Ενέργεια

Morgan Stanley: Οι λόγοι που την κάνουν bullish στις ευρωπαϊκές πετρελαϊκές μετοχές

Morgan Stanley: Οι λόγοι που την κάνουν bullish στις ευρωπαϊκές πετρελαϊκές μετοχές

Οι μεγάλες πετρελαϊκές παίρνουν τα ηνία των αγορών με διπλό πλεονέκτημα

 

Οι υψηλές τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου θα δημιουργήσουν επίπεδα ταμειακών ροών για τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οι οποίες θα είναι επίσης σε θέση να μειώσουν τα χρέη και να αυξήσουν τις αποδόσεις των μετόχων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley.

Οι πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συνολικά 66 δισεκατομμύρια δολάρια σε ταμειακές ροές το 2022, σύμφωνα με report των αναλυτών, που επικαλείται η Sharecast News.

«Με τις συναρπαστικές αποτιμήσεις και τις βελτιούμενες αποδόσεις των ομολόγων, παράλληλα με την εναλλαγή των προσανατολισμών τους στην καθαρή ενέργεια, επαναλαμβάνουμε τη« ελκυστική στάση μας», ανέφεραν οι αναλυτές της Morgan Stanley.

Οι επιλογές

Οι κορυφαίες επιλογές της τράπεζας είναι η Royal Dutch Shell και η ιταλική Eni μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών, καθώς και η ισπανική Repsol μεταξύ των εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Η Morgan Stanley αύξησε επίσης τους στόχους τιμών μετοχών όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών στα αντίστοιχα εγχώρια χρηματιστήρια. Όλες οι ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου-BP, Eni, Repsol, Shell, TotalEnergies και Equinor-έχουν δεσμευτεί τους τελευταίους 18 μήνες να μετασχηματιστούν σε επιχειρήσεις καθαρής ενέργειας.
Η Shell, η BP και η Eni έχουν θέσει χρονοδιαγράμματα για την μέγιστη παραγωγή πετρελαίου.
Η Shell ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος ότι η παραγωγή πετρελαίου κορυφώθηκε το 2019, ενώ η BP σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 40 % έως το 2030 μέσω ενεργού διαχείρισης χαρτοφυλακίου και χωρίς έρευνες σε νέες χώρες.

Όμως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα είναι η «μηχανή μετρητών» για τους μεγάλους για τα επόμενα χρόνια. "Στην πραγματικότητα, βλέπουμε το χαρτοφυλάκιο μας ως ένα βασικό «μηχάνημα μετρητών», όχι μόνο για αυτή τη δεκαετία, αλλά και την επόμενη ", δήλωσε ο CEO της Shell, Ben Van Beurden, τον Φεβρουάριο του 2021. Πριν από τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου, η Shell, ανακοίνωσε στις αρχές Ιουλίου ότι «η ισχυρή παραγωγή ταμειακών ροών υποστηρίζει πρόσθετες διανομές μερισμάτων το δεύτερο εξάμηνο του 2021».
Η Shell αύξησε το μέρισμα και άρχισε τις αγορές ιδίων μετά από μια ισχυρή απόδοση στο δεύτερο τρίμηνο.

Oι μετοχές του κλάδου ενισχύονται τις τελευταίες ημέρες με αποτέλεσμα η Chevron στην Wall να πλησιάζει και πάλι τα υψηλά της, καθώς και ο S&P Energy έχει εδραιώσει ένα ισχυρό ρημπάουντ. Την παράσταση πάντως έκλεψε ο CEO της US Gas που πρότεινε να απελευθερωθεί περαιτέρω η εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου (shale) και να κατασκευαστούν αγωγοί, ώστε να υπάρξουν και εξαγωγές για να αποσυμπιεστούν οι τιμές.

Το πετρέλαιο έκλεισε στα 84 δολάρια το brent και στα 81,45 το crude.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης