Τελευταία Νέα
Απόψεις

Ρευστός καθίσταται ο χώρος της κεντροαριστεράς με τις νέες μετρήσεις - Π.Μπουσμπουρέλης

Ρευστός καθίσταται ο χώρος της κεντροαριστεράς με τις νέες μετρήσεις  - Π.Μπουσμπουρέλης
Σε αναδιατάξεις και ρευστότητα εισέρχεται ο χώρος της κεντροαριστεράς - Σε καταλύτη μπορεί να αναδειχθεί ο Γιώργος Παπανδρέου
Η διαμόρφωση του πολιτικού σκηνιού έχει μεγάλη σημασία στον βαθμό που επηρεάζει άμεσα τις μεταρρυθμίσεις της ενεργειακής αγοράς και του πλαισίου στο οποίο κινούνται οι μεταρρυθμίσεις.
Το γκάλοπ της Metron στο BHMA ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ανέδειξε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες τάσεις που δείχνουν κα τη νέα δυναμική των ισορροπιών, που διαμορφώνονται σε μια περίοδο κατά την οποία τα δεδομένα του COVID επιδεινώνονται και από την άλλη πλευρά η αναπτυξιακή προσπάθεια εντείνεται.
Κατά πρώτον η πτώση των ποσοστών της κυβέρνησης είναι φυσιολογική μετά από 2,5 χρόνια, διατηρώντας όμως μια διαφορά ασφαλείας από το ΣΥΡΙΖΑ, που είναι κοντά στις 10 μονάδες.
O ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας χάνουν σε ποσοστά και δεν εισπράττουν την αποστασιοποίηση ψηφοφόρων από το κυβενρητικό στρατόπεδο.
Μάλιστα με νούμερα κάτω από το φράγμα του 20% ο ΣΥΡΙΖΑ τείνει να ισορροπήσει στα ποσοστά της πρώτης αναμέτρησης του 2012 που είναι το 17%.
Το ΚΙΝΑΛ αρχίζει να ανεβαίνει και αυτό εκφράζεται από μια προσδοκία δυναμικής, που αναπτύσσεται ενόψει της νέας του ηγεσίας κοντά στο 10%.

Ρευστός καθίσταται ο κεντροαριστερός χώρος

Ξεκινώντας από το τελευταίο, ο χώρος της κεντροαριστεράς γίνεται ρευστός, καθώς ο ηγετικός ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να αμφισβητείται.
Προφανώς γιατί δεν έχει παρουσιάσει νεες ιδέες και βασίζει την αντιπολιτευτική του τακτική επενδύοντας κυρίως σε μια καταστροφική ανάκαμψη του COVID.

Από την άλλη πλευρά τα στοχεία δείχνουν ότι ο κεντρώος χώρος σκέφθεται σοβαρά να δώσει μια νέα ευκαιρία στο ΚΙΝΑΛ και τη νέα ηγεσία που θα προκύψει.
Αυτό δημιουργεί περαιτέρω ευθύνες για την διατήρηση της ενότητας του κόμματος από τους υποψηφίους μετά την περαίωση της εκλογικής διαδικασίας.

Η Φώφη Γεννηματά κατόρθωσε να διατηρήσει ζωντανό ένα πολιτικό σχηματισμό που πλήρωσε ακριβά τα μνημόνια και ωριμάζει τώρα η προοπτική μιας ανάκαμψης.

Κατά αυτόν τον τρόπο η εκλογική μάχη του ΚΙΝΑΛ θα είναι κομβική και οφείλει να διατηρήσει επίπεδο δημοκρατίας, διαφάνειας και ήθους.
Τα ποιοτικά στοιχεία του γκάλοπ δείχνουν "αν αποπληθωριστούν" από μη πρακτικές κατηγοριοποιήσεις, αφού αυτοί που θα ψηφίσουν θα αντιστοιχίσουν τελικά στον πυρήνα των ερωτηθέντων, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι λογικά αυτός που θα επικρατήσει, σύμφωνα και με την παράσταση νίκης.
Η αναβάπτιση Παπανδρέου θα είναι το δίκοπο μαχαίρι της πολιτικής, γιατί ο Γιώργος είναι αυτός που έχει τα εχέγγυα σε διεθνές επίπεδο και τις προσλαμβάνουσες παραστάσεις  να οδηγήσει τον πολιτικό χώρο σε μια ανάκαμψη και έναν νέο ρόλο στην πολιτική ζωή.
Από την άλλη πλευρά ο Παπανδρέου είναι απρόβλεπτος και αυτό οδηγεί σε αναμονή για ενδεχόμενες εκπλήξεις.
Ένα από τα σενάρια, θα είναι η περαιτέρω ισχυροποίηση του ΚΙΝΑΛ με μια εύστοχη καθοδήγηση Παπανδρέου, που θα επιφέρει νέες ισορροπίες στο χώρος της Κεντροαριστεράς.

Κομβικός θα είναι ο ρόλος του Νίκου Ανδρουλάκη που θα κληθεί σε όλα τα σενάρια να είναι ο στυλοβάτης της ανάκαμψης του πολιτικού σχηματισμού, γνωρίζοντας καλά τον κομματικό μηχανισμό.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι το wild card παρά την δημοσιότητα που απολαμβάνει από μέσα ευρύτερης κυκλοφορίας, καθώς σαν brand επιχειρεί να καθιερωθεί ως νεωτεριστής της παράταξης.

Το ΚΙΝΑΛ έχει πάντως μια μεγάλη ευκαιρία ανασυγκρότησης με βάση τις ανάγκες της εποχής, υιοθετώντας ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό προφίλ και δίνοντας βήμα σε κεντροαριστερούς πολίτες που θέλουν να απεγκλωβιστούν από τον φανατικό αριστερισμό του ΣΥΡΙΖΑ και την αρχομανία Τσίπρα για επιστροφή στην εξουσία με όποιους όρους.

Νέα Δημοκρατία: Βάρος στην αποτελεσματικότητα

Η Νέα Δημοκρατία που έχει καταλάβει με την πολιτική  Μητσοτάκη το κέντρο είναι λιγότερο ευάλωτη προς το παρόν, το καμπανάκι που της χτυπά το γκάλοπ έχει να κάνει περισσότερο με την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής της και  ίσως λιγότερο βάρος στην επικοινωνιακή εικόνα.

Άλλωστε τα διακυβέυματα σε οικονομία, ανάπτυξη και γεωπολιτικά θα παραμείνουν μεγάλα για την ερχόμενη 5ετία.

Ουσιαστικά αυτό θα προβάλλει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές όταν έλθει η ώρα: Δηλαδή καθαρή νίκη ή επιστροφή σε χαώδεις καταστάσεις που πληρώθηκαν στο παρελθόν και αν μέχρι τότε η πολιτική της έχει πετύχει βασικά πράγματα, είναι πιθανό να καταστεί ο καταλύτης των εξελίξεων.

Προς το παρόν η αγορά θέλει καλύτερη αντιπολίτευση, αποτελεσματικότερη κυβέρνηση αλλά όχι συμμαχικές κυβερνήσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης