Τελευταία Νέα

Sechin (Rosneft ): Σήμα κινδύνου για τη βιαστική μετάβαση στις ΑΠΕ

Sechin (Rosneft ): Σήμα κινδύνου για τη βιαστική μετάβαση στις ΑΠΕ

Οι παγκόσμιες επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο φέτος θα είναι μόνο το μισό από το επίπεδο του 2014 επεσήμανε ο Sechin

 

Η κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει δείξει τους κινδύνους της πολύ γρήγορης απομάκρυνσης από τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft προσθέτοντας ότι η ανεπαρκής επένδυση θα μπορούσε να απειλήσει την ικανότητα για την κάλυψη της ζήτησης.

Οι δηλώσεις του Igor Sechin, στενού συμμάχου του Ρώσου προέδρου Poutin, αντανακλούσαν τον βαθμό αντίστασης στον ισχυρό ενεργειακό τομέα της Ρωσίας στην υιοθέτηση της ταχείας μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - το θέμα στο επίκεντρο των συνομιλιών για το κλίμα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που ξεκινούν στη Σκωτία την Κυριακή.

Ο Sechin δήλωσε σε ένα ενεργειακό συνέδριο στη Βερόνα της Ιταλίας ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο φέτος θα είναι μόνο το μισό από το επίπεδο του 2014.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν θα είναι σε θέση να αντικαταστήσουν πλήρως τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας ακόμη και μακροπρόθεσμα, είπε, και οι στόχοι για την ουδετερότητα του άνθρακα θα μπορούσαν να επιτευχθούν χωρίς την πλήρη εγκατάλειψη του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα.

Η Ρωσία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εκπομπός αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο, αλλά έχει δηλώσει ότι στοχεύει να είναι ουδέτερη από εκπομπές άνθρακα έως το 2060 - ένας στόχος που η Βρετανία, ως οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής για το κλίμα COP26, την προέτρεψε να προωθήσει σε 10 χρόνια. Επίσης αντιμετωπίζει μια τεράστια πρόκληση για τη μείωση της εξάρτησης της οικονομίας της από τους υδρογονάνθρακες.

Απουσία Poutin

Η απόφαση του Poutin να μην συμμετάσχει αυτοπροσώπως στις συνομιλίες έχει θεωρηθεί ως πλήγμα στις ελπίδες για μια σημαντική συμφωνία σχετικά με τη δράση για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Ο Sechin είπε ότι η κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία αντιμετωπίζει τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου εν μέσω χαμηλών αποθεμάτων και υψηλότερης ζήτησης ενέργειας σε άλλα μέρη του κόσμου, έχει τονίσει τη σημασία των αποθεμάτων εμπορευμάτων.

"Η τρέχουσα κρίση φυσικού αερίου επιβεβαιώνει ένα μήνυμα... για την ευθραυστότητα των ισορροπιών της αγοράς ενέργειας και τους κινδύνους που σχετίζονται με την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης και την αποθάρρυνση της παραδοσιακής ενέργειας", είπε στο Ευρασιατικό Οικονομικό Φόρουμ στη Βερόνα.

Ο Sechin είπε επίσης ότι η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερθέρμανση των αγορών αργού πετρελαίου. Επικαλούμενος αναλυτές της Citi και της Goldman Sachs, ανέφερε ότι θα μπορούσε να προκαλέσει πρόσθετη ζήτηση πετρελαίου έως και 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης