Τελευταία Νέα
Ενέργεια

GFMA: Οι αγορές άνθρακα "κλειδί" για την επίτευξη των κλιματικών στόχων

GFMA: Οι αγορές άνθρακα
Το μέσο κόστος ενός τόνου CO2 στα υπάρχοντα συστήματα είναι μικρότερο από 5 δολάρια και χρειάζεται να ανέλθει στα 50-150 δολάρια τον τόνο έως το 2030

Οι χώρες πρέπει να αυξήσουν τη χρήση των αγορών άνθρακα για να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους του Παρισιού για περιορισμό της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου ανέφερε την Πέμπτη η Global Financial Markets Association (GFMA) σύμφωνα με το Reuters.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συγκεντρωθούν στη Γλασκώβη της Σκωτίας από την Κυριακή για μια σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, όπου θα επιδιώξουν να θέσουν κανόνες για το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι αγορές άνθρακα βάσει της συμφωνίας του Παρισιού.

Μόλις το 20% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) καλύπτεται από ρυθμιζόμενη τιμή και τα υπάρχοντα συστήματα καθορίζουν τις τιμές συχνά πολύ χαμηλές για να επηρεάσουν την πραγματική αλλαγή, σύμφωνα με έκθεση της GFMA και της Boston Consulting Group.

"Η αποτελεσματική τιμολόγηση του άνθρακα στην οικονομία είναι ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία για την επίτευξη αλλαγμένων αποτελεσμάτων, αντιμετωπίζοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ως χρονικά περιορισμένο πόρο", δήλωσε ο Steve Ashley, Πρόεδρος της GFMA και Επικεφαλής του Τμήματος Χονδρικής στη Nomura.

Κόστος

Ένα σύστημα εμπορίας εκπομπών (ETS) θέτει ένα ανώτατο όριο στην ποσότητα των εκπομπών που μπορεί να παράγει ένας τομέας ή μια ομάδα τομέων. Δημιουργεί «άδειες άνθρακα» για εκείνες τις εκπομπές που μπορούν να αγοράσουν οι εταιρείες για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που εκπέμπουν.

Το μέσο κόστος ενός τόνου CO2 στα υπάρχοντα συστήματα είναι μικρότερο από 5 δολάρια και χρειάζεται να ανέλθει στα 50-150 δολάρια τον τόνο έως το 2030 για να επιτευχθούν οι στόχοι του Παρισιού, αναφέρει η έκθεση.

Οι τιμές του άνθρακα στο ETS της Ευρώπης, το πιο καθιερωμένο σύστημα στον κόσμο, διαπραγματεύονται περίπου στα 60 ευρώ (69,83 $) τον τόνο, ενώ το ETS της Κίνας, το οποίο ξεκίνησε νωρίτερα φέτος, τιμολογεί τον άνθρακα σε περίπου 43 γιουάν (6,73 $).

Μια παγκόσμια τιμή άνθρακα 100 δολαρίων ανά τόνο ή περισσότερο απαιτείται έως το 2050 για να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters με οικονομολόγους για το κλίμα.

Η Παγκόσμια Ένωση Χρηματοοικονομικών Αγορών περιλαμβάνει εμπορικούς ομίλους του χρηματοπιστωτικού κλάδου στην Ευρώπη, την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης