Ενέργεια

Nord Stream 2: Γιατί είναι πεδίο παγκόσμιων επικρίσεων και αποδοκιμασιών

Nord Stream 2: Γιατί είναι πεδίο παγκόσμιων επικρίσεων και αποδοκιμασιών
Oι ηγέτες των κυβερνήσεων της ΕΕ αισθάνονται πιεσμένοι προκειμένου να δώσουν μαξιλαράκια βοηθείας στους καταναλωτές
Σχετικά Άρθρα

Αν και απομακρυσμένη και ήσυχη, είναι πλούσια σε ενέργεια. Ο λόγος για την παράκτια περιοχή Lubmin στη βόρεια Γερμανία, η οποία φιλοξενεί τον πιο αμφιλεγόμενο αγωγό φυσικού αερίου στον κόσμο. Ο Nord Stream 2 εκτείνεται για 1.200 χιλιόμετρα από το Vybor της Ρωσίας μέσω της Βαλτικής Θάλασσας έως το Lubmin της Γερμανίας, παρακάμπτοντας την Ουκρανία και την Πολωνία.

Ο αγωγός φυσικού αερίου έχει τελειώσει, αλλά περιμένει νομική έγκριση προτού αρχίσει να παρέχει τα 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη κάθε χρόνο. Ωστόσο, λόγω των αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων, το έργο είναι δύσκολο, αναμεταδίδει το CNBC.

Ορισμένοι ευρωπαίοι νομοθέτες αντιτίθενται σθεναρά στη συμφωνία και δεν θέλουν οι αρχές να την εγκρίνουν. «Θέλουμε να ξεφύγουμε από αυτήν την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια», δήλωσε ο Morten Petersen, Δανός ευρωβουλευτής στο CNBC την Παρασκευή (15/10).

Γιατί τέτοια «έχθρα»

Ο Nord Stream 2 αναδεικνύει διαφορετικές γεωπολιτικές πτυχές. Από τη μία πλευρά, οι ΗΠΑ αντιτίθενται πάντα στον αγωγό, λέγοντας ότι αυξάνει την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία. Ωστόσο, η κυβέρνηση του προέδρου Joe Biden έχει επικριθεί από βουλευτές και από τα δύο κόμματα, επειδή δεν έκανε αρκετά για να σταματήσει το έργο.

Η πλειοψηφία του φυσικού αερίου που εισέρχεται στην Ευρώπη προέρχεται ήδη από τη Ρωσία. Το 2020, αυτό αντιπροσώπευε περίπου το 43% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ένωση, σύμφωνα με τη Eurostat.

Η Πολωνία και η Ουκρανία αντιτίθενται στον αγωγό, επικαλούμενες ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια. Το Κίεβο, φοβάται ότι ο αγωγός θα μπορούσε να οδηγήσει σε ροές φυσικού αερίου μέσω ουκρανικών αγωγών και συνεπώς λιγότερα έσοδα στην αδύναμη οικονομία του. Οι επικριτές υποστηρίζουν επίσης ότι ο αγωγός δεν είναι συμβατός με τους ευρωπαϊκούς στόχους για το κλίμα και πιθανότατα θα ενισχύσει την οικονομική και πολιτική επιρροή του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin στην περιοχή.

Οι υποστηρικτές του Nord Stream 2 ισχυρίζονται ότι η αντιπολίτευση των ΗΠΑ παρακινείται από την επιθυμία της να πουλήσει περισσότερο από το υγροποιημένο φυσικό αέριο της στην Ευρώπη και ως εκ τούτου βλέπει τη συμφωνία με τη Ρωσία ως εμπόδιο στα εμπορικά της συμφέροντα.

H ενεργειακή κρίση

Είναι γεγονός ότι λόγω της αύξηση των τιμών φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αγωγός συγκεντρώνει την προσοχή των πάντων. Όπως φαίνεται, η άνοδος των τιμών ασκεί πίεση τα νοικοκυριά και ενδέχεται τελικά να εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες.

Αυτό έχει ως συνέπεια, οι ηγέτες των κυβερνήσεων της ΕΕ να αισθάνονται πιεσμένοι προκειμένου να δώσουν μαξιλαράκια βοηθείας στους καταναλωτές. Σύμφωνα με τις αναφορές του Ρώσου προέδρου την περασμένη βδομάδα, το Κρεμλίνο μπορεί να παραδώσει περισσότερο αέριο στην ΕΕ, εφόσον το ζητήσει.

Η αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα μπορούσε να προσφέρει κάποια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, αλλά η μελλοντική στάση είναι ένα φλέγον ζήτημα με άγνωστες πτυχές. Τέλος, ενώ κάποιοι θεωρούν το φυσικό αέριο, ένα ορυκτό καύσιμο, ως μέσο για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα στην πορεία προς την ουδετερότητα του άνθρακα, άλλοι υποστηρίζουν ότι η ενεργειακή ανεξαρτησία είναι η πιο σημαντική πτυχή - ως εκ τούτου τα πυρηνικά και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θεωρείται ότι είναι η επιλογή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης