Ενέργεια

Στο χείλος της ενεργειακής κρίσης και η Ινδία - «Τρομάζουν» τα διαθέσιμα αποθέματα άνθρακα

Στο χείλος της ενεργειακής κρίσης και η Ινδία - «Τρομάζουν» τα διαθέσιμα αποθέματα άνθρακα
Ο άνθρακας αντιπροσωπεύει περίπου το 70% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ινδία

Η Κίνα δεν είναι ο μόνος ασιατικός γίγαντας που έρχεται αντιμέτωπος με την ενεργειακή κρίση, καθώς και η Ινδία, σύμφωνα με το CNBC βρίσκεται επίσης στα πρόθυρα μιας κρίσης ισχύος. Οι περισσότεροι από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ινδία έχουν εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα αποθέματος άνθρακα σε μια εποχή που η οικονομία αυξάνεται και τροφοδοτεί τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο άνθρακας αντιπροσωπεύει περίπου το 70% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ινδία. Μια πιθανή κρίση ισχύος θα είχε πιθανότατα άμεσο αντίκτυπο στη νέα οικονομική ανάκαμψη της Ινδίας, η οποία καθοδηγείται από βιομηχανική δραστηριότητα.

Η κρατική Coal India, η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από το 80% της ινδικής παραγωγής άνθρακα, φέρεται να είπε τον περασμένο μήνα ότι θα αυξήσει τις προμήθειες σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας για να αντιμετωπίσει την έλλειψη άνθρακα σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Αρχής Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ινδίας, σχεδόν το 80% των εργοστασίων με καύση άνθρακα της χώρας βρίσκονταν σε κρίσιμο ή «υπερκρίσιμο» στάδιο, πράγμα που σημαίνει ότι τα αποθέματά τους θα εξαντληθούν σε λιγότερο από πέντε ημέρες.

Η αιτία του φαινομένου

Ένας συνδυασμός παραγόντων προσφοράς και πτώση των εισαγωγών άνθρακα οδήγησαν στην τρέχουσα κρίση, σχολιάζουν οι ειδικοί στο CNBC. Η Ινδία σημείωσε άνοδο στη ζήτηση ενέργειας μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου, δεδομένου ότι η οικονομία απέκτησε εκ νέου momentum, μετά το καταστροφικό β’ κύμα της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Gandhi, η οικονομική ανάκαμψη ήταν απότομη από αυτή που περίμεναν πολλοί. Οι εταιρείες θερμικής ενέργειας είχαν αποθέματα λιθάνθρακα και δεν προέβλεπαν την άνοδο της ζήτησης ενέργειας φέτος. Άλλες πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας - όπως η υδροηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και η πυρηνική - μειώθηκαν επίσης. Λιγότερες βροχοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές επηρέασαν αρνητικά την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας.

H κατάσταση στην Ινδία

Η Ινδία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας άνθρακα στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι διαθέτει μεγάλο απόθεμα άνθρακα. Ωστόσο, ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των αυξανόμενων διεθνών τιμών του άνθρακα και των εσωτερικών τιμών του άνθρακα είδε τις εισαγωγές να μειώνονται απότομα τους τελευταίους μήνες. Καθώς η προσφορά μειώθηκε, αυξήθηκε και η ζήτηση.

Οι εισαγωγές άνθρακα από σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν κατά 45% τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ οι τομείς της Ινδίας εκτός ενέργειας αυξήθηκαν περισσότερο από τον εγχώριο άνθρακα, είπε ο Kalia.

Η μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τους παράκτιους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που βασίζονται στον εισαγόμενο άνθρακα, πρόσθεσε μεγαλύτερη πίεση στους εγχώριους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τον άνθρακα για να αυξήσει την παραγωγή, πρόσθεσε. Επίσης οι εισαγωγές άνθρακα περιορίστηκαν από διαταραχές στην προσφορά λόγω πανδημίας και ζητημάτων με την εφοδιαστική αλυσίδα.

Τέλος, το Υπουργείο Άνθρακα της χώρας ανακοίνωσε την Κυριακή (10/10) ότι η χώρα διαθέτει επαρκή άνθρακα για να καλύψει τις απαιτήσεις των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ότι οι φόβοι για διακοπή της παροχής ενέργειας είναι «αβάσιμοι» και «εσφαλμένοι».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης