Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Διχασμός στην Σύνοδο υπουργών Ενέργειας για την υιοθέτηση ενιαίας γραμμής ενάντια στις υψηλές τιμές φυσικού αερίου

Διχασμός στην Σύνοδο υπουργών Ενέργειας για την υιοθέτηση ενιαίας γραμμής ενάντια στις υψηλές τιμές φυσικού αερίου
Οι χώρες δυσκολεύονται να συμφωνήσουν σε ένα πιο μακροπρόθεσμο σχέδιο για την αντιστάθμιση των διακυμάνσεων των τιμών των ορυκτών καυσίμων

Με λιγότερο από μία εβδομάδα μέχρι τη διεθνή σύνοδο κορυφής για την κλιματική αλλαγή COP26, η άνοδος των τιμών της ενέργειας πυροδότησε εντάσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ καθώς προετοιμάζονται να διαπραγματευτούν μια σειρά από νέες πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων φορολογικών συντελεστών για τα ρυπογόνα καύσιμα.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν να καταλήξουν σε μια απάντηση σε όλο το μπλοκ για την αύξηση των τιμών της ενέργειας σε έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών της κυβέρνησης σήμερα (26/10) με ορισμένες χώρες μάλιστα να επιδιώκουν μια ρυθμιστική αναθεώρηση και άλλες να αντιτίθενται σθεναρά, σύμφωνα με το Reuters.

«Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να εξετασθούν - ποιος θα πληρώσει το κόστος της προμήθειας και της αποθήκευσης του φυσικού αερίου, πώς το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται στις διαφορετικές περιοχές», εξήγησε προσθέτοντας ότι η από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου είναι μία από ένα φάσμα επιλογών που εξετάζει η Ενωση για να καταστήσει περισσότερο ανθεκτικό το ευρωπαϊκό σύστημα φυσικού αερίου» είχε τονίσει προηγουμένως η Kadri Simson.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν φτάσει σε υψηλά ρεκόρ αυτό το φθινόπωρο και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ωθώντας τις περισσότερες χώρες της ΕΕ να υιοθετούν έκτακτα μέτρα, μέσω επιδοτήσεων για την μείωση των λογαριασμών στους καταναλωτές.

Το «πρόβλημα»

Ωστόσο, οι χώρες δυσκολεύονται να συμφωνήσουν σε ένα πιο μακροπρόθεσμο σχέδιο για την αντιστάθμιση των διακυμάνσεων των τιμών των ορυκτών καυσίμων. «Δεν προέκυψε μια κοινή θέση σχετικά με την έκκριση ή όχι των μέτρων παρέμβασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να εφαρμοστούν σε όλα τα κράτη μέλη» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός υποδομών της Σλοβενίας Jernej Vrtovec, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ.

Η Ισπανία υποστήριξε το επιχείρημα στη σημερινή συνάντηση για κοινές αγορές φυσικού αερίου από χώρες της ΕΕ και πρότεινε οι μεμονωμένες χώρες να μπορούν να εξαιρεθούν από το τρέχον σύστημα της ΕΕ για τον καθορισμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτές οι προτάσεις αντιμετώπισαν αντίσταση από άλλες χώρες, οι οποίες είναι επιφυλακτικές για την αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ για την ενέργεια ως απάντηση σε αυτό που λένε ότι είναι μια βραχυπρόθεσμη κρίση τιμών.

Εννέα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας - της μεγαλύτερης οικονομίας και αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης - δημοσίευσαν κοινή δήλωση πριν από τη συνάντηση που ανέφεραν ότι δεν θα υποστηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Πολωνία ζήτησε από τις Βρυξέλλες να ξεκινήσουν έρευνα για το κατά πόσο η Gazprom καταστρατηγεί κανόνες της Ε.Ε. όταν αποφεύγει να προσφέρει πρόσθετους όγκους στην φυσική αγορά. Το Σεπτέμβριο 40 μέλη του Ευρωκοινοβουλίου είχαν ζητήσει αντίστοιχη έρευνα κατά της ρωσικής εταιρείας.

H αξιολόγηση και ο Δεκέμβριος

Επιπλέον, οι υπουργοί Ενέργειας αναμένουν τις αξιολογήσεις και τις μελέτες για τη λειτουργία των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και της αγοράς δικαιωμάτων ρύπων (ETS) της ΕΕ. Ειδικότερα, αναμένεται η προκαταρκτική έκθεση του Οργανισμού της ΕΕ για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) για την κατάσταση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η προκαταρκτική αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) στα μέσα Νοεμβρίου για την ακεραιότητα της ευρωπαϊκής αγοράς άνθρακα.

Αρκετοί υπουργοί κάλεσαν την Επιτροπή να αποσαφηνίσει τον ρόλο του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στην ταξινόμηση της ΕΕ για βιώσιμη χρηματοδότηση.

Οι υπουργοί Ενέργειας συμφώνησαν να κάνουν απολογισμό σχετικά με την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας τον Δεκέμβριο. Το Συμβούλιο Ενέργειας θα προετοιμάσει το έδαφος για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, όπου οι ηγέτες της ΕΕ θα επανέλθουν στο θέμα των τιμών της ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης