Ενέργεια

Μαύρος (ΔΕΗΑΝ): Νέα κεφάλαια 75 δισεκ. ευρώ χρειάζεται η Ελλάδα για τον στόχο της απανθρακοποίησης

Μαύρος (ΔΕΗΑΝ): Νέα κεφάλαια 75 δισεκ. ευρώ χρειάζεται η Ελλάδα για τον στόχο της απανθρακοποίησης
Ομιλία του CEO ΔΕΗΑΝ Κ. Μαύρου στην εκδήλωση των ResInvest & Ameresco για την κατασκευή του νέου αιολικού πάρκου της ΔΕΗΑΝ στην Κεφαλονιά
Σχετικά Άρθρα

«Ζούμε μια μεγάλη αλλαγή.
Βρίσκεται σε εξέλιξη η ενεργειακή μετάβαση σε παγκόσμιο επίπεδο, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στις χώρες με ιδιαίτερα υψηλούς στόχους επίτευξής της», επισήμανε ξεκινώντας την ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος, στην εκδήλωση των ResInvest & Ameresco για την κατασκευή του νέου αιολικού πάρκου της ΔΕΗΑΝ στην Κεφαλονιά.
«Με την τρέχουσα ενεργειακή κρίση να χτυπά το κόκκινο δοκιμάζοντας την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ε.Ε., αλλά και την εφαρμογή μέτρων από κράτη-μέλη που κινούνται στα όρια των συνθηκών της ελεύθερης αγοράς, συζητάμε την ανάπτυξη καθαρής ενέργειας, σήμερα και στο μέλλον.
Σίγουρα η κατηγορηματική και μάλλον ομόφωνη θέση είναι ΝΑΙ, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι η λύση στο πρόβλημα και πρέπει να κινηθούμε ταχύτερα και με αποφασιστικότητα».

«Ποια είναι όμως σήμερα η παρούσα κατάσταση;»

«Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρωπαϊκή χονδρεμπορική αγορά έφτασαν πρόσφατα σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα, προκαλώντας ανησυχίες και πολιτικές συζητήσεις σε ολόκληρη την Ήπειρο.
Βλέπουμε ότι για τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που πρόκειται να παραδοθούν το 2022, η τιμή των 100 ευρώ ανά MWh έχει πλέον ξεπεραστεί.
Η σημερινή κατάσταση προκλήθηκε από τις αυξήσεις των τιμών των ορυκτών καυσίμων και σίγουρα όχι από την ίδια την ενεργειακή μετάβαση.
Αντίθετα, η ενεργειακή μετάβαση, η οποία θα μείωνε -και θα μειώσει- δραστικά τη χρήση ορυκτών καυσίμων, εξελίσσεται πολύ αργά.
Αυτό το γεγονός θα πρέπει να μας παρακινήσει ώστε να εντείνουμε τις προσπάθειες απαλλαγής από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Οι προσπάθειες αυτές θα μειώσουν την εξάρτηση της ΕΕ από τα ορυκτά καύσιμα αρκετά σύντομα.
Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθούν επαναλαμβανόμενες εμφανίσεις παρόμοιων γεγονότων στο άμεσο ή και το μεσοπρόθεμο μέλλον.
Αναφορικά με τη δική μας γεωγραφία, η προσπάθεια αποανθρακοποίησης θα ενισχύσει σημαντικά την οικονομία.
Μιλάμε στην πράξη για επενδύσεις 500 δισεκ. ευρώ που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα ώστε η χώρα να πετύχει τους στόχους για μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 55% έως το 2030 και 100% (net zero) μέχρι το 2050, σύμφωνα με την McKinsey.

Επενδύσεις που αφορούν σε ΑΠΕ, σε μετακινήσεις και σε κτίρια.

Από αυτά 75 δισεκ. ευρώ είναι νέα κεφάλαια ενώ τα υπόλοιπα είναι κεφαλαιουχικές δαπάνες που είχαν προγραμματιστεί και ανακατευθύνονται.
Ως εκ τούτου, η προσπάθεια αποανθρακοποίησης της Ελληνικής οικονομίας θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας αλλά και θα ενισχύσει το ΑΕΠ κατά περίπου 3% ή αν το θέσουμε σε απόλυτους αριθμούς κατά 5 δις ευρώ.
Ο ενεργειακός τομέας πρακτικά θα διπλασιάσει το μέγεθός του τα επόμενα χρόνια ενώ η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος θα επιτρέψει για πρώτη φορά τη μείωση του κόστους ενέργειας για τα νοικοκυριά ακόμη και κάτω από τον μέσο όρο των τιμών της Ευρώπης.
Η Ελλάδα εκπέμπει σήμερα 86 εκατ τόνους διοξειδίου του άνθρακα με τον τομέα της ενέργειας να ευθύνεται για το 32% αυτών των εκπομπών.
Ζουμε μια δύσκολη κατάσταση με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και με την εξάρτηση κατά 90% σε ευρωπαικό επίπεδο από εισαγωγές - ωστόσο πρόκειται για μια συγκυρία βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.
Η ανάπτυξη των ΑΠΕ θα μειώσει τελικά το κόστος ενέργειας ενώ βεβαίως οδηγούμαστε σε μια τελείως διαφορετική ενεργειακή αγορά με νέες τεχνολογίες όπως το υδρογόνο να αναμένεται να αναπτυχθούν στο εγγύς μέλλον.
Ο όμιλος ΔΕΗ έχει δεσμευτεί να οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση και προς τούτο άλλωστε κινούμαστε σήμερα με ταχύτατους ρυθμούς για την ανάπτυξη σταθμών ΑΠΕ.

Το νέο αιολικό πάρκο στην Κεφαλλονιά

Σήμερα με μεγάλη χαρά παρουσιάζουμε το αιολικό μας πάρκο στην Κεφαλλονιά!
Το εν λόγω έργο υλοποιήθηκε σε χρόνο ρεκορ – μόλις 7 μήνες- ως αποτέλεσμα μεθοδικής δουλειάς και πολύ καλής συνεργασίας με τους συνεργάτες εργολάβους μας.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά, τόσο την Ameresco, όσο και την RES Invest για την εξαιρετική δουλειά και συνεργασία!
Θέλω να ευχαριστήσω τις τοπικές αρχές αλλά και τους θεσμικούς φορείς για το συνεργατικό πνεύμα και θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το λιμενικό σώμα και την αστυνομία για τη συνδρομή τους.
Υπήρξε μεγάλη χαρά, τιμή και είναι παρακαταθήκη για το μέλλον η συνεργασία με την αμερικανική Ameresco για την προμήθεια του εξοπλισμού αλλά και η συνεργασία με τη RES Invest η οποία υλοποίησε δύσκολες και απαιτητικές εργολαβίες σε ιδιαίτερα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα!
Έχουμε ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πλάνο για ανάπτυξη έργων αρκετών GW εντός της πενταετίας ενώ σήμερα κατασκευάζουμε έργα ισχύος 300MW, μέγεθος πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της επιχείρησης.
Πρεπει να προχωρήσουμε αποφαστιστικά μπροστά – δε χωράει καμία σκέψη για οπισθοδρόμηση.
Η ανάπτυξη έργων ΑΠΕ σε συνδυασμό με αποθήκευση, δίκτυα και νέες τεχνολογίες είναι μονόδρομος – και είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε δυναμικά στην ενεργειακή μετάβαση με περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό όφελος για όλους!

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης