Ενέργεια

Αναζητούνται επιπλέον 150 εκατ ευρώ για την αύξηση της επιδότησης στους νέους λογαριασμούς

Αναζητούνται επιπλέον 150 εκατ ευρώ για την αύξηση της επιδότησης στους νέους λογαριασμούς
Αντίστοιχο ποσό με αυτό που αναζητείται για τον Νοέμβριο δηλαδή 100-150 ευρώ θα πρέπει να είναι διαθέσιμα και για τον Δεκέμβριο.

Σε περίπου 150 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθει το κόστος της νέας αύξησης της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας των οικιακών καταναλωτών και των μικρών επιχειρήσεων που τροφοδοτούνται στη Χαμηλή Τάση, την οποία προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Η αύξηση της επιδότησης θα αφορά την ενέργεια που καταναλώθηκε κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου και θα τιμολογηθεί στους λογαριασμούς που θα λάβουν οι καταναλωτές το Νοέμβριο

Υπενθυμίζεται ότι με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα από την κυβέρνηση, η κρατική επιδότηση που θα δοθεί από το νεοσύστατο Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και τα κονδύλια θα προέλθουν από τα έσοδα της δημοπράτησης δικαιωμάτων ρύπων, είναι 9 ευρώ/MWh για τις πρώτες 300 KWh που καταναλώθηκαν τον Αύγουστο και 18 ευρώ/MWh για τις πρώτες 300 KWh που καταναλώθηκαν τον Σεπτέμβριο. Με δεδομένο ότι η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 47,1% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, τα υπουργεία Ενέργειας Οικονομικών αναζητούν τα αναγκαία κεφάλαια προκειμένου να αυξήσουν αναλόγως την επιδότηση του Νοεμβρίου η οποία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 25 ευρώ/MWh.

Η αναζήτηση πόρων - Αναμένεται η Υπουργική Απόφαση

Ωστόσο έντονη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η τιμές στην χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος συνεχίζουν να κινούνται σταθερά πάνω από τα 200 ευρώ/MWh, χωρίς ενδείξεις ουσιαστικής αποκλιμάκωσης, γεγονός που σημαίνει ότι αντίστοιχο ποσό με αυτό που αναζητείται για τον Νοέμβριο δηλαδή 100-150 ευρώ θα πρέπει να είναι διαθέσιμα και για τον Δεκέμβριο.
Με δεδομένο δε ότι τα συνολικά έσοδα από τη διάθεση των δικαιωμάτων ρύπων δεν ξεπερνούν το 1 δις ευρώ και ήδη από αυτά, έχουν διατεθεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης τα 470 εκατ. ευρώ η άσκηση είναι πολύ δύσκολη και όπως φαίνεται θα πάρει κάποιες ημέρες έως ότου ληφθούν οι νέες αποφάσεις. Μάλιστα σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις η ανακοίνωση του ύψους της αύξησης της επιδότησης θα γίνει παράλληλα με την κατάθεση του προϋπολογισμού που έχει προγραμματιστεί για τις 19 Νοεμβρίου.

Έτσι όλα δείχνουν ότι και η υπουργική απόφαση που αναμένεται να υπογράψει ο κ. Σκρέκας για να προσδιορίζει τις λεπτομέρειες της επιδότησης θα εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα, αφού έχει οριστικοποιηθεί το ύψος της αύξησης. Πάντως οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν υπολογίσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής και την επιδότηση στους λογαριασμούς που έχουν εκδώσει για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ενώ η ΔΕΗ που εκδίδει διμηνιαίους λογαριασμούς συμπεριλαμβάνει τη ρήτρα αναπροσαρμογής την επιδότηση και την έκπτωση που παρέχει για το εύρος της κατανάλωσης από 300-600 KWh στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που εκδίδει.
Εν τω μεταξύ ο ΔΑΠΕΕΠ συνεχίζει τους υπολογισμούς σε σχέση με την κατάσταση του ΕΛΑΠΕ και εντός της εβδομάδας αναμένεται να εκδώσει το δελτίο του Αυγούστου.

Τέλος για να εφαρμοστεί η νέα αυξημένη επιδότηση θα πρέπει να ξαναγραφτεί η κοινή υπουργική απόφαση για την κατανομή των κονδυλίων από τις δημοπρασίες ρύπων. Στην προηγούμενη απόφαση που υπεγράφη μόλις πριν από δέκα ημέρες προβλεπόταν ότι στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα διατίθετο το 47,86% του συνόλου των εσόδων δηλαδή 470 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί κατά 100-150 εκατ. ευρώ και αντιστοίχως να αυξηθεί και το ποσοστό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης