Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αναστολή των ρυθμιζόμενων χρεώσεων με κρατικές εγγυήσεις για την Μέση Τάση - Αύξηση επιδότησης στην Χαμηλή Τάση

Αναστολή των ρυθμιζόμενων χρεώσεων με κρατικές εγγυήσεις για την Μέση Τάση  - Αύξηση επιδότησης στην Χαμηλή Τάση
Τι εξετάζει η κυβέρνηση για να ανακουφιστούν οι καταναλωτές - Πίσω οι μειώσεις ΥΚΩ - Εκτός το ΕΤΜΕΑΡ
Σχετικά Άρθρα

Με αναστολή για κάποιο χρονικό διάστημα, της πληρωμής ρυθμιζόμενων χρεώσεων που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς του ρεύματος, προσανατολίζεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το αυξημένο ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση, ενώ ταυτόχρονα εξετάζει την αύξηση της επιδότησης των καταναλωτών της Χαμηλής Τάσης δηλαδή των οικιακών και των μικτών επιχειρήσεων.
Έχοντας αποκλείσει το ενδεχόμενο να μειωθούν αυτή τη στιγμή οι χρεώσεις ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ, τα υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών αναζητούν τρόπο ώστε να παγώσει για κάποιο χρονικό διάστημα η καταβολή των τελών χρήσης δικτύου και συστήματος, δηλαδή των εσόδων του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, παρέχοντας έτσι ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις με την ελπίδα ότι η κρίση τιμών είναι παροδικό φαινόμενο που θα εκτονωθεί μετά το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Βεβαίως εδώ τίθενται μια σειρά από ερωτήματα, όπως το ποια θα είναι η στάση των διαχειριστών, πολύ δε περισσότερο καθώς ήδη οι οφειλές των προμηθευτών προς τους διαχειριστές αυξάνονται όλο το προηγούμενο διάστημα και πλέον προσεγγίζουν τα 340 εκατ. ευρώ. Σε απάντηση αυτού του προβληματισμού μια σκέψη είναι, να παρασχεθεί κάποιου είδους εγγύηση από το δημόσιο προς τους διαχειριστές ώστε να στηριχθεί τη δύσκολη αυτή περίοδο η εγχώρια παραγωγή.
Πάντως και από την πλευρά των επιχειρήσεων της Μέσης Τάσης η λύση αυτή αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό, καθώς δεν πρόκειται για μείωση του ενεργειακού κόστους, αλλά για προσωρινή ενίσχυση της ρευστότητάς τους την οποία θα κληθούν κάποια στιγμή να πληρώσουν. Με άλλα λόγια «κλωτσάνε το μπαλάκι» του προβλήματος στο μέλλον.
Οι επιχειρήσεις ζητούν ουσιαστική μείωση του ενεργειακού κόστους τόσο στον ηλεκτρισμό όσο και στο φυσικό αέριο ζητώντας η έκπτωση του 15% που έχει προαναγγελθεί ότι θα παρέχει η ΔΕΠΑ στους καταναλωτές να αφορά και τις βιομηχανίες.

Αργότερα οι μειώσεις στα ΥΚΩ

Σε ότι αφορά τη πρόωρη μείωση των χρεώσεων των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας - προβλέπεται ότι κάποια μείωση θα ισχύσει από την αρχή του 2022 λόγω της λειτουργίας της διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου - που αποτελούσε αίτημα των επιχειρήσεων, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα ενεργοποιηθεί τώρα καθώς θα έπληττε τη ΔΕΗ.
Επίσης εκτός ατζέντας βρίσκεται η υπόθεση της αναθεώρησης του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή των ποσών που καταβάλλουν όλοι οι καταναλωτές για την πληρωμή της ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ.
Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θεωρούν ότι μια πρόχειρη αναθεώρηση του ΕΤΜΕΑΡ θα δημιουργήσει αλυσιδωτά προβλήματα, ειδικά σε αυτή την περίοδο που αποφασίστηκε η μείωση των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ από την πώληση δικαιωμάτων ρύπων, ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα για το ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης απ΄ όπου θα καταβάλλονται οι επιδοτήσεις προς τους καταναλωτές για την κάλυψη των αυξημένων λογαριασμών ρεύματος.

Μειώσεις στα οικιακά τιμολόγια

Πάντως το ΥΠΕΝ έχει αναθέσει στον καθηγητή του ΕΜΠ Παντελή Κάπρο να εκπονήσει μελέτη για την μετατροπή του ΕΤΜΕΑΡ από ρυθμιζόμενη σε ανταγωνιστική χρέωση συνδυασμένη με τα Πράσινα Πιστοποιητικά. Σημειώνεται ότι για το σκοπό αυτό έχει προβλεφθεί ποσό 200 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης. Μέσω των χρημάτων αυτών θα δοθεί η δυνατότητα στους προμηθευτές να προμηθευτούν Πράσινα Πιστοποιητικά τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να εμπορεύονται σε μια προοπτική μείωσης του κόστους τους και αύξησης των περιθωρίων παροχής ανταγωνιστικών τιμολογίων προς τους καταναλωτές. Πάντως η μελέτη του θέματος βρίσκεται υπό εξέλιξη και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο Μηχανισμός που θα πρέπει α κοινοποιηθεί στην Κομισιόν προς έγκριση.

Σε ότι αφορά τα τιμολόγια ρεύματος των οικιακών καταναλωτών και των μικρών επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένοι στη Χαμηλή Τάση η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αυξήσει την επιδότηση των 9 ευρώ που είχε προαναγγείλει για τον Οκτώβριο. Η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης εκκρεμεί και όπως φαίνεται θα υπογραφεί ίσως και εντός της εβδομάδας αφού ολοκληρωθούν οι υπολογισμοί και ανακοινωθεί το ύψος της αύξησης της επιδότησης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση της επιδότησης κρίθηκε απολύτως αναγκαία δεδομένου ότι τα 9 ευρώ ανά μήνα για τις πρώτες 300 KWh είχαν υπολογιστεί να απορροφήσουν μέρος της επιβάρυνσης με βάση τη μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας τον Σεπτέμβριο που ήταν 134,8 ευρώ/MWh έναντι 121,72 ευρώ/MWh τον Αύγουστο. Όμως η έκρηξη της μέσης τιμής του Οκτωβρίου στα 198,3 ευρώ/MWh έχει καταστήσει αναγκαστική τη νέα αύξηση της επιδότησης. Μάλιστα σύμφωνα με υπολογισμούς για να καλυφθεί ουσιαστικό μέρος των αυξήσεων θα πρέπει η επιδότηση να ξεπερνάει τα 15 ευρώ ανά μήνα για τις πρώτες 300 KWh.

Δηλώσεις Σκρέκα και για το φυσικό αέριο

Την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει την επιδότηση προανήγγειλε χθες 7/11 με δηλώσεις του στο Mega o υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας χωρίς ωστόσο να δεσμευθεί για το τελικό ύψος της επιδότησης, η οποία εξαρτάται από τα διαθέσιμα. Υπενθυμίζεται ότι στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για τη στήριξη των καταναλωτών θα δοθούν 470 εκατ. ευρώ από τα έσοδα πώλησης των δικαιωμάτων ρύπων, ενώ βασικό ζητούμενο για το ΥΠΕΝ είναι να συνεχίσει να υπάρχει ισορροπία στον ΕΛΑΠΕ. Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι επί του παρόντος και με δεδομένες τις υψηλές τιμές στην χονδρική αγορά ρεύματος δεν τίθεται ζήτημα για τον ΕΛΑΠΕ ο οποίος για λόγους ασφαλούς λειτουργίας της αγοράς των ΑΠΕ θα αυξήσει το μαξιλάρι των υποχρεωτικών διαθεσίμων από τα 70 στα 140 εκατ. ευρώ και ότι περισσεύει θα χρησιμοποιείται για τη στήριξη των καταναλωτών.
Σημειώνεται τέλος ότι στις χθεσινές δηλώσεις του ο κ. Σκρέκας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιδότησης και των λογαριασμών του φυσικού αερίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Παρακολουθούμε τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο, και θα δούμε εφόσον χρειαστεί από τον Ιανουάριο και μετά να λάβουμε και συμπληρωματικά μέτρα για το φυσικό αέριο».
Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί η φόρμουλα για την μετακύληση στους τελικούς καταναλωτές της έκπτωσης 15% που έχει δεσμευθεί η ΔΕΠΑ ότι θα παρέχει στους πελάτες της.

www.worldenergynews.gr








Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης