Ενέργεια

Καμπανάκι CEO της IMA Asia: Μείωση των περιθωρίων κέρδους για τις εταιρείες λόγω της ενεργειακής κρίσης - Πότε θα «σκάσει η βόμβα»

Καμπανάκι CEO της IMA Asia: Μείωση των περιθωρίων κέρδους για τις εταιρείες λόγω της ενεργειακής κρίσης - Πότε θα «σκάσει η βόμβα»
Η πίεση στα κέρδη των εταιρειών πιθανότατα θα έρθει το τέταρτο τρίμηνο του 2021 και το πρώτο τρίμηνο του 2022

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας θα αυξήσει το κόστος των επιχειρήσεων και θα περιορίσει τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών σε όλο τον κόσμο, δήλωσε σήμερα (13/10) στο CNBC Richard Martin, διευθύνων σύμβουλος της IMA Asia.

Οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων-συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα-αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες καθώς η προσφορά παραμένει στενή και η ζήτηση ανακάμπτει από την επιβράδυνση που προκαλείται από τον Covid. Αυτό συνέβαλε στην έλλειψη ενέργειας και καυσίμων από την Ευρώπη στην Ασία.

«Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τις εταιρείες. Θα περιορίσει τα περιθώρια κέρδους τους, καθώς  αυξάνεται το κόστος εισροής τους, το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα μπορούν να αυξήσουν την τιμή πώλησής τους» τόνισε χαρακτηριστικά.  

Η πίεση στα κέρδη των εταιρειών πιθανότατα θα έρθει το τέταρτο τρίμηνο του 2021 και το πρώτο τρίμηνο του 2022, δήλωσε ο Martin, ο οποίος συμβουλεύει ανώτερα στελέχη που είναι υπεύθυνα για τις δραστηριότητες Ασίας-Ειρηνικού σε μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες. Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας συνέπεσαν με διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων - τα οποία συνέβαλαν στην ταχεία αύξηση του πληθωρισμού.

Σε κίνδυνο Ινδία και Κίνα

Οι εταιρείες στις ΗΠΑ έχουν περισσότερες πιθανότητες να προστατεύσουν τα περιθώρια κέρδους τους χάρη σε μια «πολύ έντονη» καταναλωτική αγορά, δήλωσε ο Martin, προσθέτοντας ότι θα τους επιτρέψει να αυξήσουν γρήγορα τις τιμές πώλησης.

Αλλά εκείνοι που βρίσκονται σε άλλες χώρες αντιμετωπίζουν πιο ζοφερές προοπτικές, είπε ο σύμβουλος.

Σε Κίνα και Ινδία τα περιθώρια κέρδους μειώνονται δραματικά, καθώς θα δυσκολευτούν να μεταβιβάσουν το κόστος στους καταναλωτές.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης