντικαθίστανται με νεότερα μοντέλα (ανατροφοδότηση) ή το αιολικό πάρκο παροπλίζεται πλήρως. Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις τα εξαρτήματα του στροβίλου αποσυναρμολογούνται και πρέπει να καταστραφούν. Περίπου το 85% έως 90% των εξαρτημάτων που έχουν αποσυναρμολογηθεί είναι ανακυκλώσιμα, ενώ τα περισσότερα από αυτά έχουν καθιερώσει πρακτικές ανακύκλωσης.

Επίσης, είναι γνωστό ότι οι λεπίδες ανεμογεννητριών είναι πιο δύσκολο να ανακυκλωθούν λόγω των σύνθετων υλικών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τους. Η αιολική βιομηχανία συνεργάζεται με τις βιομηχανίες χημικών και σύνθετων υλικών για να αναπτύξει τεχνολογίες ανακύκλωσης απορριμμάτων λεπίδων, αλλά θα περάσει το 2030 προτού να αναπτυχθούν πλήρως σε κλίμακα.

500.jpg

Η βασική λύση

Σε βραχυπρόθεσμο μια μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, είναι επιτακτική η εύρεση λύσεων. Η υγειονομική ταφή των λεπίδων είναι απαγορευτική, έχοντας διαμηνυθεί στις κυβερνήσεις η απαγόρευση αυτής της πρακτικής ως το 2025. Μια βασική εναλλακτική λύση είναι η ανάκτηση των απορριμμάτων λεπίδων.

Ανάκτηση σημαίνει αφαίρεση όλων των μεμονωμένων εξαρτημάτων ενός στροβίλου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και μετατροπή των υπολειπόμενων απορριμμάτων σε καύσιμο ή θερμική ενέργεια. Η εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων Geocycle πρωτοπορεί σε αυτήν την τεχνολογία ανάκτησης μέσω της επεξεργασίας τσιμέντου στο εργοστάσιο Holcim Lägerdorf στη Βόρεια Γερμανία.

Προς το παρόν, το εργοστάσιο της Holcim στο Lägerdorf είναι το μόνο εργοστάσιο τσιμέντου στην Ευρώπη που πραγματοποιεί αυτή την ανάκτηση απορριμμάτων λεπίδων. Στο μέλλον, θα χρειαστούν περισσότερα, καθώς ολοένα και περισσότερα αιολικά πάρκα φτάνουν στο τέλος της λειτουργίας τους, με αποτέλεσμα ο όγκος των παροπλισμένων πτερυγίων να αυξηθεί. Έως το 2025 αναμένονται 25.000 τόνοι νέων απορριμμάτων λεπίδας κάθε χρόνο, που θα διπλασιαστεί έως το 2030.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης