Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Επιστολή Σκρέκα στους Προμηθευτές για την εφαρμογή της κρατικής επιδότησης

Επιστολή Σκρέκα στους Προμηθευτές για την εφαρμογή της κρατικής επιδότησης
Τα ειδικά ζητήματα θα καθοριστούν το προσεχές διάστημα, όταν θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση
Σχετικά Άρθρα

Επιστολή προς τους Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας απέστειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας με αντικείμενο την εφαρμογή της κρατικής επιδότησης στους λογαριασμούς των καταναλωτών Χαμηλής Τάσης.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, μια σειρά σημαντικών ζητημάτων που αφορούν την επιδότηση, θα καθοριστούν το προσεχές διάστημα, όταν θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Προμηθευτές θα πάρουν τα πρώτα χρηματικά ποσά για τις επιδοτήσεις το Δεκέμβριο, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να λάβει χώρα αυτό από το Νοέμβριο.

Σημειώνεται άλλωστε ότι το πρωί της Τετάρτης (10/11), ο υπουργός γνωστοποίησε το πακέτο στήριξης, με την επιδότηση να αγγίζει τα 39 ευρώ για το τελευταίο δίμηνο του έτους, ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα αναστέλλονται τα Τέλη χρήσης δικτύου για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου.

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή του υπουργού

1. Δικαιούχοι της επιδότησης είναι όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι παροχές των οποίων συνδέονται στην χαμηλή τάση, συμπεριλαμβανομένων των δικαιούχων ειδικών τιμολογίων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) και Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ).

2. Η επιδότηση παρέχεται για την κατανάλωση των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του έτους 2021, περίοδος η  οποία  δύναται  vα παραταθεί λαμβάνοντας υπόψη τις ισχύουσες συνθήκες στις διεθνείς ενεργειακές αγορές, καθώς και στην εγχώρια χοvδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

3. Για τους καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, που συμπεριλαμβάνουν ρήτρες αναπροσαρμογής, σχετιζόμενες με την χοvδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η μοναδιαία επιδότηση ορίζεται για το μήνα Σεπτέμβριο στο ποσό των

τριάντα (30) ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (MWh) επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για όλους τους δικαιούχους, για το μήνα Οκτώβριο στο ποσό των εξήντα

{60) ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (MWh), εκτός των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και του Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ), για τους οποίους, η επιδότηση ορίζεται στο ποσό των ογδόντα {80) ευρώ {€) ανά Μεγαβατώρα (MWh) επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο η μοναδιαία επιδότηση ορίζεται στο ποσό των εκατόν τριάντα (130) ευρώ ανά Μεγαβατώρα (MWh), εκτός των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και του Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ), για τους οποίους, η επιδότηση ορίζεται στο ποσό των εκατόν πενήντα (150) ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (MWh). Για τους καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, που δεν συμπεριλαμβάνουν ρήτρες αναπροσαρμογής, σχετιζόμενες με την χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η μοναδιαία επιδότηση ορίζεται για όλη την περίοδο εφαρμογής του μέτρου της παρούσας, στο ποσό των είκοσι (20) ευρώ {€) ανά Μεγαβατώρα (MWh) επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

4. Σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις, η επιδότηση χορηγείται για τις πρώτες 300 kWh εκάστου μήνα (310 kWh για τους μήνες με 31 ημέρες). Σε περίπτωση που η μηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι μεγαλύτερη των ως άνω ορίων σε kWh, η επιδότηση δίνεται μέχρι του ορίου αυτού. Σε περίπτωση που η επιδότηση δίνεται για διάστημα μικρότερο ενός πλήρους μήνα, αυτή χορηγείται για 10 kWh/ημέρα.

5. Οι αναθεωρημένες επιδοτήσεις υπολογίζονται, για  κάθε  δικαιούχο, ως το γινόμενο της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας του κάθε μήνα, έως τα όρια κατανάλωσης που αναφέρονται στην ανωτέρω παράγραφο, επί του ποσού της μοναδιαίας επιδότησης του μήνα αυτού και εφαρμόζονται στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, έναντι ή εκκαθαριστικούς κατά περίπτωση, οι οποίοι εκδίδονται εντός του μηνός Νοεμβρίου ι<αι εφεξής και καλύπτουν περιόδους κατανάλωσης, που εμπίπτουν στην περίοδο  εφαρμογής  του  μέτρου.  Στους ανωτέρω λογαριασμούς ενσωματώνεται και η επιδότηση, που αφορά στην περίοδο εφαρμογής του μέτρου και δεν έχει υπολογιστεί στους λογαριασμούς, που έχουν εκδοθεί σε ημερομηνία προγενέστερη από την ως άνω οριζόμενη. Η επιδότηση παρέχεται υποχρεωτικά με τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, εφόσον αυτοί περιλαμβάνουν χρέωση της ρήτρας αναπροσαρμογής, σχετιζόμενη με την χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

6. Η χορήγηση της επιδότησης στους δικαιούχους γίνεται από τον  εκάστοτε Προμηθευτή, ο οποίος τον εκπροσωπεί κατά την περίοδο εφαρμογής  του  μέτρου. Για το σκοπό αυτό, το ακριβές ποσό της επιδότησης θα πρέπει να εμφανίζεται ως διακριτή πίστωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, στο πεδίο των ανταγωνιστικών χρεώσεων, υπό τον τίτλο «Πίστωση Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης», εκπεφρασμένο ως το γινόμενο της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας επί το ονομαστικό ποσό της επιδότησης ανά kWh, ενδεικτικά 300 kWhχ 0,03€/kWh = 9 €.

7. Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας παρακαλούνται όπως αποστείλουν τους δικαιούχους της επιδότησης, μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2021, στην Διεύθυνση Ηλεκτρικής Ενέργειας του ΥΠΕΝ, στη ΡΑΕ, στη ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε. και στον αρμόδιο διαχειριστή δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των πελατών Χαμηλής Τάσης ανά επιδοτούμενη κατηγορία, οι οποίοι ήταν συμβεβλημένοι με αυτούς την 31η Αυγούστου 2021, τον αριθμό εξ αυτών που είναι δικαιούχοι των ειδικών τιμολογίων (ΚΟΤ Α, ΚΟΤ Β και ΤΥΑ), καθώς και τα εκτιμώμενα ποσά προς επιδότηση, ανά κατηγορία πελατών Χαμηλής Τάσης,  με βάση το μέγιστο επιδοτούμενο όριο και την αντίστοιχη κατανάλωση των παροχών αυτών κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες του προηγούμενου έτους.

8. Η διαδικασία απόδοσης πίστωσης των έναντι ποσών επιδότησης θα διενεργηθεί βάσει των μεριδίων εκπροσώπησης πελατών ΧΤ και διακριτά των αντίστοιχων μεριδίων πελατών ΚΟΤ έκαστου προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας κατά την 31η Αυγούστου 2021 ι<αι αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Προκειμένου η επιδότηση να υπολογισθεί και να εφαρμοσθεί επί της καταμετρηθείσας κατανάλωσης των δικαιούχων κατά την περίοδο εφαρμογής του μέτρου θα διενεργηθεί οριστική εκκαθάριση, μετά τη λήξη της αντίστοιχης περιόδου.

9. Σε περίπτωση που οποιοσδήποτε προμηθευτής  ηλεκτρικής  ενέργειας,  στο πλαίσιο της εμπορικής πολιτικής του, χορηγεί συμπληρωματικά τυχόν επιπλέον έκπτωση ει<τός της κρατικής επιδότησης, αποτυπώνει επίσης διακριτά το επιπλέον ποσό στο πεδίο των ανταγωνιστικών χρεώσεων.




3_68.JPG






4_45.JPG



5_22.JPG


6_19.JPG

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης