Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Morgan Stanley: Exxon, Chevron θα επωφεληθούν από την καθαρή ενέργεια

Morgan Stanley: Exxon, Chevron θα επωφεληθούν από την καθαρή ενέργεια
λίστα περιλαμβάνει επίσης «καθαρότερες» εταιρείες, όπως Sunrun, SolarEdge Technologies, Inc. Report, Tesla και QuantumScape

Η Morgan Stanley υποστηρίζει ότι δεν είναι μόνο οι εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα ωφεληθούν από τις προσπάθειες απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές που εξετάζονται στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή αυτής της εβδομάδας.
Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων, όπως η Exxon Mobil,Chevron και ConocoPhillips (COP) θα ωφεληθούν επίσης, έγραψαν οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας σε έκθεση που  δημοσιεύθηκε από το MarketWatch.H είσοδος σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δέσμευση άνθρακα, αξιοποίηση και αποθήκευση δίνουν πλεονέκτημα εκτιμά η τράπεζα. Η λίστα περιλαμβάνει επίσης «καθαρότερες» εταιρείες, όπως Sunrun, SolarEdge Technologies, Inc. Report, Tesla και QuantumScape.

Ανανεώσιμα καύσιμα

Η Exxon Mobil μαζί με την Chevron επιδιώκουν να επικεντρωθούν στον αναπτυσσόμενο χώρο των ανανεώσιμων καυσίμων, βρίσκοντας τρόπους να παράγουν τέτοια προϊόντα σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις, ανέφεραν πηγές εξοικειωμένες με τις προσπάθειες σύμφωνα με το Reuters.
Oι δύο μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου θέλουν να παράγουν βιώσιμα καύσιμα χωρίς να πληρώσουν δισεκατομμύρια δολάρια που ξοδεύουν ορισμένα διυλιστήρια για την αναδιαμόρφωση των δραστηριοτήτων για την παραγωγή τέτοιων προϊόντων.
Τα ανανεώσιμα καύσιμα αντιπροσωπεύουν το 5% της κατανάλωσης καυσίμων στις ΗΠΑ, αλλά πρόκειται να αναπτυχθούν καθώς διάφοροι τομείς προσαρμόζονται για να μειώσουν τις συνολικές εκπομπές άνθρακα για την καταπολέμηση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής.

Τόσο η Chevron όσο και η Exxon έχουν τεράστια διυλιστήρια που συμβάλλουν σημαντικά στις συνολικές εκπομπές άνθρακα. Οι εταιρείες έχουν επικριθεί για μια λιγότερο επείγουσα προσέγγιση στις ανανεώσιμες επενδύσεις από τους ευρωπαίους ανταγωνιστές Royal Dutch Shell Plc και TotalEnergies και έχουν γενικά δαπανήσει χαμηλότερο ποσοστό του κεφαλαίου τους από αυτές τις εταιρείες σε "πράσινες" τεχνολογίες.
Οι εταιρείες εξετάζουν τον τρόπο επεξεργασίας πρώτων υλών βιολογικής προέλευσης όπως φυτικά έλαια και μερικώς επεξεργασμένα βιοκαύσιμα με αποστάγματα πετρελαίου για την παραγωγή ανανεώσιμου ντίζελ, βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (SAF) και ανανεώσιμης βενζίνης, χωρίς σημαντική αύξηση των κεφαλαιουχικών δαπανών.

Παραγωγή καυσίμων

Η εμπορική παραγωγή ανανεώσιμων καυσίμων είναι πιο δαπανηρή από την παραγωγή συμβατικής βενζίνης, εκτός εάν συνδυάζεται με φορολογικές εκπτώσεις.
Δημιουργήθηκε μια ομάδα εργασίας κατόπιν αιτήματος της Exxon στα διεθνή πρότυπα και τον οργανισμό δοκιμών ASTM International για να προσδιορίσει την ικανότητα των διυλιστηρίων να επεξεργάζονται έως και το 50% ορισμένων τύπων βιο-πρώτων υλών για την παραγωγή SAF, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters.
Η Chevron αναζητεί τρόπους λειτουργίας αυτών των πρώτων υλών μέσω των fluid catalytic crackers (FCC), μονάδων παραγωγής βενζίνης που είναι γενικά το μεγαλύτερο συστατικό των εγκαταστάσεων διύλισης."Ο στόχος μας είναι να επεξεργαστούμε βιολογικά αποθέματα στο FCC μέχρι το τέλος του 2021", δήλωσε εκπρόσωπος της Chevron στο Reuters, για να προμηθεύσει ανανεώσιμα προϊόντα στους καταναλωτές στη Νότια Καλιφόρνια.
Η εταιρεία συνεργάζεται με τον Οργανισμό Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) και το Συμβούλιο Αεροπορικών Πόρων της Καλιφόρνιας (CARB) για την ανάπτυξη μιας πορείας για την παραγωγή καυσίμου που θα πληροί τις προϋποθέσεις για πιστώσεις εκπομπών. Αξιωματούχος είπε ότι εάν εγκριθεί από την EPA και την CARB, η Chevron θα είναι σε θέση να παράγει και πιστώσεις για ανανεώσιμες βενζίνες.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης