Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

COP26: Η «μετάφραση» της Διάσκεψης για το Κλίμα - Τα νέα δεδομένα για το παγκόσμιο επιχειρείν

COP26: Η «μετάφραση» της Διάσκεψης για το Κλίμα - Τα νέα δεδομένα για το παγκόσμιο επιχειρείν
Η πρόκληση για τις κυβερνήσεις και τους ακτιβιστές είναι να λογοδοτήσουν οι εταιρείες

Το Σύμφωνο της Γλασκώβης για το κλίμα είναι ένα μήνυμα προς τους επενδυτές και τα στελέχη ότι η πορεία προς το καθαρό μηδέν επιταχύνεται, σύμφωνα με το Bloomberg. Σίγουρα, η συμφωνία, την οποία διαπραγματεύτηκαν σχεδόν 200 έθνη σε δύο εβδομάδες, δεν είναι η συμφωνία που ήλπιζαν ορισμένοι.

Αλλά καθορίζει ένα όραμα για έναν κόσμο που περιορίζει ριζικά τη χρήση άνθρακα, καταργεί τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων και δεσμεύει τις κυβερνήσεις στους πιο φιλόδοξους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

3_70.jpg

Το μήνυμα της Διάσκεψης

Το αποτέλεσμα του COP26 «έκανε ξεκάθαρο στις επιχειρήσεις ότι πρέπει να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα», δήλωσε ο Nick Molho, εκτελεστικός διευθυντής του Aldersgate Group, ο οποίος αντιπροσωπεύει εταιρείες αξίας 550 δισεκατομμυρίων λιρών (740 δισεκατομμύρια δολάρια) που πιέζουν για βιωσιμότητα. Οι επιχειρήσεις κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση είτε οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν είτε όχι τις δεσμεύσεις τους με πολιτικές, είπε.

Οι εταιρείες προετοιμάζονται ήδη για έναν πιο πράσινο κόσμο. Εκατοντάδες παγκόσμιες επιχειρήσεις έχουν θέσει στόχους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων πετρελαϊκών κολοσσών όπως η Royal Dutch Shell Plc και η BP Plc. Οι εταιρείες ήταν πρόθυμες να δείξουν την υποστήριξή τους στη Γλασκώβη, με αμέτρητα περίπτερα και εμφανίσεις από εταιρικές ελίτ όπως ο συνιδρυτής της Microsoft Corp. Bill Gates και ο Διευθύνων Σύμβουλος της BlackRock Inc. Larry Fink.

Στα έξι χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού, ο επιχειρηματικός κόσμος κινήθηκε ταχύτερα από τη δημόσια πολιτική, σύμφωνα με τον John Kerry, ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το κλίμα. «Όχι μόνο οι εταιρείες προηγούνται της κυβέρνησης, αλλά οι εταιρείες κατανοούν ότι το μέλλον τους είναι συνδεδεμένο με μια σταθερή αγορά», είπε.


4_46.jpg

To μεγάλο «μπαμ»

Στο πλαίσιο της COP26, ανακοινώθηκε ότι η Χρηματοπιστωτική Συμμαχία για Μηδενικές Εκπομπές Ρύπων της Γλασκώβης (Glasgow Financial Alliance for Net Zero – GFANZ) προτίθεται να στρέψει επενδυτικά κεφάλαια ύψους περί τα 130 τρισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις που συνδέονται με την απανθρακοποίηση. Στη συμμαχία μετέχουν μεγάλες τράπεζες, ασφαλιστικές και επενδυτικές εταιρείες και πλέον μετέχουν και γίγαντες όπως η JP Morgan και η Goldman Sachs.

Η πρωτοβουλία χαιρετίστηκε με σκεπτικισμό από ορισμένους ειδικούς. Τα μέλη δεν είπαν πόσα χρήματα θα διατεθούν πραγματικά σε πράσινες δραστηριότητες και δεν έχουν συμφωνήσει σε έναν σταθερό ορισμό του καθαρού μηδενός. Η JPMorgan Chase & Co., ο μεγαλύτερος χρηματοδότης ορυκτών καυσίμων στον κόσμο, εισήλθε καθυστερημένα και δεν έχει διευκρινίσει πώς θα πετύχει τον στόχο της GFANZ. Ο όμιλος εξαιρεί επίσης τρεις από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, οι οποίες είναι όλες κινεζικές και σημαντικοί πάροχοι χρηματοδότησης άνθρακα.

Η πρόκληση για τις κυβερνήσεις και τους ακτιβιστές είναι να λογοδοτήσουν οι εταιρείες. Στη Γλασκώβη, οι κυβερνήσεις ενέκριναν κανόνες για την ενίσχυση του ελέγχου των εθνικών δεσμεύσεωνγια το κλίμα. Υπάρχει μια παράλληλη προσπάθεια από την πρωτοβουλία Science Based Targets να κάνει το ίδιο για τις εταιρείες, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο σημαντικό. Μια σημαντική εξέλιξη για τις εταιρείες που θέλουν να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους τους ήταν μια συμφωνία σχετικά με τους κανόνες για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας αγοράς για πιστώσεις άνθρακα. Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε έκρηξη στο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων που επιδιώκουν να μειώσουν τις εκπομπές από τους ισολογισμούς άνθρακα αγοράζοντας αντισταθμίσεις.

Ένα από τα σημεία κριτικής στο σύστημα αυτό είναι ότι οι πλούσιες χώρες και οι πλούσιες εταιρείες θα μπορούν να συνεχίσουν να ρυπαίνουν εφόσον “αντέχουν” να αγοράζουν δικαιώματα ρύπων, αλλά το γεγονός είναι ότι στην COP26, συμφωνήθηκαν πολλές βελτιώσεις στο σύστημα.

Η Γλασκώβη θα μείνει στη μνήμη ως το σημείο καμπής όταν εταιρείες από όλους τους κλάδους, μαζικά, στρέφουν τώρα την προσοχή τους στην ανάπτυξη και την οδήγηση των στρατηγικών τους για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές», δήλωσε ο Keith Tuffley, παγκόσμιος συν-επικεφαλής βιωσιμότητας και εταιρικών μεταβάσεων στη Citigroup Inc. Είναι άλλο ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός στην πορεία προς έναν κόσμο καθαρών μηδενικών εκπομπών».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης