Ενέργεια

Πως η ΔΕΠΑ θα διασφαλίσει την οριζόντια έκπτωση στους καταναλωτές φυσικού αερίου

Πως η ΔΕΠΑ θα διασφαλίσει την οριζόντια έκπτωση στους καταναλωτές φυσικού αερίου
Βοήθεια και στις επιχειρήσεις μετά την λήξη των συμβολαίων του Δεκεμβρίου

Μεταξύ των Grant Thornton, PWC, EY και Deloitte θα επιλέξει η ΔΕΠΑ τον ορκωτό λογιστή για την εφαρμογή του μέτρου της έκπτωσης 15% στο σύνολο των οικιακών καταναλωτών φυσικού αερίου. Η διοίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει ανατρέξει στην πρόσληψη ορκωτού λογιστή προκειμένου να διασφαλίσει, ότι η έκπτωση που θα παρέχει στους πελάτες της στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αναχαίτιση των αυξήσεων στο φυσικό αέριο θα περάσει πράγματι στους οικιακούς καταναλωτές. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να καταλήξει με ποιον από του τέσσερις μεγάλους διεθνείς ελεγκτές θα συνεργαστεί για την αποτελεσματική εφαρμογή του μέτρου , αξιολογώντας τις προσφορές που έχει ήδη παραλάβει.

Επαφές με τις εταιρίες προμήθειας

Αμέσως μετά θα ξεκινήσει ένα δεύτερο κύκλο επαφών με τις εταιρίες προμήθειας, για να εξειδικεύσουν τον τρόπο που η ΔΕΠΑ θα περάσει την έκπτωση σε αυτές, ώστε να την μεταβιβάσουν στη συνέχεια στο πελατολόγιό τους. Κάθε λεπτομέρεια σε σχέση με την παρακολούθηση της όλης διαδικασίας θα περνά από τον ορκωτό λογιστή.
Η έκπτωση, σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί θα είναι οριζόντια για το σύνολο των οικιακών καταναλωτών φυσικού αερίου και το πρόβλημα που έρχεται να λύσει ο ορκωτός λογιστής συνδέεται με το γεγονός, ότι με εξαίρεση την ΕΠΑ Αττικής οι υπόλοιπες εταιρίες προμήθειας δεν προμηθεύονται το σύνολο των ποσοτήτων φυσικού αερίου για το πελατολόγιό τους από την ΔΕΠΑ. Ένα μόνο μέρος αυτού εξάλλου καταναλώνεται από τα νοικοκυριά.
Προκειμένου το μέτρο να εφαρμοστεί οριζόντια , η ΔΕΠΑ θα έπρεπε να βρει ένα τρόπο να προσφέρει την έκπτωση του 15% στο σύνολο των προμηθευτών αλλά μόνο για τις ποσότητες των οικιακών καταναλώσεων και να διασφαλίσει ότι θα φτάσουν και σε αυτές. Τον έλεγχο αυτό δεν μπορεί να τον κάνει η ίδια γιατί θα παραβίαζε τους κανόνες της εμπιστευτικότητας ως προς την εμπορική πολιτική των εταιριών, γι αυτό και κατέφυγε στη λύση του ορκωτού λογιστή.

Οι λεπτομέρειες της εφαρμογής του μέτρου θα οριστικοποιηθούν στο νέο κύκλο επαφών που θα έχει η διοίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας με τις εταιρίες προμήθειας μέσα στην εβδομάδα. Η ΔΕΠΑ έχει προτείνει την παροχή έκπτωσης είτε άμεσα στα τιμολόγιά τους ανά μήνα είτε έμμεσα μέσω των προμηθευτών τους , οι οποίοι είναι πελάτες της.

Βοήθεια και στις επιχειρήσεις

Το μέτρο θα καλύψει καταναλώσεις μέχρι και το Δεκέμβριο, ενώ βέβαιο θεωρείται ότι θα χρειαστεί να επεκταθεί και για τους πρώτους μήνες του 2022 αφού δεν προβλέπεται αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου. Για το πρώτο τρίμηνο του έτους μάλιστα εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν μέτρα στήριξης και των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν συμβόλαια με χαμηλές τιμές που όμως λήγουν τον Δεκέμβριο. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας φέρεται πρόθυμη να εξετάσει δυνατότητες στήριξης και των επιχειρήσεων σε συνεργασία με τους ανταγωνιστές της και θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση το επόμενο διάστημα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης