Ενέργεια

Σκρέκας στο Open: Eξετάζουμε αλγόριθμο από τον Ιανουάριο για να ρυθμίζεται η επιδότηση

Σκρέκας στο Open: Eξετάζουμε αλγόριθμο από τον Ιανουάριο για να ρυθμίζεται η επιδότηση
Η τιμή χονδρικής στην Ελλάδα έχει τετραπλασιαστεί από την αρχή του χρόνου, τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός
Σχετικά Άρθρα

Εκτενή αναφορά στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση αλλά και στα έκτακτα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση έκανε σήμερα (11/11) το πρωί, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας, μιλώντας στο OPEN. Ο υπουργός σημείωσε μάλιστα ότι η επιδότηση των 39 ευρώ, αφορά όλους τους παρόχους και όχι μόνο τη ΔΕΗ.

Εξιστορώντας το χρονικό των αυξήσεων, υπογράμμισε ότι: «Βλέπουμε τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας να είναι σε πρωτόγνωρα υψηλά επίπεδα και στη χώρα μας. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Στην αρχή του φετινού χρόνου η τιμή χονδρικής στην Ελλάδα ήταν περίπου 50 ευρώ η Μεγαβατώρα και τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου έχει ξεπεράσει τα 209 ευρώ. Δηλαδή έχει τετραπλασιαστεί για να το πω έτσι. Αυτό θα είχε μεγάλο αντίκτυπο στους λογαριασμούς αν εμείς ως κυβέρνηση δεν προσπαθούσαμε, δεν στεκόμασταν δίπλα στους πολίτες και δεν προχωρούσαμε σε αυτή την επιδότηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ώστε να απορροφήσουμε ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της ανατίμησης».

Η άλλη όψη της επιβάρυνσης χωρίς τα μέτρα

Στη συνέχεια, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι :«Είχαμε ξεκινήσει με εννέα ευρώ επιδότηση ανά μήνα, αυτό διπλασιάστηκε στα 18 ευρώ το μήνα Οκτώβριο και αναγκαζόμαστε τώρα να το υπερδιπλασιάσουμε στα 39 ευρώ και στα 45 ευρώ αντίστοιχα για τους δικαιούχους ΚΟΤ ώστε να μπορέσουμε να απορροφήσουμε το μεγαλύτερο μέρος της ανατίμησης ένα 80-90% ώστε σε μηνιαία βάση ο καταναλωτής για τις 300 πρώτες κιλοβατώρες να μη δει μία αύξηση που να είναι 3-4 ευρώ.

Αν είχαμε μείνει μόνο στα εννέα ευρώ η επιβάρυνση θα ήταν στα 36 ευρώ το μήνα. Σκεφτόμαστε από τον Ιανουάριο και μετά να εφαρμόσουμε ένα σταθερό αλγόριθμο, ένα σταθερό μηχανισμό όπου ανάλογα με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας να προσδιορίζεται και η τιμή της επιδότησης του λογαριασμού».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης