Ενέργεια

Τα «παιχνίδια» των traders με τις τιμές πετρελαίου – Πώς θα φτάσει στα 200 δολ/βαρέλι

Τα «παιχνίδια» των traders με τις τιμές πετρελαίου – Πώς θα φτάσει στα 200 δολ/βαρέλι
Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν τα 100 δολάρια σε περίπτωση ψυχρότερου χειμώνα, είπαν ορισμένοι αναλυτές και επενδυτικές τράπεζες τις τελευταίες εβδομάδες

Καθώς οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν σε υψηλά επίπεδα πολλών ετών, ορισμένοι traders ποντάρουν στην αγορά επιλογών ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και να φτάσει ακόμη και τα ρεκόρ των 200 δολαρίων ανά βαρέλι μέχρι το τέλος του 2022, σύμφωνα με το Oilprice.

Μάλιστα, οι επιλογές αυτές δίνουν στους traders το δικαίωμα-αλλά όχι την υποχρέωση-να αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία σε μια ορισμένη τιμή μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Επίσης, λόγω του ότι τις τελευταίες εβδομάδες τα calls αυξήθηκαν σημαντικά, υποδηλώνει μάλλον ότι όλο και περισσότεροι traders προσελκύονται από πιθανά γρήγορα κέρδη από συναλλαγές προαίρεσης, που είναι σχετικά χαμηλού κόστους τρόποι κερδοσκοπίας σχετικά με την κατεύθυνση ενός περιουσιακού στοιχείου.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, έχουν καταγραφεί πολύ δυνατά «bets» τις τελευταίες εβδομάδες στις επιλογές των 100 δολ/βαρέλι στο WTI Crude μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 ή στα 200 δολ/ βαρέλι Brent Crude μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022.

Οι συνηθισμένες επιλογές

Τα στοιχήματα για brent στα 200 δολ. διαπραγματεύθηκαν 1.300 φορές πριν 20 μέρες. Αν και τα συμβόλαια δεν λήγουν μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, θα ωφελούνταν από οποιαδήποτε απότομη άνοδο στις τιμές μέσα στον φετινό χειμώνα ή το επόμενο καλοκαίρι. Και όλα αυτά εν μέσω επιδείνωσης της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη και την Ασία ενόψει της χειμερινής περιόδου θέρμανσης.

Στο WTI, ο αριθμός των calls με 100 δολάρια ανά βαρέλι με διαφορετικές ημερομηνίες λήξης αυξήθηκε πέντε φορές από τις αρχές Φεβρουαρίου 2021 σε περισσότερα από 141.000 συμβόλαια μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της CME. Άλλες δημοφιλείς επιλογές calls για το WTI περιλάμβαναν προειδοποιήσεις στα 95 ή τα 180 δολ.

Η ανάγνωση της τάσης

η συγκεκριμένη λοιπόν ακμάζουσα δραστηριότητα με στοιχήματα σε πετρέλαιο και στις τιμές των 100 και 200 δολ. δείχνει ότι περισσότεροι traders εισέρχονται στην αγορά ενέργειας εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης φυσικού αερίου και άνθρακα, και περισσότεροι από αυτούς τους κερδοσκόπους είναι επιθετικοί στις τιμές του πετρελαίου. Επίσης, αναμένεται αύξηση της μεταβλητότητας των τιμών στην αγορά πετρελαίου τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο, το πετρέλαιο των 100 δολ. δεν είναι πλέον ένα εξωφρενικό στοίχημα, όπως ήταν στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Οι προϋποθέσεις για 100 δολ

Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν τα 100 δολάρια σε περίπτωση ψυχρότερου χειμώνα, είπαν ορισμένοι αναλυτές και επενδυτικές τράπεζες τις τελευταίες εβδομάδες. Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, ο κρύος χειμώνας και η επανέναρξη των διεθνών αεροπορικών ταξιδιών θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι, δήλωσε η Bank of America στις αρχές Οκτωβρίου. Ωστόσο, το πετρέλαιο αξίας 100 δολαρίων θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει την επόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση λόγω της υψηλής πληθωριστικής πίεσης, σημείωσε η τράπεζα.

Η ανάκτηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου θα μπορούσε να στείλει πετρέλαιο στα 100 δολάρια το βαρέλι κάποια στιγμή στα τέλη του 2022, σύμφωνα με την Trafigura.

Παράλληλα, υπάρχουν και αρνητικές συνέπειες για καταναλωτές και παραγωγούς, αν το πετρέλαιο προσεγγίσει την τιμή των 100 ή και ακόμα των 85 δολ. Θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή της ζήτησης καθώς αυξάνει τους λογαριασμούς εισαγωγής αργού και το κόστος διύλισης για τους εισαγωγείς πετρελαίου. Η συγκέντρωση των τιμών του πετρελαίου θα οδηγήσει επίσης τον ήδη υψηλό πληθωρισμό σε πολλές αγορές ακόμη υψηλότερα, απειλώντας την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης. Οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες και η Fed εξακολουθούν να βλέπουν την ανοδική πληθωριστική πίεση ως παροδική και αναμένουν ότι θα εξαφανιστεί σε λίγους μήνες.

Τέλος, το  πετρέλαιο των 100 δολαρίων δεν είναι τόσο περίεργο bet όπως θα ήταν πριν από ένα χρόνο, αλλά οι τιμές είναι απίθανο να παραμείνουν για πολύ σε αυτό το επίπεδο, ακόμη και αν το φτάσουν. Το πετρέλαιο των 200 δολ μοιάζει με ένα πολύ πιο κερδοσκοπικό bet από traders που προσελκύονται από τη δυνατότητα γρήγορων κερδών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης