Ενέργεια

«Πυρά» της Granholm στον ΟΠΕΚ: «Ενισχύστε την προσφορά πετρελαίου για να μην πληγωθούν οι άνθρωποι»

«Πυρά» της Granholm στον ΟΠΕΚ: «Ενισχύστε την προσφορά πετρελαίου για να μην πληγωθούν οι άνθρωποι»
Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν, σε συνάντηση χθες (4/11), να τηρήσουν τα σχέδια για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) από τον Δεκέμβριο

Η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Jennifer Granholm κάλεσε τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο να αυξήσουν αμέσως τις προμήθειες αργού για να μετριάσουν το αυξανόμενο κόστος ζωής, σύμφωνα με το CNBC.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν, σε συνάντηση χθες (4/11), να τηρήσουν τα σχέδια για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) από τον Δεκέμβριο, παρά τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών για πρόσθετη προσφορά προκειμένου να υποχωρήσουν οι αυξανόμενες τιμές.

Όλοι οι παραγωγοί πετρελαίου υπέστησαν πτώση του εισοδήματος κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 αλλά καθώς η ζήτηση ανακάμπτει στην παγκόσμια οικονομία, τους επέτρεψε να αποκαταστήσουν τους ισολογισμούς τους.

Η εκδοχή των ΗΠΑ στη στάση του ΟΠΕΚ

Παράλληλα, ερωτηθείσα από το CNBC σχετικά με τη σχέση των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία, τον ντε φάκτο ηγέτη του ΟΠΕΚ, μετά την απόφαση για την παραγωγή, η υπουργός απάντησε ότι: «Σε ορισμένα μέρη, έχουμε ισχυρές σχέσεις και σε άλλα θα θέλαμε οι σύμμαχοί μας να κινηθούν λίγο πιο δραστικά. Το μήνυμα είναι ότι πρέπει να αυξήσουμε την προσφορά αυτή τη στιγμή, ώστε οι άνθρωποι να μην πληγωθούν κατά τους χειμερινούς μήνες.

Επίσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden κατηγόρησε την απροθυμία του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο για την απότομη άνοδο των τιμών της ενέργειας στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. «Η ιδέα ότι η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί δεν πρόκειται να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να έχουν βενζίνη για να πάνε στην εργασία τους, είναι για παράδειγμα λάθος» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος την περασμένη Κυριακή στη συνάντηση των G-20 στη Ρώμη.

Πηγές του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρκετή ικανότητα να αυξήσουν οι ίδιες την παραγωγή εάν πιστεύουν ότι η παγκόσμια οικονομία χρειάζεται περισσότερη ενέργεια. Πηγές ανέφεραν ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία εκτιμούν ότι οι υψηλότερες τιμές δεν θα προκαλέσουν γρήγορη αύξηση της παραγωγής από τη βιομηχανία σχιστολιθικού φυσικού αερίου των ΗΠΑ.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης