Ενέργεια

Ο ΔΕΔΔΗΕ καλεί τις συμβατικές μονάδες για την μικρή διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου από 1/11

Ο ΔΕΔΔΗΕ καλεί τις συμβατικές μονάδες για την μικρή διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου από 1/11
Από 1ης Νοεμβρίου σε ισχύ οι συμβάσεις - Στον ΔΑΠΕΕΠ η τιμολόγηση ΑΠΕ Κρήτης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για την συμμετοχή του ηλεκτρικού συστήματος της Κρήτης στην αγορά ηλεκτρισμού, από τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου, μετά την ολοκλήρωση της Α΄ Φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιού δηλαδή της Μικρής Διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου.
Όπως είναι γνωστό η πρώτη φάση της διασύνδεσης δηλαδή το καλώδιο Κρήτη - Πελοπόννησος ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2021 και τέθηκε σε λειτουργία στις 3 Ιουλίου, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της Β΄ Φάσης, δηλαδή της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική.
Μάλιστα στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η πόντιση ενός εκ των δύο καλωδίων συνεχούς τάσης. Οι εργασίες πόντισης του καλωδίου θα πραγματοποιηθούν από το πλοίο με το όνομα «Aurora», της ανάδοχης εταιρείας Nexans. Αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται οι εργασίες πόντισης των δυο καλωδίων οπτικής ίνας συνολικού μήκους 756 χιλιομέτρων, τα οποία θα ενισχύσουν τη διασυνδεσιμότητα του νησιού με τα χερσαία δίκτυα τηλεπικοινωνίας. Ανάδοχος του έργου πόντισης της οπτικής ίνας είναι η εταιρία Prysmian, η οποία είναι και ανάδοχος για το πρώτο καλώδιο συνεχούς τάσης.

Παράλληλα και εν όψει της ένταξης του συστήματος της Κρήτης στην αγορά, η ΡΑΕ προχώρησε σε μια σειρά από τροποποιήσεις του κανονιστικού πλαισίου και συγκεκριμένα έχει ήδη δημοσιεύσει τις τροποποιήσεις των Κανονισμών Αγοράς Εξισορρόπησης, Αγοράς Επόμενης Ημέρας και Ενδοηµερήσιας Αγοράς, του Κώδικα ∆ιαχείρισης Μη ∆ιασυνδεδεµένων Νησιών και του Κώδικα ∆ιαχειριστή ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης.

Καλούνται για συμβάσεις οι μονάδες παραγωγής

Από την πλευρά του ο ΔΕΔΔΗΕ ως Διαχειριστής των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (ΜΔΝ) και εν όψει της 1ης Νοεμβρίου έχει καλέσει τους παραγωγούς συμβατικών μονάδων προκειμένου να συμμετάσχουν στην Αγορά του Μικρού Συνδεδεμένου Συστήματος (ΜΣΣ) της Κρήτης, να συνάψουν Σύμβαση Συμμετοχής Παραγωγού από Συμβατικές μονάδες στην αγορά του ΜΣΣ της Κρήτης με το ΔΕΔΔΗΕ. Οι συμβάσεις αυτές ισχύουν από την 1η Νοεμβρίου έως την ολοκλήρωση και της Β΄ Φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με το Ηπειρωτικό Σύστημα.
Επίσης έχουν κληθεί οι εκπρόσωποι φορτίου προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στην Αγορά του ΜΣΣ της Κρήτης, να συνάψουν Σύμβαση Συμμετοχής Εκπροσώπου Φορτίου στην Αγορά του ΜΣΣ της Κρήτης με το ΔΕΔΔΗΕ.

Οι Εκπρόσωποι Φορτίου που ήδη δραστηριοποιούνται στην Κρήτη, σε περίπτωση μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για σύναψη Σύμβασης Συμμετοχής Εκπροσώπου Φορτίου στην Αγορά του ΜΣΣ της Κρήτης από 01.11.2021, υποχρεούνται να ακολουθήσουν τη διαδικασία οικειοθελούς απενεργοποίησης και λύσης Σύμβασης Συμμετοχής Εκπροσώπου Φορτίου στην Αγορά των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (ΜΔΝ) που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ.
Επίσης η τιμολόγηση των Σταθμών ΑΠΕ του ΜΣΣ της Κρήτης, θα υλοποιείται στο εξής από τον ΔΑΠΕΕΠ, ενώ οι παρακρατήσεις των Σταθμών ΑΠΕ του ΜΣΣ Κρήτης, υπέρ ΟΤΑ, Πράσινου Ταμείου και Κατόχων αδειών προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, από τη 1η Νοεμβρίου θα αποδίδονται στους δικαιούχους από τον ΔΑΠΕΕΠ.

Σημειώνεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ διενεργεί συμπληρωματική εκκαθάριση της αγοράς του ΜΣΣ της Κρήτης, σε μηνιαία και ετήσια βάση, για τα ποσά που αφορούν στην αγοραπωλησία ενέργειας που έχει παραχθεί από Συμβατικές Μονάδες Παραγωγής της Κρήτης, λαμβάνοντας υπόψη τα αντίστοιχα ποσά που έχουν εκκαθαριστεί στις Αγορές Ηλεκτρικής Ενέργειας. Οι εν λόγω εκκαθαρίσεις αφορούν σε συναλλαγές του Διαχειριστή με τους Παραγωγούς Συμβατικών Μονάδων και τους Εκπροσώπους Φορτίου που δραστηριοποιούνται στο ΜΣΣ της Κρήτης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης