Ενέργεια

Τα «πάνω-κάτω» με το φυσικό αέριο – Δεν εγκρίνει τη λειτουργία του Nord Stream 2 η Γερμανία - Άνοδος 17% στα προθεσμιακά συμβόλαια

Τα «πάνω-κάτω» με το φυσικό αέριο – Δεν εγκρίνει τη λειτουργία του Nord Stream 2 η Γερμανία - Άνοδος 17% στα προθεσμιακά συμβόλαια
Στα 94 ευρώ/ Mwh έφτασαν οι τιμές του φυσικού αερίου επιτείνοντας την κρίση για τους καταναλωτές

(upd) Ανεστάλη από την γερμανική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η διαδικασία έγκρισης για τον αμφιλεγόμενο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία στη Γερμανία.
Ειδικότερα, το BBC αναμεταδίδει ότι σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή, ο Nord Stream 2, ο οποίος στοχεύει να προμηθεύει φυσικό αέριο την Ευρώπη, μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού που εκτείνεται από τη Ρωσία στη Γερμανία, δεν κατάφερε να οργανώσει έναν φορέα εκμετάλλευσης αναγνωρισμένο από τη γερμανική νομοθεσία.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών φυσικού αερίου σε υψηλά τριών εβδομάδων, και το κυριότερο είναι ότι προσθέτει περισσότερο προβληματισμό, αφού ο αγωγός θα αύξανε τη ροή ρωσικού αερίου προς τη Γερμανία και τη δυτική Ευρώπη, σε ένα διάστημα που τα ευρωπαϊκά αποθέματα κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και οι τιμές έχουν ανέβει στα ύψη εν όψει και της χειμερινής περιόδου.

Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας ανακοίνωσε την αναστολή της διαδικασία πιστοποίησης του  αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Σύμφωνα με το Reuters η κοινοπραξία ανέφερε ότι απαιτείται η σύσταση μιας εταιρίας που θα υπόκειται στους γερμανικούς νόμους προκειμένου να πληρούνται οι προϋποθέσεις για την χορήγηση της άδειας λειτουργίας.

«Η πιστοποίηση για τη λειτουργία του Nord Stream 2 θα εξεταστεί, όταν ο διαχειριστής συγκροτηθεί σε ένα νομικό σχήμα που θα είναι συμβατό με τη γερμανική νομοθεσία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ρυθμιστική αρχή έχει προθεσμία τεσσάρων μηνών για να δώσει την έγκρισή της για την λειτουργία του αγωγού, η κατασκευή του οποίου έχει ολοκληρωθεί και η τροφοδοσία του έχει ξεκινήσει από την ρωσική πλευρά. Στην συνέχεια θα υποβάλει την έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για γνωμοδότηση. Κατά συνέπεια, η έναρξη εκμετάλλευσης του αγωγού μπορεί να καθυστερήσει

Οι τιμές φυσικού αερίου έχουν εκτοξευτεί, με τη spot να ανέλθει αρχικά  στα 87,75 ευρώ/MWh με υψηλό ημέρας τα 89,5 και τα προθεσμιακά συμβόλαια Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου να κινούνται με άνοδο 9,7% και 9,8% αντίστοιχα στα 87,90 και 87,60 ευρώ/MWh αντίστοιχα.

Έκλεισαν όμως ακόμα υψηλότερα, η SPOT στα 94,195 ευρώ, το προθεσμιακό Ιανουαρίου στα 94,37 ευρώ/MWh με άνοδο 17,87% και το προθεσμιακό Φεβρουαρίου στα 94,06 ευρώ/MWh με άνοδο 17,92%.!


Η αιτία της μη έγκρισης


«Η ίδια η θυγατρική πρέπει στη συνέχεια να πληροί τις απαιτήσεις που ορίζει ο νόμος για έναν ανεξάρτητο φορέα εκμετάλλευσης δικτύου μεταφορών. Η διαδικασία πιστοποίησης παραμένει σε αναστολή έως ότου ολοκληρωθεί η μεταφορά των βασικών περιουσιακών στοιχείων και του ανθρώπινου δυναμικού στη θυγατρική», όπως ανακοίνωσε η γερμανική αρχή.

Ο Nord Stream 2 θα μπορεί στη συνέχεια να συνεχίσει τη διαδικασία πιστοποίησης «εντός του υπολοίπου της τετράμηνης περιόδου που προβλέπει ο νόμος, να καταρτίσει σχέδιο απόφασης και όπως προβλέπει το δίκαιο της εσωτερικής αγοράς, να το υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για σχολιασμό», πρόσθεσε η ρυθμιστική αρχή.

Σύμφωνα με τον James Waddell της Energy Aspects, «οι εναπομείνασες ελπίδες ότι αυτός ο αγωγός θα είναι διαθέσιμος για το χειμώνα διαψεύστηκαν εντελώς τώρα. Η έλλειψη φυσικού αερίου στην αποθήκευση και η έλλειψη ρωσικών προμηθειών σημαίνει ότι πρέπει ουσιαστικά να μειώσουμε τη βιομηχανική ζήτηση για να διατηρήσουμε τα κρίσιμα αποθέματα φυσικού αερίου για τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας. Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τη ζήτηση βιομηχανικού αερίου με τρόπο που δεν έχουμε δει εδώ και δεκαετίες».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης