Ενέργεια

ΑΔΜΗΕ: Ξεκίνησε η πόντιση οπτικών ινών στο έργο διασύνδεσης Κρήτης με Αττική - Στόχος το υπερσύγχρονο δίκτυο

ΑΔΜΗΕ: Ξεκίνησε η πόντιση οπτικών ινών στο έργο διασύνδεσης Κρήτης με Αττική - Στόχος το υπερσύγχρονο δίκτυο

Ξεκίνησε η πόντιση των οπτικών ινών, στο πλαίσιο του έργου της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής. Το έργο της Grid Telecom, το όχημα του ΑΔΜΗΕ για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, το οποίο έχει αναλάβει η Prysmian, πήρε μπρος την περασμένη Πέμπτη από την Αττική με την προσαιγιάλωση της οπτικής ίνας. Η επιχείρηση αφορά στην πόντιση δύο καλωδίων, με συνολικό μήκος 756 χιλιομέτρων, τα οποία θα ενισχύσουν τη διασυνδεσιμότητα του νησιού με τα χερσαία τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, και εάν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, θα έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου

Οι τηλεπικοινωνίες έχουν σημαντική θέση στην ψηφιακή στρατηγική του ΑΔΜΗΕ, με επίκεντρο την ανάπτυξη και εκμετάλλευση δικτύου οπτικών ινών από την θυγατρική του Grid Telecom, η οποία έχει ήδη μισθώσει σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους περισσότερα από 3.000 χλμ. οπτικών ινών ενώ προετοιμάζονται και υπηρεσίες υπερυψηλών χωρητικοτήτων. Η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα 6.000 χλμ. σε όλη την Ελλάδα την επόμενη πενταετία, συνδέοντας νησιά με το κεντρικό δίκτυο.

Η επέκταση του Διαχειριστή στα telecoms γίνεται σε μια ιδιαιτέρως ευνοϊκή συγκυρία που κυριαρχεί η ανάπτυξη δικτύου 5G, του Ultra Fast broadband αλλά των data centers. Πρόκειται για μια κρίσιμη περίοδο όσον αφορά στην εκμετάλλευση του δικτύου κορμού οπτικών ινών που διαθέτει ο ΑΔΜΗΕ, αλλά και γι΄ αυτό που αναπτύσσει, με στόχο τους παρόχους που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά και άλλους που τους ενδιαφέρει να παρέχουν αντίστοιχες υπηρεσίες στην χώρα μας.

Aμφίδρομες υπηρεσίες από τον εκσυγχρονισμό του δικτύου

Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει προσφάτως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, στο συνέδριο Cyber Greece 2021 η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών μέσω των χερσαίων και νησιωτικών ηλεκτρικών διασυνδέσεων που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ αποτελεί «κλειδί» για τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου δικτύου για την επικοινωνία των Κέντρων Ελέγχου Ενέργειας, των Κέντρων Υπερυψηλής Τάσης, των Υποσταθμών, δηλαδή για τον εκσυγχρονισμό του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού του Δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και άρα του τρόπου επικοινωνίας μεταξύ των ηλεκτρικών στοιχείων του Συστήματος.

Στις αρχές Οκτωβρίου ανακοινώθηκε από την Grid Telecom, η επιτυχής ολοκλήρωση ανοιχτού διαγωνισμού για την ανάπτυξη ιδιόκτητου δικτύου κορμού οπτικών ινών DWDM, με ανάδοχο τη Space Hellas και προμηθευτή τεχνολογίας τη Huawei. Να σημειωθεί ότι η Grid Telecom διεκδικεί, σε συνεργασία με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, 4 από τα 7 LOTs στον τηλεπικοινωνιακό διαγωνισμό Ultra Fast Broadband. Με το συγκεκριμένο έργο ο όμιλος θα αποκτήσει ένα ευρύ οπτικό δίκτυο σε περισσότερους από 30 νομούς τις χώρας. Στη στρατηγική του ΑΔΜΗΕ για το 2022 περιλαμβάνεται και η επέκταση του δικτύου της Grid Telecom και σε γειτονικές χώρες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης