Αναλύσεις

Γ.Δραγασάκης (αντιπρόεδρος Κυβέρνησης): "Δεν τίθεται θέμα 4ου μνημονίου ούτε Grexit"

Γ.Δραγασάκης (αντιπρόεδρος Κυβέρνησης):
Ο κ.Δραγασάκης τονίζει ότι δεν τίθενται θέματα 4ου Μνημονίου και Grexit, παρότι "υπάρχουν κέντρα του εξωτερικού που δεν εγκαταλείπουν ούτε την ιδέα του Grexit, ούτε την ιδέα των Μνημονίων ως μόνιμο καθεστώς"
"Δεν τίθεται θέμα 4ου μνημονίου, ούτε Grexit" δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξη του στο "Εθνος της Κυριακής", κατηγορώντας, ωστόσο, εκ του παραλλήλου το ΔΝΤ και δύο ευρωπαϊκές χώρες για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης.
Οπως τονίζει ο κ. Δραγασάκης, ο στόχος για συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μέχρι την 20η Μαρτίου είναι εφικτός και για την επίτευξη του εργάζονται η κυβέρνηση και η διαπραγματευτική ομάδα.
Επισημαίνει πάντως πως "η ολοκλήρωση της συμφωνίας προϋποθέτει ότι και οι άλλες πλευρές θα αποδείξουν στην πράξη τη θέληση τους για συμφωνία".
Σημειώνει ότι η κυβέρνηση εργάζεται για μια συνολική συμφωνία που θα δρομολογεί και την ολοκλήρωση του Προγράμματος και θα θέτει το δημοσιονομικό πλαίσιο της μεταμνημονιακής φάσης.
Αυτό σημαίνει, αναφέρει, ότι η τελική συμφωνία, εκτός από τα όποια μέτρα και αντίμετρα, θα καλύπτει το θέμα των πλεονασμάτων και των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ενώ επιδιώκεται να περιλαμβάνει και μέτρα για την τόνωση των επενδύσεων και την ταχύτερη μείωση της ανεργίας.
Για το κλείσιμο της αξιολόγησης επισημαίνει ότι θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί στις 5 Δεκεμβρίου, και αφήνει ευθείες κατηγορίες ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στο ΔΝΤ και σε δύο μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες:
"Από τη μια πλευρά ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες απαίτησαν εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα -3,5% για 10 χρόνια- και από την άλλη πλευρά το ΔΝΤ απαίτησε νέα μέτρα λιτότητας, που πλήττουν τα πιο φτωχά στρώματα".
Για την πιθανότητα 4ου μνημονίου, ο κ. Δραγασάκης σημειώνει ότι "δεν τίθεται θέμα 4ου Μνημονίου, ούτε Grexit, παρότι υπάρχουν κέντρα του εξωτερικού που δεν εγκαταλείπουν ούτε την ιδέα του Grexit, ούτε την ιδέα των Μνημονίων ως μόνιμο καθεστώς" και πως κανένα από τα δύο δεν έχει οποιαδήποτε βάση και θέση στη συζήτηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης